Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud
Omhoog

Hoe kunnen wij u helpen?

ONDERZOEK

A - Z AZ lijst gebruiken om een pagina te vinden
Home > Onderzoeken > Botdichtheidsmeting

Botdichtheidsmeting (dexa)

Bij dit onderzoek wordt de dichtheid van het bot gemeten met een beperkte hoeveelheid röntgenstralen.

Melden
U meldt zich 10 minuten vóór de afspraaktijd met een geldige patiëntenpas én de onderzoeksaanvraag aan de balie van de afdeling Radiologie. Dit om de doorstroom te bevorderen, zodat we iedereen zoveel mogelijk op tijd kunnen helpen. Vanaf de hoofdingang volgt u de route 45.

Bent u zwanger of denkt u dat te zijn? Meld dit altijd. In overleg met uw behandelend arts wordt het onderzoek dan eventueel uitgesteld.

Het onderzoek
De laborant haalt u op uit de wachtruimte en brengt u naar een kleedkamer.
Voor dit onderzoek is het nodig dat u uw rok of broek uittrekt. Als er aan de overige kleding geen metaal zit, mag u deze aanhouden. Voor de meting is uw lengte en gewicht nodig. De laborant gaat u eerst meten en wegen.

Hierna gaat u in de röntgenkamer op uw rug op de onderzoektafel liggen. De laborant schuift de scanner geleidelijk boven uw lichaam. De scanner zendt een beperkte hoeveelheid stralen uit. Het is belangrijk dat u tijdens de meting een paar minuten stil blijft liggen. De computer registreert de gegevens en berekent vervolgens de botdichtheid. U mag direct na de meting de afdeling verlaten.

De duur
Het onderzoek duurt ongeveer 15 minuten.

De uitslag
Een radioloog bekijkt de beelden en maakt een verslag van het onderzoek. Bij uw behandelend arts kunt u terecht voor de uitslag.

Bent u verhinderd?
Laat dit dan op tijd weten. Een andere patiënt kan dan in uw plaats worden geholpen.

Vragen?
Bel dan de afdeling Radiologie, telefoon: (0570) 535 135.