Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud
Omhoog

Hoe kunnen wij u helpen?

ONDERZOEK

A - Z AZ lijst gebruiken om een pagina te vinden
Home > Onderzoeken > Dexamethason-test – 7 uurs iv

Dexamethason-test – 7 uurs iv

De 7 uurs iv dexamethason-remmingstest wordt gedaan om inzicht te krijgen in de productie van het hormoon ACTH en de productie van het hormoon cortisol door de bijnieren. Het hormoon ACTH wordt gemaakt in een kliertje in de hersenen; de hypofyse. Door intraveneuze (iv) toediening van het stofje dexamethason, wordt normaliter de hypofyse geremd in het afgeven van ACTH. Doordat er minder ACTH is, zullen de bijnieren ook minder cortisol maken. Dit kan worden gemeten in het bloed en op deze manier kan de arts controleren of de ACTH- en cortisol-productie op een normale manier verloopt.

Waar moet u zijn?
Op de afgesproken dag en tijdstip meldt u zich bij de balie van verpleegafdeling A2 van het Deventer Ziekenhuis. Vanaf de hoofdingang volgt u de routeborden naar afdeling A2, route 200.

Meenemen
Neem uw patiëntenpas mee. Heeft u nog geen patiëntenpas of moet die gewijzigd worden, meldt u zich dan eerst bij de receptie hoofdingang. 

Voorbereiding thuis
Voor dit onderzoek moet u één nacht in het ziekenhuis blijven. Neem uw patiëntenpas, bedkleding, ochtendjas, medicijnen en toiletartikelen mee. Verder hoeft u thuis geen voorbereidingen te treffen. Komt u voor een combinatie van een CRH-test met een Dexamethason-test, dan moet u drie nachten in het ziekenhuis blijven.

Het onderzoek
Tijdens het onderzoek wordt er één keer in uw arm geprikt om een infuus aan te brengen. Dit kan even onprettig voelen. Daarna wordt er via het infuus gedurende 7 uur dexamethason toegediend en via hetzelfde infuus drie keer bloed afgenomen. Hier voelt u niets van. De volgende ochtend wordt nog één keer bloed afgenomen. Daarna kunt u naar huis.

Duur
Het onderzoek duurt ongeveer één dag en nacht. Als zowel een CRH- als een dexamethason-test afgenomen worden, verblijft u drie nachten in het ziekenhuis.

De uitslag
De uitslag van het onderzoek krijgt u van uw behandelend specialist.

Verhindering
Bent u onverwacht verhinderd? Bel dan op tijd naar afdeling A2 om de afspraak te verzetten, telefoon: (0570)  53 53 60.

Vragen?
Hebt u na het lezen van deze folder nog vragen, dan kunt u die altijd stellen aan uw behandelend specialist. Voor vragen kunt u ook bellen naar het Klinisch Chemisch Laboratorium, tel.: (0570)  53 50 85.

Context menu