Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud
Omhoog

Hoe kunnen wij u helpen?

BEHANDELING

A - Z AZ lijst gebruiken om een pagina te vinden
Home > Behandelingen > Verstandkiezen of wortelresten verwijderen

Verstandkiezen of wortelresten verwijderen

Tekening van een verstandskies in het kaakbot.U bent door uw tandarts of orthodontist verwezen voor het verwijderen van 1 of meer verstandskiezen. Dit kan zijn omdat de verstandskies pijn geeft, maar het kan ook preventief om klachten te voorkomen. Ook wanneer tanden en kiezen zijn afgebroken, kunt u worden verwezen om de wortelrest(en) in de kaak chirurgisch te laten verwijderen
 
De afspraak
Wanneer u zich meldt voor behandeling op de polikliniek, wordt uw verwijsbrief in ontvangst genomen en wordt indien nodig nog een röntgenfoto gemaakt die de positie van de verstandskies of wortelrest duidelijk weergeeft. Vóór de behandeling geeft de kaakchirurg u een plaatselijke verdoving die enkele minuten inwerkt. Deze verdoving zorgt ervoor dat de behandeling pijnloos verloopt. U krijgt een steriel laken over de borst en ogen, dat u beschermt tegen de felle lamp en ervoor zorgt dat wij zo schoon mogelijk kunnen werken.

Na het testen van de verdoving schuiven we het tandvlees 0 dat over de verstandskies of wortelrest ligt - aan de kant. Zonodig wordt met een boortje bot verwijderd dat de kies of wortel bedekt. Wanneer er voldoende ruimte is om de kies te verwijderen, wordt deze de kaak uitgeduwd.
 
Tekening van het hechten van het wondje.Na het verwijderen van de kies of wortelrest wordt het wondje verzorgd. Er wordt  gespoeld met zout water, en als dit nodig is wordt het wondje gehecht. Deze hechtingen lossen op binnen 2 weken. Op het wondje krijgt u vaak een opgerold verbandgaasje waar u als drukverbandje 30 minuten losjes op dichtbijt.
 
Na de behandeling
De plaatselijke verdoving is na 2 tot 4 uur uitgewerkt. U kunt dan napijn krijgen. Daarom kunt het beste al vóór de verdoving is uitgewerkt een eerste pijnstiller innemen. U hebt hier instructie van de kaakchirurg en de assisterende gekregen. Vaak krijgt u ook een recept mee.
 
Door de behandeling kan uw wang flink gaan opzetten. Deze zwelling is na 2 dagen het grootst en neemt daarna weer langzaam af. Dit is een normaal gevolg. Het koelen van de wang voorkomt mogelijk zwelling en is vaak erg aangenaam.

De eerste uren na de behandeling kan de wond nog een beetje bloeden. Dat gaat vanzelf over. Ook het speeksel kan de eerste dag na de ingreep nog wat rood zijn. Wanneer de wond opnieuw gaat bloeden, of het bloeden toeneemt kunt u het volgende doen: U neemt een gaasje en maakt daarmee de mond schoon en droog. Zeker niet gaan spoelen! Dan neemt u een tweede gaasje dat u opvouwt. Dit opgevouwen gaasje legt u op de wond. Daarna dichtbijten en dat een half uur volhouden.
 
Verdere verzorging
Het is beter de 1e dag na de behandeling de mond zo min mogelijk te spoelen en te spugen. U kunt uw tanden en kiezen gewoon poetsen, maar wees voorzichtig in de buurt van het wondje. De eerste 2 dagen kunt u het beste zachte voeding gebruiken. Ook is het beter om de eerste dagen niet te roken, omdat de hete rook de wondgenezing verstoort. 
 

Context menu