Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud
Omhoog

Hoe kunnen wij u helpen?

BEHANDELING

A - Z AZ lijst gebruiken om een pagina te vinden
Home > Behandelingen > Trigger finger - poliklinisch

Trigger finger - poliklinisch

Wat is een trigger finger?
Een trigger finger is een aandoening van de pezen in de hand die de vingers buigen. Deze buigpezen glijden door een soort tunneltje(peesschede) in de handpalm naar de vingers en de duim. Een triggerfinger treedt op wanneer er een knobbeltje of een lokale zwelling in de pees ontstaat en/of doordat de peesschede vernauwd is. Hierdoor kan de pees moeilijk door de peesschede glijden. De pees loopt dan als het ware vast tijdens het buigen.

Klachten
De klacht is vaak  een raar verspringend gevoel in de handpalm. Dat treedt op bij het buigen en strekken van de vinger of duim. Het kan gepaard gaan met pijn.  Bij het voelen over het pijnlijke gebied is meestal een duidelijke verdikking aanwezig. Soms loopt de pees helemaal vast, waardoor de vinger of duim niet meer zelfstandig kan buigen of strekken.

Voorbereiding

  • De plastisch chirurg bespreekt met u de operatie tijdens uw polikliniekbezoek.
  • Meld het gebruik van bloedverdunnende medicijnen; ook als het aspirine betreft. Uw arts overlegt met u of en wanneer u uw bloedverdunnende medicijnen moet stoppen. Overleg dit met uw plastisch chirurg, ook wanneer u weer mag starten na de operatie.
  • Meld eventuele overgevoeligheden zoals voor jodium en /of pleisters.

Voorbereiding voor de operatie

  • Regel vervoer voor de terugreis. Houd er rekening mee dat u zich niet prettig kunt voelen na de operatie. Iedereen reageert anders op de behandeling.
  • U hoeft niet nuchter te zijn voor de behandeling.
  • Doe ringen en sierraden af. Ook piercings moet u uit doen in verband met eventueel dichtschroeien van bloedvaatjes in het operatiegebied.

Waar moet u zijn?
Op de dag van de behandeling komt u op de afgesproken dag en tijd naar de balie van de polikliniek Plastische Chirurgie (route 75) of naar de balie van de Dagbehandeling (route 150). Onze secretaresse laat u tevoren weten waar u heen moet gaan. Wij vragen u 15 minuten voor aanvang van de ingreep aanwezig te zijn.
 
Operatie
Voor deze ingreep krijgt u lokale  verdoving: een verdovingsprik op de plek waar u geopereerd word. Via een kleine snede in de handpalm zoekt de plastisch chirurg de peesschede op en snijdt deze in. Zo wordt de pees vrij gelegd en krijgen buigpezen weer de ruimte zich vrij te bewegen. Vervolgens wordt de wond gehecht en verbonden. U krijgt een drukverband en een mitella. Het drukverband mag u zelf na 5 dagen verwijderen (zie hiervoor ook de folder 'Adviezen na een handoperatie' ).
 
Na de operatie
Na de ingreep mag u direct naar huis. Als de verdoving is uitgewerkt, kan het geopereerde gebied pijnlijk zijn. U kunt dan paracetamol gebruiken. Maximaal 4 keer per dag 2 tabletten van 500 mg. In de folder 'Adviezen na een handoperatie' staan nuttige adviezen voor de periode na de ingreep. U krijgt een polikliniekafspraak bij één van de verpleegkundigen voor wondcontrole en verwijderen van de hechtingen.  Van de aanwezige handtherapeut krijgt u oefeninstructies.
 
Complicaties en risico’s
De kans op infectie en bloedingen is erg klein. Specifieke complicatie risico bij deze operatie is een beschadiging van een vingerzenuw, omdat deze vlak naast de peesschede loopt. Gelukkig komt een echte zenuwbeschadiging als complicatie zeer weinig voor. Het litteken van de operatie belemmert het strekken van de geopereerde vinger altijd in enige mate en kan tamelijk lange tijd voor ongemak zorgen.
 
Vergoeding van de behandeling
Voor de nabehandeling van uw mallet finger wordt u door een handtherapeut begeleid. Handtherapie wordt verricht door een fysiotherapeut of ergotherapeut die hiervoor speciaal is opgeleid. Hoeveel behandelingen u vergoed krijgt hangt af van uw zorgverzekeraar. Raadpleeg eerst uw polisvoorwaarden of neem contact op met uw zorgverzekeraar.
 
Vragen?
Hebt u na het lezen van deze tekst nog vragen, stel deze dan gerust aan uw arts of verpleegkundige. Dit kan tijdens het volgende polikliniekbezoek of bel naar de polikliniek van de Plastische chirurgie van maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 17.00 uur, tel.: (0570) 53 5125.

Meer informatie?
Kijk voor meer informatie op www.dz.nl/plastische-chirurgie.

Context menu