Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud
Omhoog

Hoe kunnen wij u helpen?

ONDERZOEK

A - Z AZ lijst gebruiken om een pagina te vinden
Home > Onderzoeken > Dorstproef

Dorstproef

Bij een dorstproef mag u enkele uren niet drinken. Bij gezonde mensen neemt de urineproductie dan af en wordt de urine ook geconcentreerder. Bij sommige patiënten gebeurt dat niet. Tijdens het onderzoek meten we verschillende stoffen in het bloed en de urine. Zo krijgt de arts inzicht in de oorzaak van de overmatige urineproductie en waarom u veel drinkt.

Waar moet u zijn?
Op afgesproken dag en tijdstip meldt u zich bij de balie van verpleegafdeling A2. Vanaf de hoofdingang volgt u de borden - route 200.

Meenemen
Neem uw patiëntenpas mee. Hebt u nog geen patiëntenpas of moet die worden gewijzigd, meldt u zich dan eerst bij de receptie hoofdingang.

Voorbereiding thuis
U hoeft geen voorbereidingen te treffen. Het kan zijn dat u 1 nacht in het ziekenhuis moet verblijven. Dit hangt af van het verloop van de test. Neem daarom ook een pyjama, ochtendjas, medicijnen en toiletartikelen mee.

Het onderzoek
Kort nadat u zich op afdeling A2 hebt gemeld, begint de dorstproef. Dit betekent dat u vanaf dat moment absoluut niet meer mag drinken en roken. Om het uur worden uw gewicht en bloeddruk gecontroleerd en moet u wat urine inleveren voor onderzoek. Tijdens het onderzoek wordt er 1x in uw arm geprikt om een afnamesysteempje aan te brengen. Dit kan onprettig voelen. Daarna wordt er via het afnamesysteem om de 2 uur bloed afgenomen. Hier voelt u niets van.

Duur
Het is vooraf niet bekend hoe lang het onderzoek duurt. In ieder geval niet langer dan 24 uur.

De uitslag
De uitslag van het onderzoek krijgt u van uw behandelend specialist.

Verhindering
Bent u onverwacht verhinderd? Bel dan op tijd naar afdeling A2 om de afspraak te verzetten, telefoon: (0570) 53 53 60.

Vragen?
Hebt u nog vragen, dan kunt u die altijd stellen aan uw behandelend specialist. U kunt ook bellen naar het Klinisch Chemisch Laboratorium, telefoon: (0570) 53 50 85.

Context menu