Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud
Omhoog

Hoe kunnen wij u helpen?

ONDERZOEK

A - Z AZ lijst gebruiken om een pagina te vinden
Home > Onderzoeken > Dikke darmonderzoek via AP of bij AP (stoma)

Dikke darmonderzoek via AP of bij AP (stoma)

Wat is een dikke darm-onderzoek via AP?
AP (Anus Preaternaturalis) betekent een stoma van de dikke darm. Bij dit onderzoek wordt een slangetje ingebracht in de AP uitgang (stoma). Dit slangetje wordt gevuld met contrastvloeistof en daarna wordt met behulp van röntgenstralen de dikke darm zichtbaar gemaakt en gefotografeerd. Dit onderzoek van de dikke darm via de stoma wordt ook wel colon inloop via AP genoemd.

Voorbereiding
Het is aan te bevelen een extra stomazakje mee te brengen en eventueel een extra stel ondergoed of een T-shirt.

Melden
U meldt zich 10 minuten vóór de afspraaktijd met een geldige patiëntenpas aan de balie van de afdeling Radiologie. Dit om de doorstroom te bevorderen, zodat we iedereen zoveel mogelijk op tijd kunnen helpen. Vanaf de hoofdingang volgt u de routeborden nummer 45 op de begane grond.
 
Bent u zwanger of denkt u dat te zijn? Meld dit altijd. In overleg met uw behandelend arts wordt het onderzoek dan eventueel uitgesteld.

Het onderzoek
De laborant(e) haalt u op uit de wachtruimte en brengt u naar een kleedkamer. Hier kunt u zich uitkleden. U mag uw hemd of T-shirt aanhouden maar de stoma moet wel benaderbaar zijn. In de röntgenkamer gaat u op de onderzoektafel liggen. De radioloog brengt een slangetje een paar centimeter in de AP (stoma). Door dat slangetje loopt het contrastmiddel de darm in. Als de darm gevuld is, worden er foto’s gemaakt in verschillende richtingen. Wij vragen u daarvoor op de rug, zij of buik te gaan liggen.
Als uw behandelend arts alleen informatie wil hebben over het laatste gedeelte van de dikke darm krijgt u een slangetje via de anus ingebracht. Dit kan zijn om het opheffen van de stoma mogelijk te maken (bijvoorbeeld na een zogenaamde Hartmann-procedure) of na te gaan of er naadlekkage is na een operatie. U komt dan op de linkerzijde te liggen. De radioloog brengt dan een slangetje een paar centimeter in de anus. Dit kan gevoelig zijn. Door dat slangetje loopt contrastmiddel de endeldarm in. Als de endeldarm gevuld is worden er foto’s gemaakt in verschillende richtingen. Wij vragen u daarvoor op de rug, zij of buik te gaan liggen. Daarna laat de radioloog de ingebrachte contrastmiddel zoveel mogelijk weer via het slangetje weglopen.

De duur
Het onderzoek duurt ongeveer 30 tot 45 minuten.

De uitslag
De radioloog bekijkt de foto's en maakt een verslag van het onderzoek dat hij verricht heeft. Bij uw behandelend arts kunt u terecht voor de uitslag.

Vragen/ verhinderd?
Bel naar de afdeling Radiologie, tel.: (0570) 53 51 35. Laat dit dan op tijd weten aan ons secretariaat. Een andere patiënt kan dan in uw plaats worden geholpen.