Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud
Omhoog

Hoe kunnen wij u helpen?

ONDERZOEK

A - Z AZ lijst gebruiken om een pagina te vinden
Home > Onderzoeken > CT-onderzoek zonder voorbereiding

CT-onderzoek zonder voorbereiding

​CT (computer tomografie) is een wijze van röntgenfotografie waarbij een deel van het lichaam in dunne plakjes wordt afgebeeld. U schuift daarbij met de onderzoektafel geleidelijk door de ronde opening van de scanner. Die gebruikt dezelfde straling die ook voor ‘gewone’ röntgenfoto’s nodig is. De computer zet de gekregen informatie om in beelden. Van het CT-onderzoek is een fotopresentatie gemaakt.

Voorbereiding

  • Als u een CT-onderzoek van uw buik krijgt, moet u eventuele piercings daar verwijderen.
  • U  mag gewoon eten en drinken voor het onderzoek.

Medicijngebruik
Alle  medicijnen mogen volgens schema ingenomen worden met een beetje water. 
 
Melden
U meldt zich 10 minuten vóór de afspraaktijd aan de balie van de afdeling Radiologie. Dit om de doorstroom te bevorderen, zodat we iedereen zoveel mogelijk op tijd kunnen helpen. Vanaf de hoofdingang volgt u de routeborden nummer 45 op de begane grond.

Bent u zwanger of denkt u dat te zijn? Meld dit altijd. In overleg met de arts wordt het onderzoek eventueel uitgesteld. 
 
Onderzoek
Voor het onderzoek kunt u in de wachtruimte een presentatie over het onderzoek bekijken. De laborant(e) haalt u op uit de wachtruimte en brengt u naar een kleedkamer. Afhankelijk van het onderzoek kleedt u zich gedeeltelijk uit. De laborant(e) geeft aan wat u aan mag houden. Denkt u eraan aanwezige piercings in het  te onderzoeken gebied uit te doen? Voor onderzoeken van het hoofd moeten de oorbellen, gebitsprothese en hoorapparaten meestal uit. De laborant(e) geeft dit aan.In de CT-ruimte gaat u op de onderzoektafel liggen. De laborant(e) schuift de tafel door de ronde opening van de scanner, zodat het te onderzoeken deel van uw lichaam zich precies in de ronde opening bevindt. Tijdens de opnames schuift de tafel door deze opening. Het is belangrijk dat u heel stil blijft liggen. Bij het maken van beelden van de longen, hals en/of buik geeft de laborant(e) u via een intercom ademhalingsinstructies. Als het nodig is kunt u ook door deze intercom met de laborant(e) praten.
 
Duur
Afhankelijk van de te onderzoeken lichaamsdelen duurt het onderzoek ongeveer 10 tot 30 minuten.
 
De uitslag
Een radioloog bekijkt de beelden en maakt een verslag van het onderzoek dat hij begeleid heeft. Bij uw behandelend arts kunt u terecht voor de uitslag.
 
Vragen/verhinderd?
Voor vragen kunt u tussen 09.00 - 10.00 uur en tussen 14.00 - 15.00 uur bellen naar, tel.: (0570) 53 52 14. Bent u verhinderd? Laat dit dan op tijd weten. Een andere patiënt kan dan in uw plaats worden geholpen.

Context menu