Menu
Corona nieuws

Protocol voor corona-revalidatie gaat de wereld over

29 juni 2020

Hoe moet een fysiotherapeut op de intensive care een revaliderende coronapatiënt behandelen? Door het virus is een boterham eten voor een patiënt al een uitdaging. Fysio’s van onder meer het Deventer Ziekenhuis hebben nu een protocol bedacht dat zelfs is gepubliceerd in een gezaghebbend Amerikaans tijdschrift.

Leidende therapie voor coronapatiënt

Normaal gesproken wordt de behandeling al begonnen wanneer iemand nog in coma ligt. Dat wordt gedaan om juist te voorkomen dat alle spierkracht is verdwenen op het moment dat iemand na een paar weken ontwaakt. Bij corona is dat anders: iemand moet weer zelfstandig kunnen ademen, wil de fysiotherapeut beginnen met de behandeling.

'Corona gedraagt zich zo anders dan alles wat we kennen’’, zegt Siebrand Zoethout, fysio in het Deventer Ziekenhuis. ,,Waar je normaal gesproken inspanning wilt leveren om erbovenop te komen, is dat bij corona absoluut niet aan de orde. Doorgaan totdat je gaat hijgen: absoluut niet. Het is soms al training genoeg als de patiënten zelf een boterham kunnen eten. Of even kunnen bellen met familie. We zijn in die eerste revalidatieperiode meer begeleider en coach dan trainer.'

Onbekend terrein

Corona-revalidatie was tot voor kort onbekend terrein voor de fysio’s. 'We zagen de beelden uit China en Italië’, zegt Zoethout. 'Wij fysiotherapeuten werken dagelijks op de intensive cares. We zijn gelijk gaan denken: wat komt er op ons af? Dat is de wetenschapper in ons. Op basis van de eerste patiënten in Nederland zijn we gaan werken aan het protocol.'

Met een paar fysiotherapeuten en onderzoekers is Zoethout toen een appgroep (zie kader) begonnen, om zo onderling informatie uit te wisselen. 'Toen we de eerste vijf punten van het protocol presenteerden, wilden ineens veel meer mensen meedenken. Zo groeide onze appgroep.’ Dat groeide uit tot een protocol dat nu het standaardadvies van de Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF) is geworden. Bovendien is het zo bijzonder dat het gepubliceerd is in het vooraanstaand tijdschrift van de American Physical Therapy Association.

Dit verhaal verscheen in De Stentor.

Artikel De Stentor