Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud
Omhoog

Hoe kunnen wij u helpen?

ONDERZOEK

A - Z AZ lijst gebruiken om een pagina te vinden
Home > Onderzoeken > CT

CT-onderzoek

CT (computer tomografie) is een wijze van röntgenfotografie waarbij een deel van het lichaam in dunne plakjes wordt afgebeeld. U schuift daarbij met de onderzoektafel geleidelijk door de ronde opening van de scanner. Die gebruikt dezelfde straling die ook voor ‘gewone’ röntgenfoto’s nodig is. De computer zet de gekregen informatie om in beelden. Van het CT-onderzoek is een fotopresentatie gemaakt.

Voorbereiding
Bij de meeste onderzoeken is geen speciale voorbereiding nodig. Als u een CT-onderzoek van uw buik krijgt, moet u eventuele piercings daar verwijderen.

CT-onderzoek buik
Als u een afspraak maakt voor een CT-onderzoek van de buik, krijgt u meestal contrastmiddel mee en instructies wanneer dit moet worden ingenomen. Na het innemen, mag u 's avonds nog drinken en een hapje eten. Als ontbijt is een kopje thee en beschuit toegestaan. Als het onderzoek 's middags plaatsvindt, kunt u normaal ontbijten. Als lunch neemt u een kopje thee en een beschuitje. Door de contrastvloeistof kunnen uw maag en darmen worden onderscheiden van andere organen.
 
Medicijngebruik 
Medicijnen mogen volgens schema ingenomen worden met een beetje water. 
 
Melden
U meldt zich 10 minuten vóór de afspraaktijd aan de balie van de afdeling Radiologie. Dit om de doorstroom te bevorderen, zodat we iedereen zoveel mogelijk op tijd kunnen helpen. Vanaf de hoofdingang volgt u de routeborden nummer 45 op de begane grond.

Bent u zwanger of denkt u dat te zijn? Meld dit altijd. In overleg met de arts wordt het onderzoek eventueel uitgesteld. Als u allergisch bent, astma of bronchitis hebt, wilt u dat dan vóór het onderzoek aan de laborant(e) melden? 

Onderzoek
Voor het onderzoek kunt u in de wachtruimte een presentatie over het onderzoek bekijken. De laborant(e) haalt u op uit de wachtruimte en brengt u naar een kleedkamer. Afhankelijk van het onderzoek kleedt u zich gedeeltelijk uit. De laborant(e) geeft aan wat u aan mag houden. Denkt u eraan aanwezige piercings in het te onderzoeken gebied uit te doen? Voor onderzoeken van het hoofd moeten de oorbellen, gebitsprothese en hoorapparaten meestal uit. De laborant(e) geeft dit aan. 

In de CT-ruimte gaat u op de onderzoektafel liggen. De laborant(e) schuift de tafel door de ronde opening van de scanner, zodat het te onderzoeken deel van uw lichaam zich precies in de ronde opening bevindt. Tijdens de opnames schuift de tafel door deze opening. Het is belangrijk dat u heel stil blijft liggen. Bij het maken van beelden van de longen, hals en/of buik geeft de laborant(e) u via een intercom ademhalingsinstructies. Als het nodig is kunt u ook door deze intercom met de laborant(e) praten.
 
Contrastvloeistof
Vaak vindt de radioloog, dit is de specialist die het onderzoek beoordeelt, het nodig om een contrastvloeistof via een ader toe te dienen. Dit is noodzakelijk om een beter resultaat van het onderzoek te krijgen. De contrastvloeistof wordt toegediend met een prikje in het bloedvat van de arm.

Bijwerkingen
De contrastvloeistof die u krijgt ingespoten kan bij personen met een allergie, astma of bronchitis bijwerkingen veroorzaken. U kunt hiervan gaan niezen, braken, jeuk krijgen of misselijk worden. Tijdens het inspuiten kunt u een warm gevoel krijgen. Dit warme gevoel verdwijnt binnen enkele minuten. Om zeker te weten dat bij u geen bijwerkingen optreden, laten wij u na het onderzoek 15 minuten wachten op de gang. Als er na 15 minuten geen allergische reactie is, kunt u weggaan. Het is niet uitgesloten dat u enige uren tot dagen na de contrasttoediening alsnog een reactie krijgt, zoals jeuk en roodheid van de huid. Wij adviseren u dan contact op te nemen met uw huisarts. Voor bijwerkingen van de contrastvloeistof die u drinkt, verwijzen we u naar de E-Z-Cat bijsluiter.  
 
Duur
Afhankelijk van de te onderzoeken lichaamsdelen duurt het onderzoek ongeveer 10 tot 30 minuten.
 
Na het onderzoek
Na het onderzoek kunt u weer gewoon eten en drinken tenzij hierover andere afspraken met u zijn gemaakt. Wij adviseren u om na het onderzoek een paar glazen extra water te drinken.
 
De uitslag
Een radioloog bekijkt de beelden en maakt een verslag van het onderzoek dat hij begeleid heeft. Bij uw behandelend arts kunt u terecht voor de uitslag.
 
Vragen/verhinderd?
Voor vragen kunt u tussen 09.00 - 10.00 uur en tussen 14.00 - 15.00 uur bellen naar, tel.: (0570) 53 52 14. Bent u verhinderd? Laat dit dan op tijd weten. Een andere patiënt kan dan in uw plaats worden geholpen.