Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud
Omhoog

Hoe kunnen wij u helpen?

ONDERZOEK

A - Z AZ lijst gebruiken om een pagina te vinden
Home > Onderzoeken > Defaecografie

Defaecografie

Bij een Defaecografie worden de functie van de endeldarm en sluitspier van de anus met röntgenstralen en contrastvloeistof onderzocht.

Voorbereiding
Voor dit onderzoek is geen voorbereiding nodig. De laborant geeft u op de gang 3 bekertjes contrastpap te drinken, 1 bekertje per 20 minuten. Hierdoor wordt de dunne darm gevuld en is die te onderscheiden van de endeldarm.

Melden
U meldt zich 1 uur voordat het onderzoek begint bij de balie van de afdeling Radiologie. Vanaf de hoofdingang volgt u routenummer 45. Bent u zwanger of denkt u dat te zijn? Meld dit altijd. In overleg met de arts wordt het onderzoek eventueel uitgesteld.

Onderzoek

  • De laborant haalt u op uit de wachtruimte en brengt u naar een kleedkamer. U kleedt zich gedeeltelijk uit. De laborant geeft aan wat u mag aanhouden.
  • Vrouwen krijgen een tampon met contrastmiddel die zij zelf inbrengen in de vagina.
  • U draait op de zij en de radioloog brengt een slangetje in de anus. Via dit slangetje vult hij de endeldarm met bariumpap. Hierna wordt het slangetje er weer uitgehaald.
  • De laborant brengt een disposable ketting aan in de bilnaad. Zo zijn de in- en de uitwendige structuren gemarkeerd.
  • U komt op een speciale toiletpot te zitten met een handdoek over uw onderlichaam.
  • U ontvangt tijdens het onderzoek duidelijke instructies.
  • Na het maken van de foto’s kunt u naar het toilet gaan en kunt u zich wassen. Indien u de ontlasting tijdens het onderzoek niet kwijtraakt, krijgt u een klysma mee naar huis.

Duur
Het hele onderzoek duurt 20 tot 40 minuten.

De uitslag
Een radioloog bekijkt de foto's en maakt een verslag van het onderzoek. Bij uw behandelend arts kunt u terecht voor de uitslag.

Vragen/verhinderd?
Bel dan de afdeling Radiologie en Nucleaire Geneeskunde, tel.: (0570) 535 135. Bent u verhinderd, laat dit dan op tijd weten. Een andere patiënt kan dan in uw plaats worden geholpen.