Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud
Omhoog

Hoe kunnen wij u helpen?

ONDERZOEK

A - Z AZ lijst gebruiken om een pagina te vinden
Home > Onderzoeken > BAEP-onderzoek

BAEP-onderzoek

Met een BAEP-onderzoek wordt bepaald of er afwijkingen zijn in de werking van de gehoorzenuwen. Gemeten wordt hoe snel de gehoorzenuw een signaal doorgeeft aan de hersenen. Daarvoor gebruiken we elektroden. Dat zijn metalen plaatjes die de elektrische stroompjes, gemaakt door de hersenen, opvangen en doorgeven. Aan de elektroden zijn draden verbonden die in verbinding staan met een apparaat dat de gegevens registreert.
 
Meenemen
Neem uw patiëntenpas mee.
 
Melden
Kom op de afgesproken dag en tijd naar de polikliniek Neurologie/KNF, route 81.
U kunt zich melden aan de balie.
 
Onderzoek
Tijdens het onderzoek ligt u op een tafel. De laborant bevestigt 1 elektrode naast ieder oor en 1 midden op het hoofd. Voor een optimaal contact brengt de laborant onder de elektroden wat geleidingspasta aan en schuurt de huid daar wat. Als de elektroden goed contact maken, wordt met de registratie begonnen. Tijdens de registratie krijgt u een koptelefoon op. Hierdoor hoort u een reeks tikkende geluidjes.
Bij een gehoordrempelonderzoek worden deze geluidjes steeds zachter zodat we kunnen bepalen hoe sterk uw gehoorzenuw signalen doorgeeft aan uw hersenen. Tijdens het onderzoek moet u zo stil mogelijk liggen. Voor kleine kinderen is dat niet altijd makkelijk. Daarom voeren we het onderzoek bij hen het liefst uit tijdens de slaap. Zorg ervoor dat uw kind moe is en net voor of tijdens zijn of haar slaaptijd komt. Eventueel kunt u een flesje en/of slaapknuffel meenemen. Probeer uw kind tot het onderzoek wakker te houden. De duur van het onderzoek is afhankelijk van hoe stil het kind ligt en of hij of zij in slaap valt. Het onderzoek doet geen pijn.
  
Duur
Het BAEP onderzoek duurt ongeveer 20 minuten.
Het BAEP gehoordrempelonderzoek duurt 1 tot 1,5 uur.
 

De uitslag
De uitslag van het onderzoek krijgt u van uw specialist of huisarts.
 
Verhinderd?
Bent u verhinderd? Laat dit dan op tijd weten. U kunt bellen tussen 8.00 – 12.00 uur en tussen 13.00 – 16.30 uur, telefoon: (0570) 53 50 56.
 
Vragen? 
Hebt u na het lezen van deze tekst vragen? Stel ze dan gerust. Voor en tijdens het onderzoek is er alle gelegenheid om uw vragen te beantwoorden.
Het Deventer Ziekenhuis vindt goede zorg en service voor zijn patiënten belangrijk. Om ons werk voortdurend te verbeteren, horen wij graag uw mening over onze afdeling KNF. Zo weten we immers wat goed is. Of beter kan.