Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud
Omhoog

Hoe kunnen wij u helpen?

BEHANDELING

A - Z AZ lijst gebruiken om een pagina te vinden
Home > Behandelingen > Wespenallergie (insectenallergie)

Wespenallergie (insectenallergie)

Als bij u een allergie is vastgesteld voor wespen of een andere stekend insect zoals de hoornaar (grote bruine wesp), bij of hommel leest u hier meer hoe u een wespensteek kunt voorkomen en hoe u wespenallergie kunt behandelen. Omdat het meestal om een allergie voor wespen gaat, wordt hier over wespenallergie gesproken.

Wespensteken voorkomen
Wespen zijn veelvuldig aanwezig in juni tot en met oktober. Vooral vanaf augustus gaan de wespen op zoek naar zoetigheid (zoals fruit, stroop, suiker, ijs, limonade en frisdrank). Wees altijd op uw hoede bij bijvoorbeeld een bezoek aan de markt of als u op een terras zit. Kijk uit bij afvalbakken, vooral in GFT-afval zitten vaak wespen.

Omgaan met wespensteken
Wespen steken vooral als ze in het nauw gebracht worden, bijvoorbeeld:
 • u loopt op bloten voeten en trapt op een wesp;
 • u wilt iets beetpakken en hebt een wesp tussen uw vingers;
 • u neemt een hap zoetigheid waar een wesp op zit;
 • u komt in botsing met een wesp tijdens het joggen of wielrennen.

Wordt u gestoken dan moet u proberen de angel (wesp laat meestal geen angel achter, een bij wel) te verwijderen met uw nagels of door met een mesje over de huid te schrapen. Pak niet de angel tussen twee vingers vast om het eruit te trekken, op die manier wordt het gif in de angel maximaal in de huid gedrukt. Zuig de steekopening met de mond uit (gif in de mond geeft geen problemen). Er is ook een uitzuigpompje te koop (bij de apotheek, drogist of internet). Met uitzuigen kunt u een allergisch reactie niet altijd voorkomen en moet u toch soms een noodset gebruiken. Koel daarna de insteekplek met ijsklontjes.

Verschijnselen bij een wespenallergie
Een wespensteek veroorzaakt bij iedereen een gemene stekende pijn en een wat jeukende rode zwelling die 1 tot 2 uur aan kan houden. Mensen met een wespenallergie reageren als volgt:

1. Locale reactie
Na een wespensteek ontstaat er in de loop van uren of soms pas na 1 of 2 dagen, een sterk jeukende, rode, warm aanvoelende zwelling op de plaats van de steek. Bij een wespensteek in een arm of been kan de arm of het been wel 2 keer zo dik worden. Deze zwelling is niet gevaarlijk maar wel erg lastig en vervelend. Bij een locale reactie, hoe heftig deze ook kan zijn, is er geen sprake van een allergie en is verder onderzoek niet nodig en is er ook geen reden voor desensibilisatie (immunotherapie). Een wespensteek in de keel of in de tong kan wel gevaarlijk zijn door de zwelling. Hier dient u gelijk mee naar een arts te gaan of 112 te bellen.

2. Algemene reactie.
Na een wespensteek kan soms al binnen 5 -15 minuten een algemene reactie ontstaan. Deze reactie kan oplopen van jeukende roodheid over het hele lichaam tot verlies van bewustzijn (anafylactische shock). Deze algemene reactie is ingedeeld in 4 oplopende klassen (zogenaamde indeling volgens Müller). Hoe hoger de klasse hoe ernstiger de reactie:

 • Klasse 1: Algehele jeukende roodheid van de huid, vaak gecombineerd met verdikte rode bulten op de huid (galbulten).
   
 • Klasse 2: Naast de klachten van klasse 1 nu ook opgezwollen lippen, tong, keel, oogleden, handpalmen en voetzolen. Soms zelfs een forse zwelling in de schaamstreek. Daarnaast soms ook misselijkheid, braken, aandrang tot ontlasting en diarree. Ook kunnen klachten van een drukkend gevoel op de borst en hartkloppingen voorkomen.
   
 • Klasse 3: Naast mogelijk de klachten van klasse1 en 2 nu ook heesheid, benauwdheid, piepende ademhaling en gevoel alsof de keel wordt dichtgeknepen. Soms kunt u ook het gevoel krijgen van watten in de oren en de ervaring alles wazig te zien.
   
 • Klasse 4: Verlies van bewustzijn, blauw worden, het laten lopen van urine en ontlasting. In uitzonderlijke gevallen kan het verloop fataal zijn.
Elke vorm van een algemene reactie wordt onderzocht en behandeld.

Onderzoek

Locatie reactie
Bij een locale reactie, hoe heftig deze ook kan zijn, is verder onderzoek niet nodig.

Algemene reactie
Bij een algemene reactie kan worden bepaald of u wel of niet allergisch bent voor wespen. Met dit bloedonderzoek is het helaas niet mogelijk de ernst van de allergie vast te stellen. De ernst van de allergie wordt volledig gebaseerd worden op het verhaal dat u als patiënt aan de arts vertelt. Belangrijk in dit verhaal is dat u aangeeft welke verschijnselen zijn opgetreden na een wespensteek, door welk insect u bent gestoken (wesp, hoornaar, bij of hommel), of u door meerdere insecten (wespen) tegelijk bent gestoken en in welk land u werd gestoken. Ook is het belangrijk om te weten of u medicijnen gebruikt, bètablokkers bijvoorbeeld belemmeren de behandeling bij een wespenallergie.

Behandeling
 
Locale reactie
Bij een locale reactie kan uw arts corticosteroidcreme (bijvoorbeeld Dermovate ® (clobetasol) crème) voorschrijven of bij ernstige zwelling prednisolon tabletten. De kans dat iemand na een eerdere heftige locale reactie bij een volgende wespensteek een algemene reactie ontwikkelt, is klein.

Algemene reactie
klasse 1
Bij een algemene reactie, klasse 1, is belangrijk om altijd een “noodset” met medicijnen bij u te hebben. De noodset bestaat uit:
 • tabletten Tavegyl® (clemastine), 1mg
 • tabletten prednisolon, 20 mg
 • een kant-en-klare injectie spuit met adrenaline 0,3 mg (Epipen® of Anapen®)
Bij een wespensteek moet u direct zonder aarzelen 2 tabletten Tavegyl® en 2 tabletten prednisolon innemen. Wanneer de klachten niet voldoende reageren op deze medicijnen maar juist erger worden, of wanneer er vanaf het begin af aan al ernstige klachten zijn als heesheid, zwelling tong/keel, braken, diarree, benauwdheid of bewustzijndaling dien dan gelijk de Epipen® (of Anapen®) toe. Deze kan in het bovenbeen ingespoten worden, desnoods door de stof van de broek heen. Neem daarna zo spoedig mogelijk contact op met de huisarts, Spoed Eisende Hulp van het ziekenhuis of bel direct 112 en vraag om een ambulance wegens een anafylactische reactie.

klasse 2 t/m 4
Gaat het om een ernstiger reactie dan zal de arts een desensibilisatiekuur( immunotherapie) adviseren om herhaling van zo’n reactie te voorkomen.

Desensibilisatiekuur
Bij een desensibilisatiekuur (immunotherapie) krijgt u injecties met gezuiverd wespengif in een steeds hogere dosering zodat het lichaam geleidelijk gewend raakt aan het wespengif. De desensibilisatiekuur bestaat uit twee fasen: de instelfase en de onderhoudsfase. Tijdens de instelfase krijgt u elke week een injectie, bij de onderhoudsfase 1x per maand.
Bij de instelfase zal afhankelijk van de ernst van de allergie, gekozen worden voor een clusterschema (injecties 12 achtereenvolgende weken) of voor het conventionele schema (injecties 18 achtereenvolgende weken). De gehele instelfase vindt altijd plaats op de polikliniek Dermatologie en mag in principe niet onderbroken worden.

Voordat met de instelfase wordt gestart krijgt u een recept mee van de polikliniek Dermatologie voor gezuiverd wespengif (Alutard® wespengif SQ802; 1x instelkuur bestaande uit 4 flacons). Dit recept levert u in bij uw eigen apotheek. Bij het volgende consult moet u het wespengif meenemen naar het ziekenhuis. Hier wordt het opgeslagen voor de gehele periode. Het vrij kostbare wespengif (instelkuur circa € 430) wordt door alle zorgverzekeraars volledig vergoed.

De injectie wordt of in bovenarm of in boven been gezet in het onderhuidse vetweefsel en is nauwelijks pijnlijk. Wel kan op de injectieplaats een warme, jeukende, rode zwelling ontstaan. Na de injectie blijft u 30 minuten onder controle. De injecties worden vrijwel altijd goed verdragen en de kans op algemene reacties is erg klein. Wel zijn veel mensen na de injectie een dag lang erg moe met veel behoefte aan slaap. Geadviseerd wordt op de dag van de injectie geen grote lichamelijke inspanning te doen (sporten) en geen alcohol te gebruiken.

Tijdens de instelfase bent u nog niet volledig beschermd tegen de wespenallergie en zult u bij een wespensteek de noodset moeten gebruiken.
Na de instelfase wordt u overgedragen aan de huisarts. Elke maand geeft uw huisarts een injectie waarbij men ook steeds weer 30 minuten onder controle moet blijven. Gaat u tussentijds met vakantie dan mag de periode tussen 2 injecties verkort worden tot bijvoorbeeld 2 of 3 weken of worden verlengd tot maximaal 6 weken. De onderhoudskuur mag nooit lager dan 6 weken worden onderbroken.

Wanneer eenmaal de onderhoudsfase is bereikt, is men beschermd voor wespengifallergie. U hoeft dan geen noodset meer te gebruiken bij een wespensteek. In de onderhoudsfase komt u 1x per jaar naar het ziekenhuis om de voortgang te bespreken. Hoe lang de desensibilisatiekuur wordt voortgezet hangt af van het soort wespenalllergie dat u heeft. Bij klasse 2 en 3 duurt de desensibilisatiekuur in totaal 5 jaar, bij klasse 4 kan levenslang worden overwogen.

Vragen?
Hebt u na het lezen van deze folder nog vragen. Neem dan gerust contact op met de polikliniek Dermatologie, tel.: (0570) 53 50 10.

Context menu