Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud
Omhoog

Hoe kunnen wij u helpen?

ONDERZOEK

A - Z AZ lijst gebruiken om een pagina te vinden
Home > Onderzoeken > Urine-onderzoek (24 uurs verzamelen)

Urine-onderzoek (24 uur verzamelen)

De arts heeft een 24 uurs urine-onderzoek met u afgesproken. Hiervoor krijgt u een verzamelfles mee, en instructies. Volg de instructie nauwkeurig op. Anders mislukt het onderzoek.

  1. Kies een dag uit waarop u niet voor lange tijd uw huis hoeft te verlaten.
  2. Plaats de fles die u meekreeg in de kelder of op een andere donkere koele plaats.
  3. U moet 24 uur lang (dag en nacht) elke plas opvangen en direct daarna overgieten in de fles. Er mag geen urine verloren gaan.
  4. Spoelt u de po of de beker, waarin u de plas opgevangt, na? Gooi dit spoelwater dan in het toilet. Dus niet in de fles.
  5. Hebt u per ongeluk in het toilet geplast of urine weggegooid? Begin dan opnieuw en gooi de reeds verzamelde urine weg. De fles kunt u opnieuw gebruiken, behalve als er een conserveermiddel of  sterk zuur in zit. Wees voorzichtig en spoel dit middel door het toilet. Haal een nieuwe fles op het priklab, route 40.

Een voorbeeld

Zondagmorgen 7 uur
U plast goed uit in het toilet. U begint daarna te verzamelen in de fles en u schrijft op het meegekregen etiket de datum en tijd (7 uur). Nu vangt u gedurende de hele dag verder alle plassen op en brengt de plas direct over in de fles. U gaat hier ook de hele nacht mee door.

Maandagmorgen 7 uur
U vangt nu voor de laatste keer uw plas op en doet dat in de fles. U schrijft op het etiket de datum van vandaag en de tijd waarop u stopt (7 uur). U plakt het etiket met uw naam, adres, geboortedatum en de naam van uw behandelend arts op de fles. Daarna brengt u de fles samen met het aanvraagformulier terug naar het priklab, het liefst dezelfde dag nog.

Vragen?
Hebt u vragen, bel dan op werkdagen tussen 8.00 en 17.00 uur naar het laboratorium, tel. (0570) 53 50 85 of stel de vragen aan uw behandelend arts op de polikliniek.

Context menu