Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud
Omhoog

Hoe kunnen wij u helpen?

ONDERZOEK

A - Z AZ lijst gebruiken om een pagina te vinden
Home > Onderzoeken > Biopsie met echografie

Biopsie met echografie

Bij een biopsie wordt met een naald weefsel afgenomen voor onderzoek. Om de juiste plaats voor afname te bepalen, gebruiken we echografie. Daarbij worden inwendige organen en weefsels afgebeeld met geluidsgolven.
 
Voorbereiding
Bij het onderzoek mag u iemand meenemen om u te begeleiden.
 
Medicijngebruik
Een biopsie gaat niet samen met het gebruik van bloedverdunnende middelen. U wordt gevraagd tijdelijk te stoppen met deze medicijnen. Uw behandelend specialist zal voordat de biopsie wordt verricht de stollingswaarde in uw bloed laten bepalen. Andere medicijnen mag u volgens schema innemen met een beetje water.
 
Risico’s, complicaties en bijwerkingen
Een biopsie is in principe een veilige ingreep. Soms kan het toch voorkomen dat er een infectie optreedt of een nabloeding op de plek waar u bent geprikt. Het team dat het onderzoek uitvoert is getraind in het zo vroeg mogelijk herkennen en behandelen van eventuele complicaties.
 
Meenemen
Neem uw patiëntenpas mee.
 
Melden
U meldt zich 10 minuten vóór de afspraaktijd bij de balie van route 45.
 
Onderzoek
De echo-assistent ontvangt u in de onderzoeksruimte. Vervolgens gaat u op de onderzoekstafel liggen. De radioloog zoekt met het echografieapparaat de juiste plaats op voor de verdoving. Na de verdovingsprik is toegediend krijgt u steriele doeken over deze plek en wordt een steriele gel aangebracht. De radioloog prikt met een naald de plaats aan waarvan weefsel nodig is. Op de monitor ziet hij of de naald op de juiste plaats zit. Via de naald wordt een pijpje met weefsel uit de plek weggenomen. U hoort dan een harde klik. De radioloog kijkt of er voldoende weefsel is weggenomen, anders volgt een 2e biopt. Uw huid wordt schoon gemaakt en u krijgt een pleister op de plaats van de punctie. De wond wordt een aantal minuten dichtgedrukt om het bloeden te stoppen.
 
Tijdsduur

Het onderzoek duurt ongeveer 30 minuten.
 
Na het onderzoek
Als alles goed gaat, mag u na het onderzoek naar huis. Het is verstandig om de rest van de dag rust te nemen. Als u pijn hebt mag u 4 x per dag Paracetamol gebruiken (2 tabletten van 500 milligram per keer). U kunt enkele dagen een weeïg gevoel hebben. De dag na het onderzoek kunt u weer uw normale werkzaamheden hervatten. Sporten of zwaar tillen moet u de eerste 2 dagen vermijden.
 
Wanneer contact opnemen?
Als u weer thuis bent, kunnen zich onverhoopt klachten voordoen. Als u een van de volgende klachten hebt, neem dan contact op met de behandelend specialist. Buiten kantooruren belt u met de Spoedeisende Hulp: (0570) 53 53 00. Geef aan dat u een biopsie hebt gehad en wanneer deze heeft plaatsgevonden.

  • Uren en dagen na de biopsie onverklaarbare pijnen.
  • Nabloeding blijft ook na dichtdrukken van de huid.
  • Toename van pijn.
  • U voelt zich duizelig of slap.

Uitslag
Het afgenomen weefsel of vocht wordt in het Laboratorium onderzocht. Als dit onderzoek is afgerond krijgt u de uitslag van uw behandelend arts.

Vragen/verhinderd?
Hebt u vragen, neem gerust contact op met de afdeling Radiologie, tel.: (0570) 53 51 35. Bent u verhinderd? Laat dit op tijd weten. Een andere patiënt kan dan in uw plaats worden geholpen.

Context menu