Menu

Dr. versus internet

In het kader van de eHealth week streden artsen tegen leken. Leken mochten internet gebruiken, de artsen alleen hun kennis.

Artsen nemen revanche

In 2017 verloren de artsen nog van de leken, een jaar later namen de artsen revanche. De ‘leken’ moesten er met 2-0 aan geloven. Huisarts Marc Boerma zei het letterlijk zo: ‘Ik ben hier om revanche te nemen.’ Vorig jaar deed hij ook mee aan Dokters vs Internet en toen verloor zijn team van ‘de leken’. Boerma vormde een team met Spoedartsen Femke Beije en Michiel Tebbes. Het bleek een winnende combi. Nienke, scholier uit Rijssen, wethouder van de gemeente Deventer Liesbeth Grijsen en onze eigen Gita Gallé kwamen soms dicht in de buurt van het goede antwoord, maar bleken uiteindelijk niet opgewassen tegen de artsen die twee van de drie patiëntcasussen goed diagnosticeerden. Eens te meer werd voor publiek duidelijk dat een diagnose stellen op basis van klachten ontzettend lastig is. Zowel met als zonder hulp van internet. Patiënt Dirk had bijvoorbeeld een aandoening waar ze naar drie jaar onderzoek in Deventer en Utrecht pas achter kwamen. Niet heel gek dat deze ziekte niet geraden werd.

Veel publiek

Er was veel publieke belangstelling voor de quiz. Klasgenoten van Nienke waren massaal mee gekomen, diverse collega’s toonden belangstelling en ook passerend bezoek bleef hangen bij de quiz. Ook kon publiek terecht bij diverse informatiestands. TV-Oost was ook aanwezig en brak in bij de quiz voor een live-reportage. Ook DRTV maakte een item. Speciale gast was ‘Tessa’. Tessa is een “tiny robot” die hulp kan verlenen aan patiënten. Tessa kan onder meer structuur bieden aan mensen met hersenletsel of dementie.