Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud
Omhoog

Hoe kunnen wij u helpen?

ONDERZOEK

A - Z AZ lijst gebruiken om een pagina te vinden
Home > Onderzoeken > Anorectaal functieonderzoek

Anorectaal functieonderzoek

Met een anorectaal functieonderzoek wordt de werking van de endeldarm en anale sluitspier onderzocht. Het onderzoek bestaat uit 2 delen: de Anorectale manometrie en een Nervus pudendus latentietest.

Voorbereiding thuis
Bij het onderzoek mag er geen ontlasting in uw endeldarm zitten. Daarom krijgt u op de polikliniek een klysma mee. Anderhalf uur voordat u naar het ziekenhuis komt, moet u dit klysma gebruiken.
 
Meenemen
Neem uw patiëntenpas mee.
 
Melden
Kom op de afgesproken dag en tijd naar de polikliniek Neurologie/KNF, route 81.
U kunt zich melden aan de balie.
  
Het onderzoek

Voor beide onderdelen van het onderzoek ligt u op uw linkerzij. U onderlichaam is bloot. Het onderzoek is niet pijnlijk, maar wel vervelend omdat er een meetinstrument via de anus wordt ingebracht.

Met de Anorectale manometrie wordt de druk in de sluitspier en endeldarm gemeten. Hiervoor wordt een catheter (een slangetje van ongeveer 0,5 centimeter dik) met een ballonnetje via de anus in uw endeldarm gebracht. Door het ballonnetje te vullen met water, wordt nagebootst dat u aandrang krijgt. Het onderzoek geeft ons informatie over de kracht van de kringspier in de anus in rust en tijdens knijpen.
De bekkenbodemzenuw speelt een rol bij het aanspannen van de bekkenbodemspieren en de sluitspier. Met een electrode op de wijsvinger kan de onderzoeker via de anus deze zenuw met lichte stroomstootjes prikkelen. De reactie van de spier op deze prikkeling kan hierdoor worden vastgesteld. Dit onderdeel wordt de Nervus pudendus latentietest genoemd.

 
Na het onderzoek

Er zijn geen beperkingen na dit onderzoek. Het onderzoek veroorzaakt meestal geen klachten.
 
Duur

Het onderzoek duurt ongeveer 30 tot 40 minuten.
 
De uitslag
De uitslag van het onderzoek krijgt u van uw specialist of huisarts te horen.
 
Verhinderd?
Bent u onverwachts verhinderd? Laat dit dan tijdig weten. U kunt bellen tussen 8.00 - 12.00 uur en tussen 13.00 - 16.30 uur, telefoon: (0570) 53 50 56.
 
Vragen? 
Hebt u na het lezen van deze tekst vragen? Stel ze dan gerust. Voor en tijdens het onderzoek is er alle gelegenheid om uw vragen te beantwoorden.
Het Deventer Ziekenhuis vindt goede zorg en service voor zijn patiënten belangrijk. Om ons werk voortdurend te verbeteren, horen wij graag uw mening over onze afdeling Klinische Neuro Fysiologie. Zo weten we immers wat goed is. Of beter kan.