Menu
Nieuws

Aandacht voor laaggeletterdheid

7 september 2020

Iedereen moet goed kunnen omgaan met informatie over hun gezondheid, ziekte en zorg. 1 op de 9 mensen van 16 jaar en ouder heeft moeite met lezen en schrijven, terwijl het begrijpen van gezondheidsinformatie van levensbelang kan zijn.

Het Deventer Ziekenhuis vraagt om aandacht voor laaggeletterdheid in de week van lezen en schrijven.

Week van lezen en schrijven

Van maandag 7 september tot en met 13 september is het de Week van Lezen en Schrijven. In Overijssel is maar liefst 11% van de Sallandse bevolking laaggeletterd. Dat betekent dat iedere zorgprofessional elke dag wel iemand in de spreekkamer ziet die informatie waarschijnlijk onvoldoende tot zich kan nemen of niet na kan lezen. Daarom is het des te belangrijker dat zorgverleners van het Deventer Ziekenhuis de signalen van moeilijk lezen en schrijven oppikken. Het betekent ook dat op elke verpleegafdeling meerdere mensen liggen die de informatie mogelijk niet snappen. Zij verbergen vaak dat ze grote moeite hebben met lezen, schrijven en/of rekenen. ‘Ik ben mijn bril vergeten, kunt u het voorlezen voor me’, kan al een indicatie zijn.

Start scholing

Het Deventer Ziekenhuis heeft samen met de Bibliotheek Deventer het initiatief genomen om het probleem van laaggeletterdheid in de zorg aan te pakken onder de naam ‘Taal Werkt’. Om laaggeletterdheid de noodzakelijke aandacht te geven is het nodig dat de zorgprofessionals toegerust worden om laaggeletterdheid te herkennen, het gesprek aan te gaan en op een passende manier handelen. Daarom gaat het Deventer ziekenhuis starten met het scholen van zorgverleners. Tijdens deze scholing wordt ingegaan op hoe een laaggeletterde patiënt herkend kan worden, welke interventies de laaggeletterde patiënt kan helpen en waar de patiënt naar verwezen kan worden op het moment dat hij zijn situatie wil veranderen. De eerste scholing start op 5 oktober.

(Voor)lezen: beter in taal

(Voor)lezen aan kinderen is niet alleen gezond en leuk, maar ook belangrijk. Het prikkelt de fantasie van kinderen en zorgt ervoor dat het taalgevoel van kinderen zich ontwikkelt. Daarom reikt het Deventer Ziekenhuis in de week van lezen en schrijven samen met de bibliotheek Deventer kinderboeken uit aan ouders en kinderen die een bezoek brengen aan Deventer Ziekenhuis.

Indrukwekkend en aangrijpend

Gitarist en muzikant, Collin Hoeve heeft samen met het Deventer Ziekenhuis een speciaal ‘lied’ gemaakt over lezen en schrijven. Vanwege de coronamaatregelen kan hij helaas niet in het ziekenhuis het lied live komen spelen. Luister daarom hier naar zijn lied ’Beter lezen en schrijven begint met een goed gesprek’.

“Samen gaan we voor een geletterd Salland.”