Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud
Omhoog

Hoe kunnen wij u helpen?

ONDERZOEK

A - Z AZ lijst gebruiken om een pagina te vinden
Home > Onderzoeken > Bloedonderzoek

Bloedonderzoek

Als een arts wil weten wat de oorzaak is van uw klachten, of wil zien of een behandeling werkt, laat hij uw bloed onderzoeken.

Bloed kan worden afgenomen:
  • met een prik in de vingertop, oorlel of een babyhieltje
  • uit de ader bij de elleboogplooi
  • uit de pols- of liesslagader

Een doktersassistent, verpleegkundige of analist neemt het bloed af. Slagaderlijk bloed wordt altijd door een arts afgenomen. Soms kan een servicepunt bloedafname bepaalde onderzoeken niet doen. U wordt dan gevraagd naar het ziekenhuis te gaan.

Nuchter bloedprikken
Soms is het nodig dat u nuchter wordt geprikt. De arts die het onderzoek aanvraagt, vertelt u dat. U mag dan vanaf 22.00 uur op de avond vóór het prikken niets meer eten en drinken, behalve water. U kunt wel gewoon uw medicijnen innemen.
Het kan ook zijn dat we u voor een bloedonderzoek op een bepaald tijdstip laten komen. Dit heeft te maken met de “biologische klok” in uw lichaam, waarbij de uitslagen gebonden zijn aan het tijdstip van de dag.
  
Gang van zaken

Bloedafname bij kinderen
De bloedafnamemedewerker vertelt u waar er bij uw kind bloed wordt afgenomen. Meestal is dit in de arm of op de hand, soms uit de vinger. Dit is afhankelijk van de hoeveelheid bloed die nodig is voor onderzoek. Om de bovenarm van uw kind wordt een elastische band (stuwband) aangebracht. Die maakt het makkelijker om de ader te vinden. Afhankelijk van het onderzoek worden één of meerdere buisjes met bloed gevuld. Na de bloedafname wordt een pleister op het wondje geplakt.

 

Uitslag
De resultaten van het onderzoek gaan naar uw (huis)arts. U kunt met hem/haar contact opnemen over de uitslag.