Menu
Nieuws

Tentoonstelling ‘Joodse artsen en de Holocaust’ te zien

3 mei 2022

In de centrale hal van het Deventer Ziekenhuis is de tentoonstelling ‘Joodse artsen en de Holocaust’ te zien. Hier staan honderden namen van Joodse artsen en geneeskundestudenten (ook uit Deventer) die in de Tweede Wereldoorlog vermoord zijn.

Rondreizende tentoonstelling

Om deze namen een verhaal en een gezicht te geven ontwikkelde de KNMG samen met vakblad Medisch Contact een reizende tentoonstelling bij zorginstellingen door heel Nederland. En nu dus te bekijken in het Deventer Ziekenhuis. In de centrale hal staan tien panelen die het verhaal vertellen over het lot van de Joodse dokters en geneeskundestudenten in de Tweede Wereldoorlog, maar ook de persoonlijke verhalen van de slachtoffers.

Vrijheid

'Wij verwelkomen deze tentoonstelling hier graag', vertelt Eric Kroon, lid Raad van Bestuur bij het Deventer Ziekenhuis. 'Deze tentoonstelling van de KNMG richt zich met name op Joodse artsen en geneeskundestudenten en dat maakt het extra bijzonder om dit in ons ziekenhuis zichtbaar te maken. Vrijheid is niet vanzelfsprekend, in deze tijd zijn we daar nog meer bewust van. Waakzaam blijven om individuele vrijheid te beschermen doen we door met respect slachtoffers te herdenken, maar zeker ook door voorbeeld te nemen aan hen die niet wensten te buigen voor onderdrukking en onrecht.'

Over de tentoonstelling

“In 2016 kreeg de KNMG de vraag of we een bijdrage wilde leveren aan het Holocaust Namenmonument”, vertelt KNMG-voorzitter René Héman. “Daar hoefden we niet lang over na te denken. Samen met onze districten hebben we 310 namen geadopteerd, zodat we hun namen eren en niet vergeten”. Daarnaast nam de KNMG het initiatief tot het ontwikkelen van een tentoonstelling. “Zo kunnen we ook het verhaal vertellen van een aantal van de getroffen artsen en studenten. Maar we reflecteren ook op de rol van de toenmalige artsenfederatie NMG in deze zwarte bladzijde in de geschiedenis. Waakzaamheid tegen discriminatie en haat blijft ook in onze moderne tijd nodig. Ik hoop dat we als KNMG met deze tentoonstelling een bijdrage kunnen leveren om deze verschrikkelijke periode en de mensen die vermoord werden blijvend te herinneren.”

Deventer Joodse artsen

Bij de Duitse inval op 10 mei 1940 telde Nederland 6.952 artsen, waarvan 6% Joods was. Na Amsterdam (211) en Den Haag (51) volgde Deventer met 42 Joodse artsen. Tijdens de bezetting zijn 189 Nederlands-Joodse artsen en 59 Joodse medische studenten overleden, waarvan 11 Deventer artsen.

De tentoonstelling ‘Joodse Artsen en de Holocaust’ is tot 13 mei te bekijken in de centrale hal.

Foto's: Ronald Meekel