Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud
Omhoog

Hoe kunnen wij u helpen?

ONDERZOEK

A - Z AZ lijst gebruiken om een pagina te vinden
Home > Onderzoeken > Anusonderzoek (proctoscopie)

Anusonderzoek (proctoscopie)

Met een onderzoek van de anus (proctoscopie) kunnen de volgende aandoeningen worden opgespoord:

 • aambeien;
 • poliepen;
 • pijpzweer (fistels);
 • ontstekingen;
 • scheurtjes in het slijmvlies (fissuur);
 • huidflapjes rond de anus (marisken).

Het onderzoek gebeurt met een proctoscoop. Dat is een ongeveer 10 cm lange kijkbuis met een lampje.
 
Risico’s
Soms kan er een nabloeding optreden. Gebruikt u bloedverdunners en hebt u helderrood bloedverlies bij uw ontlasting? Dan is het zinvol om, in overleg met uw specialist, 1 week voor het onderzoek te stoppen met het innemen van de bloedverdunners.

Voorbereiding

 • Regel van tevoren vervoer naar huis. U kunt zich na het onderzoek minder prettig voelen.
 • U hoeft voor dit onderzoek niet nuchter te zijn, en mag eten en drinken.
 • Om ervoor te zorgen dat uw anus tijdens de behandeling schoon is, krijgt u een klysma. Dat is een laxerende vloeistof die via de anus in uw darm wordt gebracht. Deze vloeistof heeft een prikkelende werking op de ontlasting die nog in uw darmen zit. Het maakt uw darmen schoon. U hebt van de specialist een recept voor het klysma gekregen. Breng het klysma ongeveer 1,5 uur voordat u naar het ziekenhuis gaat, in. Volg hiervoor onderstaande instructie:
  1. Verwarm het flesje voor in een bakje handwarm water (max. 30 °C);
  2. Haal de dop van het flesje;
  3. Ga op uw linkerzij liggen en breng het klysma via uw anus in. Aan de top van het flesje zit een beetje vaseline, zodat dit soepel gaat;
  4. Knijp het flesje leeg
  5. Probeer de vloeistof 10 minuten binnen te houden;
  6. Daarna mag u naar het toilet.
 • Draag op de dag van het onderzoek makkelijke kleding.
 • Zorg dat u paracetamol in huis hebt voor na het onderzoek.

Meenemen

 • Uw patiëntenpas.
 • Een actueel overzicht van de medicijnen die u gebruikt. U kunt dit verkrijgen bij uw eigen apotheek. Houd het overzicht bij u; er wordt in het ziekenhuis meerdere keren om gevraagd.
 • Extra ondergoed.

Laat waardevolle spullen en sieraden thuis.

Melden
U komt op de dag en het tijdstip die met u afgesproken zijn naar de balie van de polikliniek Heelkunde, route 77 in het Deventer Ziekenhuis. Een verpleegkundige haalt u op uit wachtruimte en brengt u naar de spreek-/onderzoekkamer.

Hoe verloopt het onderzoek?
De specialist stelt u eerst enkele vragen. Daarna volgt het onderzoek. U gaat op een onderzoektafel, op uw zij liggen. U doet uw onderkleding hiervoor naar beneden. De specialist kan zo uw anus goed inspecteren. De specialist brengt de proctoscoop in uw anus. De protoscoop is ingesmeerd met een verdovende crème. Als het onderzoek klaar is kunt u zich weer aankleden.

Uitslag
Uw specialist vertelt u meteen na het onderzoek zijn bevindingen. Hij vertelt u ook welke eventuele behandeling hij voorstelt.

Tijdsduur
Het gesprek met de specialist en het onderzoek van de anus duurt ongeveer 15 minuten.

Naar huis
Dit onderzoek gebeurt poliklinisch: u hoeft dus niet in het ziekenhuis opgenomen te worden, maar kan meteen na het onderzoek weer naar huis. De eerste dagen na het onderzoek kan uw anus pijn doen. U mag hiervoor Paracetamol gebruiken: 3 tot 4 keer per dag 2 tabletten van 500 mg.

Waar moet u thuis op letten?
Zorg ervoor dat u uw anus goed schoonhoudt: sproei dagelijks onder de douche uw anus goed af. Dep de anus daarna droog.

Controle op de polikliniek
Afhankelijk van de eventuele behandeling en/of onderzoek komt u naar de polikliniek Heelkunde voor een vervolgafspraak. U krijgt hiervoor een afspraak mee als het ziekenhuis verlaat.

Wanneer contact opnemen?
Als u weer thuis bent, kunnen zich onverhoopt klachten voordoen. Als u een van onderstaande klachten hebt, neem dan contact op met de polikliniek Heelkunde. Bij dringende problemen buiten kantooruren belt u met de Spoedeisende Hulp: (0570) 53 53 00.

 • Abnormaal bloedverlies.
 • Aanhoudende hevige pijn.
 • Als u de situatie niet vertrouwt.

Vragen/verhinderd?
Hebt u nog vragen, stel die dan aan uw behandelend specialist of verpleegkundige. U kunt bellen op werkdagen van 8.00 tot 17.00 uur naar de polikliniek Heelkunde, tel. (0570) 53 50 60. Bent u onverwacht verhinderd? Geef dit dan tijdig door.

Meer informatie?
Kijk op www.dz.nl/proctologie