Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud
Omhoog

Hoe kunnen wij u helpen?

BEHANDELING

A - Z AZ lijst gebruiken om een pagina te vinden
Home > Behandelingen > Tand- en kiesextractie bij kinderen - nazorg thuis

Tand- en kiesextractie bij kinderen - nazorg thuis

Uw kind is door de kaakchirurg behandeld. Voor uw kind is het van belang dat u de volgende informatie goed doorleest en de adviezen nauwkeurig opvolgt. Dit om een spoedig herstel te bevorderen.

Eten en drinken
Na de ingreep mag uw kind voorzichtig beginnen met (liefst lauw) drinken. Daarna op geleide van de klachten uitbreiden naar normale voeding. Het liefst de eerste dagen geen scherpe/harde producten eten.

Mondhygiëne
De wond geneest het beste wanneer het bloed goed kan stollen. Daarom mag uw kind op de dag van de ingreep de mond niet spoelen met water. De volgende dag mag uw kind weer voorzichtig de tanden poetsen met een zachte tandenborstel, wel voorzichtig met de hechtingen. Na 1 week kan er over de hechtingen gepoetst worden. De wondjes blijven dan schoon en de hechtingen lossen sneller op. Na het poetsen ‘s avonds, uw kind alleen nog water geven. Dit om andere gaatjes in de toekomst te voorkomen.

Napijn
Na de behandeling kan uw kind pijn hebben. U kunt de pijn bestrijden met de pijnstillers die de dokter u heeft voorgeschreven. De plaatselijke verdoving is na 2 tot 4 uur uitgewerkt.

Pijnstilling
Paracetamol……….. mg per keer
Vandaag………… keer per dag
Morgen bij pijn maximaal………. keer per dag dezelfde hoeveelheid geven.

Zwelling
Een dikke wang, een blauwgele verkleuring en een verminderde mondopening zijn normaal. De zwelling moet na ongeveer een week afnemen. Als dat niet het geval is, moet u contact opnemen met de polikliniek Kaakchirurgie. Als uw kind het prettig vindt, kunt u de kaak koelen met wat ijsblokjes in een washandje. Doe dit niet constant maar 15 minuten op en 15 minuten af.
 
Beperkte mondopening
Ook een beperkte mondopening komt na een operatieve ingreep vaak voor. Na enige dagen is de mondopening weer normaal. Motiveer uw kind om de mond af en toe wat verder te openen.
 
Nabloeding
Gedurende de eerste dagen kunnen bloedstolsels het speeksel rood kleuren, waardoor de indruk kan ontstaan dat er sprake is van een nabloeding. Dit is zelden het geval. Bij een nabloeding is er meer bloed dan speeksel in de mond. In dat geval kunt u uw kind het beste een half uur de mond stevig laten dichtbijten op een dubbel gevouwen verbandgaasje. Stopt het bloeden hierna niet, herhaal dan de procedure. Helpt dat weer niet, neem dan contact op met het ziekenhuis.
 
Koorts
Koorts, zelfs tot 39°C is de eerste dagen normaal. Krijgt uw kind plotseling hoge koorts boven 39°C graden of blijft de koorts boven 38.5°C langer dan 5 dagen bestaan. Bel dan met de polikliniek Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie. Bereikbaar op werkdagen van 08.00 tot 17.00, tel.: (0570) 53 50 75. Buiten kantooruren is de Spoed Eisende Hulp te bereiken, tel.: (0570) 53 53 00.

Hechtingen
Soms wordt de wond gehecht, deze hechtingen lossen na 1 tot 2 weken vanzelf op.

Context menu