Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud
Omhoog

Hoe kunnen wij u helpen?

ONDERZOEK

A - Z AZ lijst gebruiken om een pagina te vinden
Home > Onderzoeken > CT-arthrografie van de elleboog

CT-arthrografie van de elleboog

Bij dit onderzoek wordt het ellebooggewricht zichtbaar gemaakt met röntgenstraling en door er lucht in te spuiten.

Melden
U meldt zich 10 minuten vóór de afspraaktijd met een geldige patiëntenpas aan de balie van de afdeling Radiologie. Dit om de doorstroom te bevorderen, zodat we iedereen zoveel mogelijk op tijd kunnen helpen. Vanaf de hoofdingang volgt u de routeborden nummer 45.

Bent u zwanger of denkt u dat te zijn? Meld dit altijd. In overleg met de arts wordt het onderzoek eventueel uitgesteld.

Het onderzoek
De laborant haalt u op uit de wachtruimte en brengt u naar een kleedkamer. Hier ontbloot u de elleboog. In de röntgenkamer gaat u aan de onderzoektafel zitten. De laborant desinfecteert uw elleboog en legt er een steriele doek over. De radioloog geeft u een injectie met lucht in het ellebooggewricht. Daarna worden er röntgenfoto’s van uw elleboog gemaakt. Na deze procedure gaat u naar de CT-scan.

Wat is een CT-scan?
CT staat voor Computer Tomografie. Dit is een wijze van Röntgenfotografie waarbij een deel van het lichaam in dunne plakjes wordt afgebeeld. Er wordt gebruik gemaakt van dezelfde straling die ook voor ‘gewone’ röntgenfoto’s nodig is. De computer zet de gekregen informatie om in beelden. Voor het onderzoek kunt u in de wachtruimte de fotopresentatie over het CT-onderzoek bekijken. De laborant haalt u op uit de wachtruimte en brengt u naar een kleedkamer. In de CT-ruimte gaat u op de buik met de arm omhoog op de onderzoektafel liggen. De laborant schuift de tafel door de ronde opening van de scanner, zodat de elleboog zich precies in de ronde opening bevindt. Tijdens de opnames schuift de tafel door deze opening. Het is belangrijk dat u heel stil blijft liggen.

De rest van de dag doet u rustig aan met de elleboog tot het knisperende geluid is verdwenen.

Duur
Het inbrengen van de lucht in uw elleboog duurt ongeveer 15 minuten. De CT-scan is aansluitend gepland en duurt ongeveer 10 minuten. In totaal bent u ongeveer 30 minuten op de afdeling Radiologie.

De uitslag
Een radioloog bekijkt de beelden en maakt een verslag van het onderzoek. Bij uw behandelend arts kunt u terecht voor de uitslag.

Bent u verhinderd?
Laat dit dan op tijd weten. Een andere patiënt kan dan in uw plaats worden geholpen.

Vragen?
Voor vragen kunt u tussen 09.00 - 10.00 uur en tussen 14.00 - 15.00 uur bellen naar, tel.: (0570) 53 52 14.