Menu
Nieuws

Vouchers voor onderzoekspioniers

9 december 2019

Innovatiefonds Pioneers in Health Care heeft voor 600.000 euro aan nieuwe onderzoeksvouchers toegekend.

Onderzoeksgeld voor betere patiëntenzorg

Een 3D-geprinte proeflepel met druksensor voor een knieprotheses… Wondgenezing door fototherapie…. Nieuwe antibiotische oppervlakte materialen…. Met het innovatiefonds Pioneers in Health Care ondersteunen Universiteit Twente, Hogeschool Saxion, Medisch Spectrum Twente (MST), Deventer Ziekenhuis en Ziekenhuisgroep Twente (ZGT) regionaal medisch-technologisch onderzoek. Tien onderzoeksteams kregen maandag 9 december in het Deventer Ziekenhuis zes ton aan innovatiegeld te verdelen.

Samenwerking

Pioneers in Health Care (PIHC) is een uniek fonds voor medisch-technologisch onderzoek in de regio’s Salland en Twente. Teams bestaande uit minimaal een zorgprofessional (ziekenhuizen) en een onderzoeker (UT/Saxion) doen samen onderzoek, voorwaarde is dat het moet leiden tot betere patiëntenzorg. Daarvoor is dit jaar zes ton beschikbaar. De uitreiking van de vouchers vond 9 december plaats in het Deventer Ziekenhuis. Voorzitter Raad van Bestuur van het Deventer Ziekenhuis Gita Gallé zegt namens alle partijen: ‘PIHC draagt bij aan versterking van de samenwerking tussen zorginstellingen en kennisinstellingen. Dat levert prachtige onderzoeks- en innovatieprojecten op die bijdragen aan toepassingen van nieuwe technologie in de zorg. Mooi om te zien hoe ziekenhuizen in de regio en onderzoeksinstituten samen optrekken om het voor de patiënt beter te maken.’ Twee Vouchers waren er voor onderzoek van artsen uit het Deventer Ziekenhuis: orthopedisch chirurg Hans-Peter van Jonbergen en internist oncoloog Alex Imholz (zie foto).

Enorme diversiteit

De winnende onderzoeken bestrijken een groot zorggebied: van orthopedie en oncologie, tot neurostimulatie, OK-planning, chemotherapie en nieuwe ontwikkelingen voor COPD-patiënten. Het is de zesde keer dat de PIHC-vouchers worden uitgereikt. Inmiddels zijn meer dan 50 onderzoeken uitgevoerd met de PIHC-gelden. Die hebben aantoonbaar bijgedragen aan betere patiëntenzorg, aldus projectmanager PIHC Jojanneke Schuiling-Jukes: ‘Uit eerdere jaren zijn resultaten terechtgekomen bij huisartsen en in de ziekenhuizen. Het is mooi te zien dat er nieuwe samenwerking ontstaat tussen onderzoekers en clinici. Technologie wordt gecombineerd en aangepast voor nieuwe toepassingsgebieden, en ook kunstmatige intelligentie vindt zijn weg naar toepassing in de ziekenhuizen.’