Medicijnen voor Multiple Sclerose (MS)
Medicijnen kunnen een waardevolle rol spelen bij Multiple Sclerose. Het kan de ziekte afremmen, MS-aanvallen stoppen, of helpen bij chronische klachten.
Afremmen van de ziekte
Aanvalsverminderende medicatie kan de ontwikkeling van de ziekte afremmen. Belangrijke remmende medicijnen zijn:
- Interferon (Avonex, Betaferon en Rebif) en Copaxone
Interferon en Copaxone verminderen de aanvallen met ongeveer 30%. Stel dat iemand per jaar 3 terugvallen krijgt, dan blijven er bij gebruik van deze medicatie 2 over. De periode tussen de terugvallen wordt langer. Bovendien zijn de resterende terugvallen minder ernstig. Het medicijn kan de ziekte niet genezen en van aanwezige klachten mag u geen verbetering verwachten. - Natalizumab (Tysabri)
Tysabri wordt 1x per maand per infuus toegediend in een ziekenhuis. Het middel is vooral bedoeld voor mensen met relapsing-remitting MS (met schubs) die onvoldoende reageren op Interferon beta, of mensen met relapsing-remitting MS die snel achteruit gaan. Tysabri vermindert het optreden van schubs. Het vermindert het optreden van verhardingen in de myeline. Het lijkt effectiever dan de remmende medicijnen die op dit moment gegeven worden. - Fingolimod (Gilenya)
Gilenya is een remmend medicijn voor de behandeling van relapsing remitting MS. Het is in Nederland een tweedelijns therapie. Dat wil zeggen dat het middel pas kan worden voorgeschreven als de eerstelijns therapieën zoals interferonen (Avonex, Betaferon en Rebif) en copaxone niet voldoende effectief blijken. Ook kan het worden voorgeschreven aan patiënten die een snel ontwikkelende, ernstige vorm van MS hebben.
Aanvallen stoppen
Sommige medicijnen kunnen een MS-aanval stoppen. Hiervoor wordt meestal het medicijn methylprednison voorgeschreven. Het is een ontstekingsremmend middel en wordt per infuus gegeven. Methylprednison zorgt ervoor dat de klachten sneller verdwijnen. Het heeft geen effect op het uiteindelijke resultaat van het herstel van de MS-aanval (schub).
Behandeling:
Klachten bestrijden
Voor het bestrijden van symptomen kunnen medicijnen worden voorgeschreven. Deze medicijnen zijn gericht op het bestrijden van specifieke klachten zoals vermoeidheid, spasmen, neerslachtigheid, problemen met plassen, obstipatie en pijn.
Afweging
Bij het toepassen van een geneesmiddel weegt de behandelaar altijd af of het samen kan worden gegeven met andere geneesmiddelen die u gebruikt. Een andere afweging is of het effect van het middel opweegt tegen het optreden van bijwerkingen ervan.
Levensstijl
U kunt met de klachten leren omgaan, onder andere door het het wijzigen van de levensstijl of het volgen van therapie om met de klachten om te leren gaan.
Het MS-team bekijkt samen met u welke therapie het beste past om uw klachten zo goed mogelijk te verhelpen.