Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud
Omhoog

Hoe kunnen wij u helpen?

ONDERZOEK

A - Z AZ lijst gebruiken om een pagina te vinden
Home > Onderzoeken > Borstonderzoek - Borstcentrum

Borstonderzoek - Borstcentrum

U bent door de huisarts verwezen naar het Borstcentrum omdat bij u een afwijking op een borstfoto is gezien, of omdat u zelf iets in uw borst hebt gevoeld.

Wat is een Borstcentrum?
In het Borstcentrum wordt zo snel mogelijk een diagnose gesteld en, zo nodig, een behandelplan aangeboden. We hanteren een korte toegangstijd en de onderzoeken worden zoveel mogelijk achter elkaar gepland en uitgevoerd. Het streven is om de onzekere periode, voorafgaand aan de uitslag, zo kort mogelijk te houden. Als er een aanvullend onderzoek noodzakelijk is, wordt er een vervolg afspraak gemaakt.

In het Borstcentrum werkt een mammateam. Dit zijn zorgverleners gespecialiseerd in de zorg en behandeling voor patiënten met borstafwijkingen. Het mammateam bestaat uit een:
 • specialist chirurgie
 • radioloog (arts die röntgenonderzoek beoordeeld/verricht)
 • MBB-er, (laborant die foto’s maakt)
 • patholoog (arts die microscopisch weefselonderzoek verricht)
 • physician assistant (gespecialiseerde professional die de arts ondersteunt)
 • mammacareverpleegkundige (verpleegkundige die gespecialiseerd is in de zorg, voorlichting en begeleiding van vrouwen met een borstafwijking).
 • arts in opleiding
 • doktersassistent

Voorbereiding op het bezoek

 • Als u het prettig vindt neemt u dan gerust uw partner of een vertrouwd persoon mee.
 • U mag voor het onderzoek de borsten niet insmeren met bodylotion in verband met de onderzoeken die plaatsvinden.
 • Als u eventuele moedervlekken, wratten en/of vetbultjes hebt, wilt u dit dan voor het onderzoek melden? Dit kan namelijk als een verdachte afwijking op de foto afgebeeld worden.
 • Bent u zwanger of vermoedt u dit, meldt u dit dan voor het onderzoek.

Meenemen

 • De verwijsbrief van de huisarts.
 • Uw patiëntenpas. Hebt u dit nog niet of moet die gewijzigd worden, meld u zich dan bij de receptie hoofdingang met uw verzekeringsbewijs en identificatiebewijs (paspoort, identiteitskaart of rijbewijs).
 • Als u medicijnen gebruikt een actueel overzicht van de medicijnen. Verkrijgbaar bij uw apotheek.

Melden
U kunt zich op de afgesproken dag en tijdstip melden bij de balie van het Borstcentrum, route 77 (polikliniek Heelkunde).

Wat kunt u verwachten tijdens dit bezoek?
U wordt eerst gezien door een zorgverlener van het mammateam. Hij/zij stelt u een paar vragen omtrent de aard van uw klachten en medische voorgeschiedenis, waarna lichamelijk onderzoek van beide borsten en oksels plaatsvindt. Hierna gaat u naar de afdeling Radiologie (route 45) waar de volgende onderzoeken plaatsvinden:
 
Mammografie
Mammografie is een röntgenonderzoek van de borsten.  Voor een mammografie moet u uw bovenlichaam ontbloten. In de onderzoekskamer neemt u plaats voor het mammografieapparaat. De laborant plaatst uw borst op de detector, waarna de borst met een plaat wordt gecomprimeerd. Dit samendrukken of comprimeren kan pijnlijk zijn maar is noodzakelijk omdat:

 • Het klierweefsel wordt hierdoor uit elkaar gedrukt, waardoor kleine afwijkingen beter zichtbaar zijn.
 • De stralingsdosis is op deze manier minder.
 • Er is een kleinere kans op bewegingsonscherpte.

Echografie
Ter aanvulling op de mammografie wordt een echografie verricht omdat de specialist meer wil weten over een bepaalde plek in de borst. Op deze manier kan de arts bijvoorbeeld een cyste, een holte gevuld met vocht, onderscheiden van een andersoortige knobbel.
De echo-assistent haalt u op uit de wachtruimte en brengt u naar een kleedkamer. Vervolgens gaat u op de onderzoektafel liggen. De radioloog brengt een  gelei aan op de plaats die wordt onderzocht. De gelei is nodig voor een goed contact tussen de huid en de transducer. De radioloog beweegt de transducer vervolgens over de huid. De transducer zendt geluidsgolven uit. De echo’s hiervan worden opgevangen en vertaald in beeld op een monitor. Deze beelden worden opgeslagen. Er wordt vaak ook een echo van de oksel gemaakt om de okselklieren in beeld te brengen.
 
Biopsie
Wanneer op de mammografie en/of echografie een afwijking te zien is, wordt er een biopsie gedaan. Bij een biopsie wordt er met een dikke naald een stukje weefsel uit de afwijking genomen. Dit gebeurt onder plaatselijke verdoving. Met behulp van het echoapparaat wordt de plaats van de afwijking bepaald. In het laboratorium wordt het weefsel door de patholoog onderzocht. Dit wil nog niet zeggen dat er verdenking is op kanker, ook goedaardige afwijkingen krijgen een biopsie  ter bevestiging van de diagnose.
 
Punctie
In een enkel geval wordt er een punctie verricht. Bij een punctie wordt er met een dunne naald cellen uit de afwijking  opgezogen. Met behulp van het echoapparaat wordt de plaats van de afwijking bepaald. In het laboratorium  worden de cellen door de patholoog onderzocht.

Wat gebeurt er na het bezoek?
Als de onderzoeken zijn afgerond op de afdeling Radiologie komt u terug bij de Mammapolikliniek. De uitslagen van de mammografie en/of echografie worden met u besproken. Indien van toepassing krijgt u voor de volgende dag een afspraak voor de uitslag van het weefselonderzoek en wordt een behandelvoorstel gedaan. Het kan ook zijn dat er eerst meer aanvullend onderzoek nodig is om de definitieve diagnose te stellen. Deze onderzoeken vinden niet op dezelfde dag plaats, hiervoor wordt een nieuwe afspraak gemaakt.

Aanvullende onderzoeken

Stereotactische biopsie
Een stereotactische biopsie is een soortgelijk onderzoek als de naaldbiopsie. De afwijking wordt met röntgenfoto`s in beeld gebracht. Dit kan zittend of liggend op uw buik op een speciale tafel. Dit onderzoek duurt ongeveer 1 uur. Het afgenomen weefsel wordt door de patholoog onderzocht. Na ongeveer 2 tot 3 werkdagen, na de stereotactische biopsie,  krijgt u op de polikliniek de uitslag van dit weefselonderzoek. Hiervoor wordt een afspraak met u ingepland.

MRI-scan
Met Magnetische Resonantie Imaging (MRI)-scan kunnen beelden van het lichaam, in elke gewenste richting, worden gemaakt. Het onderzoek levert andere informatie op dan röntgenfoto’s. Het is pijnloos en ongevaarlijk. Het onderzoek duurt ongeveer 45 minuten.

Duur
U moet er rekening mee houden dat een bezoek aan het Borstcentrum een dagdeel kan duren.
 
Vragen/verhinderd?
Hebt u nog vragen of wilt u iets anders bespreken met de mammacareverpleegkundige, dan kunt u maandag t/m vrijdag bellen van 9.00 tot 9.30 uur naar, tel.: (0570) 53 54 22. Bel bij geen gehoor, tel.: (0570) 53 50 60 of mail naar: cmmamma@dz.nl