Menu
Nieuws

Bezoek Sallandse zuivel smaakmakers een ‘voltreffer’

17 augustus 2022

Het Deventer Ziekenhuis neemt voor de patiëntenvoeding (karne)melk en Yoghurt af van Zuivel van Salland. Recentelijk waren Leon en Inge van Zuivel van Salland in ons ziekenhuis als ‘smaakmaker’ om patiënten deze zuivel van Sallandse bodem te laten proeven. Met een ‘special guest’ als dankbare tester.

Zuivel met een verhaal

Het is zuivel met een verhaal dat we de patiënten in het Deventer Ziekenhuis aanbieden. In Boskamp staat zuivelboerderij De Riet. Eigenaren Ellis en Tom kwamen in contact met Leon Ripperda uit Den Nul. Naast de Proeftuin van Salland, Brasserie Op Duur en Boerenijssalon & Burgerbar Bij Ripperda heeft Leon ook onder de naam Zuivel van Salland een samenwerking opgezet met boerderij De Riet om zuivelproducten in de regio te vermarkten. Zoals dus de levering van zuivel aan het Deventer Ziekenhuis. De missie van Zuivel van Salland is het Sallandse landschap teruggeven aan Salland. Door een eerlijke prijs te betalen, kan de boer uiteindelijk met minder dieren boeren, maar met hetzelfde rendement. Dit draagt bij aan de reductie van CO2- en stikstof uitstoot. Dit geeft zowel de mens als ook het dier, maar uiteindelijke dus ook het landschap minder stress.

Dochter Inge

Inge, dochter van Ellis en Tom, speelt ook een rol in dit verhaal. Inge was hier jaren patiënt en kwam onder meer bij kinderarts Hans van der Deure. Ze hadden het over melk en Inge zei dat ze geen pakkenmelk lust en alleen melk ‘uit de tank’ drinkt. Hans fungeerde na een bedrijfsbezoek aan boerderij De Riet vervolgens als intermediair. Inge: ‘Via Hans kwamen we in contact met het ziekenhuis (Roomservice) en uiteindelijk serveren we hier dus nu onze zuivel van Sallandse bodem.’

Zoon van GAE-keeper

Als ‘smaakmakers van het ziekenhuis’ kwamen Leon en Inge 16 augustus naar het ziekenhuis om patiënten op verpleegafdelingen C2/D2 het verhaal van Zuivel van Salland te vertellen en om patiënten zuivel (en nieuwe smaken) te laten proeven. ‘Lekker’, ‘fris’ en ‘fruitig’ waren een aantal van de patiënten complimenten. De smaken Boomgaard (appel, peer en framboos) en roodfruit vielen letterlijk in de smaak. Bij verpleegkundigen, toevallig passerende diëtisten en ook bij patiënten die zuivel kregen aangeboden. Waaronder ook een patiënt van naam. Ben Halle, zoon van de oud keeper van Go Ahead Eagles, Leon Halle, accepteerde de lekkernijen dankbaar. ‘Leuk, lekker en een gerecht met een goed verhaal’, aldus Ben. Om in voetbaltermen te blijven: het bezoek van de smaakmakers was dus een voltreffer.