Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud
Omhoog

Hoe kunnen wij u helpen?

ONDERZOEK

A - Z AZ lijst gebruiken om een pagina te vinden
Home > Onderzoeken > Allergietest met plakproeven

Allergietest met plakproeven

Binnenkort komt u voor plakproeven naar het Deventer Ziekenhuis. Hier leest u meer over dit onderzoek.
 
Wat is een allergietest met plakproeven?
U hebt klachten die kunnen wijzen op een allergie (overgevoeligheid) voor bepaalde stoffen. De stoffen waarvoor men allergisch is, noemt men allergenen. Met plakproeven is het mogelijk om na te gaan of u allergisch bent voor stoffen waarmee u in contact komt (contactallergie). ​Op deze manier kan de oorzaak van het eczeem worden opgespoord.
​Bij alle patiënten wordt de Europese standaardreeks getest. Deze reeks bevat de meest voorkomende stoffen die in Europa allergie veroorzaken, onder andere metalen, rubberchemicaliën, bestanddelen uit de cosmetica en toiletartikelen, planten, geneesmiddelen en lijmsoorten. ​
 
Risico
De test is veilig, ernstige bijwerkingen treden zelden op. Wel kunt u jeuk voelen, met name wanneer er positieve reacties zijn (kleine blaren). In het testgebied dient u niet te krabben, dat beïnvloedt de test. Tijdens zwangerschap of wanneer men zwanger kan worden, wordt de test niet uitgevoerd.
 
Voorberereiding
Ter voorbereiding op de plakproeven zijn de volgende punten van belang:
  • Sommige medicijnen  kunnen het resultaat beïnvloeden; bent u tijdens het gesprek met uw arts vergeten het gebruik van bepaalde medicijnen te melden, geef dat dan alsnog door aan de assistente. Voorbeelden van medicijnen die de plakproeven remmen/blokkeren zijn: prednisolon of prednison, dexamethason, betamethason (Celestone®) en verder ciclosporine (Neoral®), azathioprine (Imuran®), mycofenolaat mofetil (CellCept®) en tacrolimus. Zogenaamde antihistaminica zijn geen probleem bij deze plakproeven.
  • Stel de huid van uw rug niet bloot aan de zon gedurende 4 weken voor het onderzoek en ook niet tijdens het onderzoek.
  • Uitstel van plakproeven kan plaatsvinden bij zeer warm weer, in verband met een verhoogde kans op transpiratie en loslaten van pleisters.
  • U krijgt voor dit onderzoek pleisters op de rug geplakt. Hebt u een behaarde rug, laat u die dan 2 dagen voor de test scheren(droog) van de schouders tot de taille.
  • Voor het onderzoek mag u uw rug niet invetten met crème of bodymilk. Als u dit wel doet, zullen de pleisters loslaten en moet de test opnieuw gedaan worden.

Melden
Op de dag van het onderzoek meldt u zich op het afgesproken tijdstip bij de balie van de polikliniek Dermatologie, route 85.
 
Onderzoek
Het onderzoek is verdeeld over 4 dagen (maandag t/m donderdag). Op maandag begint het onderzoek en plakt de assistente de stoffen waarvoor u allergisch kunt zijn met pleisters op uw rug. Deze blijven 2 dagen zitten. Op woensdag verwijdert zij de pleisters om eventuele reacties te bekijken. Met een kleurstof geeft zij aan waar de stroken pleister hebben gezeten. Deze kleurstof kan afgeven aan de kleding maar is uitwasbaar, houdt u rekening met uw kledingkeuze deze week. Een enkele keer kunnen gekleurde teststoffen uit de pleisters lekken. Op donderdag beoordeelt de assistente of arts de testresultaten opnieuw en bespreekt deze met u. Soms volgt een aparte afspraak met uw arts voor bespreking van de testresultaten.
 
Tijdens het onderzoek
Douchen, baden, zwemmen is tijdens de 4 dagen van het onderzoek niet toegestaan. Activiteiten waardoor de pleisters los kunnen laten, zoals sporten en zwaar tillen, moet u vermijden. Als u zwaar lichamelijke arbeid verricht (bouwwerkzaamheden, etc.) kunt u beter van maandag tot en met donderdag vrij nemen. Pleisters die aan de rand loslaten of omkrullen moet u weer vastplakken met een pleister. Wanneer u ’s nachts een strak hemdje of T-shirt aanhoudt blijven de pleisters goed op hun plaats.
 
Duur

  • Maandag: Aanbrengen van de teststoffen. Duur: 10 - 30 minuten.
  • Woensdag: Eerste beoordeling van de plakproeven. Duur: 5 - 15 minuten.
  • Donderdag: Tweede beoordeling van de plakproeven en eventueel uitvoeren van priktesten en aflezen daarvan. Duur: 30 - 45 minuten. 

Vragen/verhinderd?
Hebt u na het lezen nog vragen, stel deze dan gerust aan uw arts of de assistente. U kunt ook bellen met de polikliniek Dermatologie, tel.: (0570) 53 50 10. Op werkdagen van 08.00 tot 17.00 uur. Bent u verhinderd? Belt u dan tijdig naar de polikliniek Dermatologie. Iemand anders kan dan in uw plaats worden uitgenodigd.