Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud
Omhoog

Hoe kunnen wij u helpen?

ONDERZOEK

A - Z AZ lijst gebruiken om een pagina te vinden
Home > Onderzoeken > Weghalen weefsel uit de slagader voor onderzoek

Weghalen weefsel uit de slagader voor onderzoek

Uw specialist heeft voorgesteld stukje weefsel weg te halen uit de slagader die bij uw slaap loopt. Dat kan zowel links als rechts zijn. Het weefsel wordt op het laboratorium onderzocht om erachter te komen of u een ontstekingsziekte hebt.

Risico’s
Geen enkele ingreep is zonder risico’s. Zo is ook hier de kans op complicaties aanwezig, zoals nabloeding, pijn of een wondinfectie.

Voorbereiding
Voor de ingreep hoeft u niet nuchter te zijn, u mag eten en drinken. Meld aan uw arts of verpleegkundige als u bloedverdunnende medicijnen gebruikt of overgevoelig bent voor jodium of pleisters.

Meenemen

  • Uw patiëntenpas.
  • Een actueel overzicht van de medicijnen die u gebruikt. Dit kunt u krijgen bij uw eigen apotheek.

Laat waardevolle spullen en sieraden thuis.

Melden
U komt op de afgesproken dag en tijd naar de Dagbehandeling van ons ziekenhuis (route 150). Een verpleegkundige ontvangt u,en haalt zonodig wat haren weg bij uw slaap.

Hoe verloopt de ingreep?
Voor de ingreep hoeft u niet te worden opgenomen. Het kan wel zijn dat u dit onderzoek ondergaat tijdens een opname. De ingreep vindt plaats in de kleine operatiekamer. De specialist geeft u een paar injecties om u plaatselijk te verdoven. De verdoving werkt meteen. Vervolgens desinfecteert de verpleegkundige uw huid met alcohol en dekt de huid af met een steriele doek. De specialist bepaalt op welke plek hij een stukje van de slagader weghaalt. Soms is een Doppler-apparaat nodig om met geluidsgolven de slagader op te zoeken. Nadat de specialist het stukje slagader heeft verwijderd, hecht hij de wond. De verpleegkundige verbindt de wond. De ingreep is nu afgelopen; het weggenomen stukje weefsel van de slagader wordt opgestuurd naar het laboratorium voor onderzoek.

Tijdsduur
De ingreep duurt ongeveer 30 tot 60 minuten.

Na de ingreep
Als de verdoving is uitgewerkt, kunt u last hebben van pijn rond de plek waar u het weefsel ios verwijderd. U mag een pijnstiller gebruiken, bijvoorbeeld Paracetamol. Gebruik maximaal 6 tabletten van 500 mg per dag.

Uitslag
De uitslag hoort u van uw specialist bij de nacontrole.

Naar huis
U mag meteen na de ingreep naar huis, of als u opgenomen bent in het ziekenhuis, terug naar de afdeling. Zorg ervoor dat iemand u naar huis kan brengen. U kunt beter niet zelf autorijden.

De eerste 48 uur na de ingreep mag u niet bukken. Vermijd bewegingen die druk op de wond veroorzaken. U kunt zo een zwelling voorkomen. De pleister mag u na 48 uur verwijderen. U mag na 2 dagen douchen. Dep de wond na het douchen en wassen goed droog. In bad gaan of zwemmen is niet verstandig.

Controle
Na ongeveer 1 week komt u voor controle naar de wondpoli van de polikliniek Heelkunde. U krijgt hiervoor na de ingreep een afspraak mee. De verpleegkundige verwijdert zonodig de hechtingen. Bent u opgenomen in het ziekenhuis, dan regelt de verpleegafdeling de controle en het verwijderen van de hechtingen.

Wanneer contact opnemen?
Als u weer thuis bent, kunnen zich onverhoopt klachten voordoen. Als u een van de onderstaande klachten hebt, neem dan contact op met de polikliniek Heelkunde, tel. (0570) 53 50 60. Bij dringende problemen buiten kantooruren belt u met de Spoedeisende Hulp: (0570) 53 53 00.

  • Koorts hoger dan 38,5 graden Celsius.
  • Toename van pijn.
  • Als u de situatie niet vertrouwt.
  • Gaat de wond bloeden, druk dan uw vinger of duim op de wond. Helpt dit niet, neem dan contact op.

Vragen / verhinderd?
Hebt u nog vragen, dan kunt u die stellen aan uw behandelend specialist of de verpleegkundige. U kunt bellen op werkdagen van 8.00 tot 17.00 uur naar de polikliniek Heelkunde, tel. (0570) 53 50 60. Bent u onverwacht verhinderd? Geef dit dan tijdig door.

Context menu