Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud
Omhoog

Hoe kunnen wij u helpen?

ONDERZOEK

A - Z AZ lijst gebruiken om een pagina te vinden
Home > Onderzoeken > Dix-Hallpike test en Epley-behandeling

Dix-Hallpike test en Epley-behandeling

Met de Dix-Hallpike test (kiepproef) wordt vastgesteld of er sprake is van de aandoening BPPD (Benigne Paroxysmale Positie Duizeligheid). BPPD wordt veroorzaakt door ‘oorkristallen’ in een deel van het binnenoor waar ze niet horen te zitten en duizeligheidsklachten geven bij bepaalde hoofdbewegingen. BPPD is een veroorzaker van duizeligheid die vaak goed is te behandelen. De behandeling gebeurt met de Epley-manoeuvre. Hierbij helpt de laborant u een aantal draaiingen te maken met uw hoofd om de oorkristallen naar een andere plaats te brengen, waar ze geen klachten meer geven.
 
Meenemen
Neem uw patiëntenpas mee.
 
Melden
Kom op de afgesproken dag en tijd naar de polikliniek Neurologie/KNF, route 81.
U kunt zich melden aan de balie.
 
Voorbereiding
In verband met eventuele duizeligheid is het prettig dat er iemand meegaat om u te brengen en halen. De meeste mensen voelen zich na het onderzoek weer prima, maar soms kan een onaangenaam gevoel of duizeligheid nog even aanhouden.
 

Onderzoek
Voor het onderzoek begint, krijgt u een grote bril op. In de bril zit een camera die de oogbewegingen registreert. Tijdens de Dix-Hallpike test gaat u eerst op een onderzoekstafel zitten en daarna helpt de laborant u om zo snel mogelijk te gaan liggen. Als u bij de test duizeligheidsklachten ervaart en de laborant daarnaast bepaalde oogbewegingen ziet, wordt de Epley-behandeling toegepast. Bij deze behandeling wordt u in 4 stappen omgedraaid door de KNF-laborant, steeds met 1 minuut ertussen. Het doel van deze behandeling is om de oorkristallen te verplaatsen van een gevoelig deel van het oor naar een minder gevoelige plaats.

Na de behandeling
Wacht na de behandeling 10 minuten voordat u naar huis gaat en rijd niet zelf naar huis! De eerste 2 nachten na de behandeling mag u niet helemaal plat liggen. Zet daarvoor het hoofdeinde van bed iets omhoog of leg een extra kussen onder uw hoofd. De eerste 2 dagen na de behandeling moet u proberen om uw hoofd rechtop te houden. Ga daarom niet naar de tandarts of kapper en probeer bukken en omhoog kijken, te vermijden.
 
Duur
Het onderzoek duurt ongeveer 15-30 minuten.
 
De uitslag
De uitslag van het onderzoek krijgt u van uw specialist of huisarts te horen.
 
Verhinderd?
Bent u onverwacht verhinderd? Laat dit dan op tijd weten. U kunt bellen tussen 8.00 – 12.00 uur en tussen 13.00 – 16.30 uur, telefoon: (0570) 53 50 56.

Vragen?
Hebt u na het lezen van deze tekst vragen? Stel ze dan gerust. Voor en tijdens het onderzoek is er alle gelegenheid om uw vragen te beantwoorden.
Het Deventer Ziekenhuis vindt goede zorg en service voor zijn patiënten belangrijk. Om ons werk voortdurend te verbeteren, horen wij graag uw mening over onze afdeling Klinische Neuro Fysiologie. Zo weten we immers wat goed is. Of beter kan.