Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud
Omhoog

Hoe kunnen wij u helpen?

ONDERZOEK

A - Z AZ lijst gebruiken om een pagina te vinden
Home > Onderzoeken > Allergie - priktesten

Allergie - priktesten

Wat zijn priktesten?
Met priktesten is het mogelijk na te gaan of u allergisch bent voor bepaalde stoffen (allergenen) uit de volgende groepen:
  1. Stoffen die men inademt, zoals stuifmeel van voorjaarsbomen of gras, huidschilfers van huisdieren zoals kat en hond, stofdeeltjes van de huisstofmijt enz. Deze hele groep van natuurlijke stoffen noemt men wel de inhalatieallergenen.
  2. Stoffen die men eet, zoals garnalen,vis, melk, kippenei, pinda, noten, enz. Het gaat hier om de voedingsallergenen.
  3. Gif van wespen en bijen. Het gaat hier om de insectengif-allergenen.
Afhankelijk van uw klachten beslist uw arts welke stoffen getest zullen worden. Soms alleen de inhalatieallergenen (ongeveer 10), soms in combinatie met de voedsel-allergenen (ongeveer 15). Insectegif-allergenen worden apart getest.

Uw afspraak
Dag en datum ………………………tijd………………….
 
Voorbereiding
Het is belangrijk om de week voorafgaande aan het onderzoek geen antihistaminicum (anti- allergietabletje of -druppels bij kinderen) te slikken. Voorbeelden van een anti-histaminicum zijn: cetirizine(Zyrtec®), levocetirizine(Xyzal®), fexofenadine(Telfast®), oxatomide (Tinset®), mizolastine(Mizollen®), clemastine(Tavegil®), desloratidine(Aerius®), loratidine(Claritine®), acrivastine(Semprex® Fenistil druppels), enz. Deze lijst antihistaminica is niet volledig.
Op de dag van het onderzoek mogen de armen beslist niet ingevet worden met bodymilk, -créme of -lotion. Soms vraagt de arts u bepaalde voedingsmiddelen mee te nemen, zoals een kiwi, banaan, appel, peer, perzik enz. Wilt u VERSE voedingsmiddelen meenemen?

Wat moet u meenemen?
1. appel (granny/elstar) 6. ...................................
2. ...................................    7. ...................................
3. ...................................    8. ...................................
4. ...................................    9. ...................................
5. ...................................  10. ...................................

Waar moet u zijn?
Op de dag van het onderzoek meldt u zich op het afgesproken tijdstip bij de balie van de polikliniek Dermatologie.

Onderzoek
Op de binnenkant van de onderarmen wordt voor elk te testen stof 1 druppel testvloeistof op de huid gelegd. Dus 1 druppel graspollen, 1 druppel huidschilfers kat enz. In totaal 10 tot 25 druppels. Meteen hierna wordt per druppel een piepklein gaatje in de huid geprikt (beetje gevoelig). Na 15 min. wordt bekeken of er op de plaats van de druppel een jeukende rode bult (als bewijs van allergie) is ontstaan. Deze bulten of kwaddels lijken veel op muggenbulten. Na ongeveer 1 uur zijn deze bulten weer verdwenen. Soms kunnen ze na een paar uur in verhevigde mate terugkomen. U kunt dan een antihistaminicum slikken. Zijn er verschillende positieve reacties (bulten), span u die dag dan niet teveel lichamelijk in. Geen sport dus en liever ook geen alcohol.

Duur
Meestal duurt de test maar een half uur, maar als er veel voedingsstoffen of insectengiffen getest moeten worden, kan de test soms de hele ochtend of middag in beslag nemen.

Vragen / verhinderd?
Hebt u na het lezen nog vragen, stel deze dan gerust aan uw arts of de assistente. U kunt ook bellen met de polikliniek Dermatologie, tel.: (0570) 53 50 10. Op werkdagen van 08.00 tot 16.30 uur.