Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud
Omhoog

Hoe kunnen wij u helpen?

ONDERZOEK

A - Z AZ lijst gebruiken om een pagina te vinden
Home > Onderzoeken > Beenmergpunctie

Beenmergpunctie

​Beenmerg zit in de botten en zorgt ervoor dat het bloed wordt vernieuwd. Het is een dikke rode vloeistof die lijkt op bloed. In het beenmerg zitten stamcellen. Die groeien uit tot rode bloedcellen, witte bloedcellen en bloedplaatjes. Het beenmerg geeft de bloedcellen en de bloedplaatjes af aan de bloedvaten.

Bij een beenmergpunctie haalt de specialist beenmerg weg uit de heup of het borstbeen om de aanmaak van bloedcellen te laten beoordelen.

Doel van het onderzoek
Uw specialist wil uw beenmerg onderzoeken omdat bloedonderzoek aantoont dat:

  • het aantal bloedcellen van een bepaald type (bloedplaatjes, rode en/of witte bloedcellen) te hoog of te laag is;
  • de verhouding tussen de verschillende typen witte bloedcellen abnormaal is;
  • er abnormale cellen of eiwitten in het bloed aanwezig zijn;
  • er mogelijk een (kwaadaardige) aandoening op een andere plaats in het lichaam zit

Voorbereiding
Als u bloedverdunnende medicijnen gebruikt (acenocoumarol of fenprocoumon) of pijnstillers, dan moet u dit vooraf doorgeven aan de specialist. Soms zullen de bloedverdunnende medicijnen kort voor de ingreep kortdurend worden gestopt.

Meenemen

  • Patiëntenpas
  • Actueel overzicht van de medicijnen.

Melden
Bent u bent opgenomen in ons ziekenhuis, dan wordt de puntie op de onderzoekskamer van de verpleegafdeling gedaan. Daarna gaat u  terug naar uw kamer. Hebt u een poliklinische afspraak, dan komt u op de dag en tijdstip die met u zijn afgesproken naar de Dagbehandeling. U kunt zich melden bij de balie. Als niemand aanwezig is, kunt u de afdeling oplopen en zich melden bij de verpleegbalie.
 
Voor het onderzoek
Een verpleegkundige ontvangt en begeleidt u naar de onderzoekskamer. Hier kunt u uw  kleding uit trekken. Ondergoed mag u aanhouden, dat wordt tijdens het onderzoek iets naar beneden geschoven.
 
Het onderzoek
U neemt plaats op het bed. Vervolgens bepaalt de specialist de plaats waar hij gaat prikken. Voor een borstbeenpunctie moet u op uw rug  liggen. Voor een heuppunctie wordt u gevraagd op uw zij te  liggen en uw benen in trekken (knieën naar de neus).

Eerst ontsmet de specialist de huid op de plaats van de punctie. Daarna worden de huid en het botvlies verdoofd met een injectie. Het binnenste deel van het bot kan niet worden verdoofd, daarom kan een beenmergpunctie als pijnlijk worden ervaren. Met een scherpe, stevige naald wordt een gaatje in het bot geprikt en een beetje beenmerg opgezogen. Het opzuigen van het merg duurt enkele seconden en kan een doffe, felle pijn geven, vaak uitstralend naar de benen. Meestal is het nodig om enkele malen wat beenmerg op te zuigen. Na het beenmergonderzoek wordt de plek afgeplakt met een speciale pleister. 
 
Botbiopt
Meestal is het ook nodig een botbiopt af te nemen Dit kan alleen als er in de heup wordt geprikt. Dit gebeurt dan met dezelfde naald, door hetzelfde gaatje. Om een stukje bot te krijgen, wordt de naald wat heen en weer bewogen. Daardoor komt er een stukje bot in de naald te zitten. Dit kan uitstralende pijn geven in het been.
 
Het beenmerg en eventuele afgenomen botbiopt wordt in een laboratorium onderzocht.
 
Duur
Het onderzoek duurt ongeveer 15 tot 20 minuten.

Na het onderzoek
Na het onderzoek blijft u ongeveer 30 minuten liggen. U krijgt een zandzak tegen de plek waar u bent geprikt. Zo wordt het wondje dichtgedrukt en worden nabloedingen voorkomen. Uw begeleider mag dan bij u komen zitten. Na 30 minuten controleert een verpleegkundige of het wondje niet meer bloedt en daarna is het beenmergonderzoek klaar.

Waar op letten?
Laat de pleister, de eerste 48 uur, op de insteekplaats zitten. Laat deze niet nat worden (niet douchen) om een eventuele infectie te voorkomen. De insteekplaats kan een paar dagen gevoelig zijn. Soms blijft u langere tijd pijn houden in het bot waarin geprikt is, vooral wanneer u hier op gaat liggen. Het helpt dan om een pijnstiller te gebruiken, zoals paracetamol.

Uitslag
De behandelend specialist bespreekt de uitslag met u. Hiervoor wordt een afspraak ingepland. De meeste uitslagen komen binnen 1 week terug uit het laboratorium. Enkele uitslagen van speciale onderzoeken van het beenmerg kunnen meer dan 3 weken duren. Bent u opgenomen in het ziekenhuis, dan vertelt de specialist u de uitslag zodra deze bekend is.

Wanneer contact opnemen?
Krijgt u 1 of meer van onderstaande klachten? Neem dan contact op met de polikliniek Interne Geneeskunde, tel.: (0570) 53 63 73. Buiten kantooruren belt u met de Spoedeisende Hulp, tel.: (0570) 53 53 00.

  • koorts hoger dan 38,5 graden Celsius;
  • nabloeding;
  • toename van pijn;
  • als u de situatie niet vertrouwt.

Vragen/verhinderd?
Mocht u vragen hebben of verhinderd zijn, belt u dan de polikliniek Interne Geneeskunde. Bent u opgenomen in het ziekenhuis, dan kunt u de verpleegkundige op de afdeling uw vragen stellen.

Context menu