Menu

Labnieuws januari 2021

Ons ziekenhuis kent diverse laboratoria, zoals het Laboratorium voor Klinische Farmacie en Toxicologie (KFTL) / Klinische Chemie (KCL) / Medische Microbiologie en Infectiepreventie (LMMI) / Klinische Pathologie. Hier vindt u diverse nieuwtjes van deze laboratoria. De nieuwtjes verschijnen ook in Lijn 1, de speciale nieuwsbrief voor huisartsen.

Nieuws KCL

(nier)steenanalyse
De huidige (nier)steenanalyse bestaat naast het determineren van de samenstelling van de steen, ook uit het wegen en beschrijven van het aspect van de niersteen. Het beschrijven en rapporteren van het aspect is een uitgebreide en arbeidsintensieve procedure. De hiermee verkregen informatie is niet of nauwelijks van belang voor de behandeling van de patiënt. Daarom is met instemming van de vakgroep urologie van het Deventer Ziekenhuis besloten, om vanaf 1 januari 2021 alleen nog het gewicht en de samenstelling van de steen te rapporteren.

Urinebekers
Binnenkort zal KCL overgaan naar een andere firma voor de urinebekers. Het enige verschil is de kleur van de deksel namelijk geel i.p.v. blauw. De verpakkingseenheid is tevens anders nl. 400 stuks in plaats van 200 stuks per doos. De overgang zal geleidelijk gaan, dus tijdens de overgang zullen beide potjes in omloop zijn.

Huisbezoeken
Bij het aanvragen van een huisbezoek is het Zorgverlenersportaal ingericht op postcode per wijk. Hierbij is het inzichtelijk wanneer we in bepaalde gebieden aanwezig zijn voor huisbezoeken. Wij zijn namelijk niet elke dag van de week in alle gebieden aanwezig met de huidige routeplanning. Bij niet spoed aanvragen die op een dag worden aangevraagd waar de route niet staat ingepland, gaan we het huisbezoek op een dag inplannen dat de route normaliter in deze wijk loopt. Dat kan betekenen dat we de bloedafname naar een dag later gaan verzetten. Voor spoed geldt dit uiteraard niet, die wordt niet verzet.

Bloedafname Rijssen - middagspreekuur
Vanaf 19 januari is KCL gestart met een pilot met het middagspreekuur in Rijssen voor bloedafname op afspraak. Patiënten kunnen nu elke dinsdagmiddag tot 15.15 uur en in de even weken op donderdag tot 15.15 uur een afspraak maken voor bloedafname. Het spreekuur is deze dagen van 8.00-12.00 uur en van 13.00-15.15 uur.