Menu

Labnieuws november 2020

Ons ziekenhuis kent diverse laboratoria, zoals het Laboratorium voor Klinische Farmacie en Toxicologie (KFTL) / Klinische Chemie (KCL) / Medische Microbiologie en Infectiepreventie (LMMI) / Klinische Pathologie. Hier vindt u diverse nieuwtjes van deze laboratoria. De nieuwtjes verschijnen ook in Lijn 1, de speciale nieuwsbrief voor huisartsen.

Nieuws van KCL en KFTL

Bestellingen

De uitlevering van bestellingen van KCL zijn vertraagd. Het verzoek aan u om tijdig bestellingen aan ons door te geven. De levertijd is momenteel circa 1 week.

Overgang bepaling totaal T3 naar vrij T3 in het kader van onderzoek naar hyperthyreoidie

In de komende periode zal het laboratorium overgaan van de totaal T3 bepaling naar de vrij T3 bepaling. De voor- en nadelen van de vrij T3 (fT3) bepaling ten opzichte van de totaal T3 zijn vergelijkbaar met vrij T4 versus totaal T4. Alleen de vrije fractie van T3 is biologisch actief en fT3 is dus een betere afspiegeling van de T3-status dan totaal T3. Daarnaast is fT3 onafhankelijk van de concentratie bindende eiwitten (TBG). fT3 is daardoor ook betrouwbaar bij patiënten met afwijkende TBG-concentraties, zoals vrouwen die de pil gebruiken of TBG-deficiënte patiënten. Sinds 12 oktober 2020 heeft het laboratorium beide testen in het assortiment: totaal en vrij T3. Vanaf uiterlijk 1 januari 2021 is de totaal T3 niet langer beschikbaar en zullen alle aanvragen totaal T3 omgezet worden in een vrij T3 bepaling.

Topiramaat

Topiramaat spiegels worden nu door het KFTL zelf uitgevoerd in plaats van uitbesteed naar een extern laboratorium. De analyse vindt 1 keer per week op woensdag plaats. Deze analyse is ook cito aanvraagbaar in het kader van intoxicaties. Voor meer informatie zie labgids https://labgids.dz.nl/.

Benzodiazepines

Het KFTL heeft een LC-MSMS methode opgezet voor de kwantificering van de volgende benzodiazepines in serum: clobazam, desmethylclobazam, clonazepam, oxazepam, diazepam, desmethyldiazepam en temazepam. Deze analyse vindt 1 keer per week op woensdag plaats. Ook deze analyse is cito aanvraagbaar in het kader van intoxicaties. Voor meer informatie zie labgids https://labgids.dz.nl/.

Psychofarmaca

Vanaf 2 november neemt het KFTL een nieuw LC-MSMS systeem in gebruik. Het gehele huidige pakket aan psychofarmaca gaat met dit systeem bepaald worden. Het pakket is uitgebreid met amisulpride, flupenthixol en pipamperon. Concentraties van deze geneesmiddelen kunnen dus door het KFTL gekwantificeerd worden en worden niet meer uitbesteed. Deze geneesmiddelen worden 1 keer per week geanalyseerd op dinsdag en zijn cito aanvraagbaar in het kader van intoxicaties. Voor meer informatie zie labgids https://labgids.dz.nl/.

We hopen het pakket op korte termijn verder uit te breiden met onder andere bupropion, duloxetine, tranylcypromine en vortioxetine.

Uit het pakket

We zijn gestopt met zelf analyseren van methotrexaat, tobramycine, aciclovir en ganciclovir concentraties vanwege een te laag aanbod. Indien nodig worden deze analyses uitbesteed aan een extern laboratorium.