Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud
Omhoog

Hoe kunnen wij u helpen?

ONDERZOEK

A - Z AZ lijst gebruiken om een pagina te vinden
Home > Onderzoeken > Stress echocardiogram met behulp van dobutamine

Stress echocardiogram met behulp van dobutamine

Wat is een stress echocardiogram met behulp van dobutamine?
Dit is een onderzoek waarbij via een infuus dobutamine wordt toegediend waardoor het hart sneller gaat kloppen, inspanning wordt op deze manier nagebootst. Er worden bij oplopende hartfrequenties door middel van het echcardiogram opnames gemaakt en metingen gedaan. Hierdoor wordt er bij inspanning informatie verkregen over de hart- en klepfuncties. Het onderzoek geeft aanvullende informatie op het gangbare echocardiogram.

Voorbereiding thuis
Soms is het nodig om te stoppen met het gebruik van B blokkade, (bijvoorbeeld selokeen, metoprolol, emcor, bisoprolol). Uw cardioloog informeert u hierover. Overige medicijnen kunt u normaal innemen.

Waar moet u zijn?
U volgt routenummer 55, Hartbewaking. Neem uw patiëntenpas mee. Hebt u nog geen patiëntenpas, meldt u zich dan eerst bij de receptie hoofdingang. U kunt daar een pas laten maken.

Het onderzoek
Het onderzoek wordt uitgevoerd door een cardioloog, hartfunctielaborant en een verpleegkundige. Voor het onderzoek moet u uw bovenlichaam ontbloten. U krijgt een infuusnaaldje. Tevens wordt u aangesloten op een monitor om uw hartritme en bloeddruk tijdens het onderzoek te bewaken. Om de beste echo opnamen te kunnen maken wordt meestal gevraagd om op uw linkerzijde te gaan liggen. Om de hartslag te versnellen wordt dobutamine geleidelijk toegediend via het infuusnaaldje toegediend.

Bijwerkingen
Tijdens het onderzoek kunt u wat klachten hebben van overslagen aan het hart. Dit verdwijnt zodra de toediening van het middel wordt gestopt.

Duur
Het onderzoek duurt ongeveer 60 minuten.

Na het onderzoek
Kunt u zich wat moe voelen. Dit komt doordat het hart en het lichaam zich hebben ingespannen. Als u met medicijnen bent gestopt voor het onderzoek dan mag u deze weer gaan innemen volgens voorschrift. Na het onderzoek kunt u uw dagelijkse bezigheden hervatten.

De uitslag
De uitslag krijgt u volgens afspraak van uw behandelend arts.

Verhindering
Bent u verhinderd? Geef dit tijdig door aan polikliniek Cardiologie. Het telefoonnummer staat hieronder.

Vragen?
Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, stel ze dan gerust aan de verpleegkundige of hartfunctielaborant die bij het onderzoek aanwezig zijn. Ook kunt u bellen op werkdagen van 8.30 tot 17.00 uur, polikliniek Cardiologie, tel.: (0570) 53 50 00.