Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud
Omhoog

Hoe kunnen wij u helpen?

BEHANDELING

A - Z AZ lijst gebruiken om een pagina te vinden
Home > Behandelingen > Pijnbehandeling - stellatumblokkade

Pijnbehandeling - stellatumblokkade

Binnenkort komt u naar het Pijncentrum van ons ziekenhuis voor een stellatumblokkade. Hieronder leest u meer over de gang van zaken.
 
Wat is een ganglion stellatum?
Het ganglion stellatum is een zenuwstreng die loopt aan weerszijden van de wervelkolom ter hoogte van de hals. Het ganglion is onderdeel van het zelfstandig werkende zenuwstelsel dat de bloedvaten op spanning houdt.
 
Voorgestelde behandeling
Bij een stellatumblokkade wordt een verdovend middel in deze zenuwstreng gespoten om de bloedvaten te verwijden, met als gevolg een betere doorbloeding. Door de betere doorbloeding neemt de pijn vaak af en verbetert de genezing van eventuele wondjes. Vaak vindt eerst een proefblokkade plaats. Dat is soms nodig om te testen of deze behandeling bij u effect heeft. Wanneer het resultaat positief is, kan de anesthesioloog besluiten een definitieve blokkade uit te voeren.
 
Risico’s
Eventuele risico's zijn met u besproken.
 
Hoe kunt u zich voorbereiden?

  • U mag gewoon eten en drinken, tenzij de arts anders met u heeft afgesproken.
  • Meld het gebruik van bloedverdunnende middelen. Sommige bloedverdunners moeten vóór de behandeling tijdelijk worden gestopt. Na de behandeling kunt u in overleg met de Trombosedienst weer starten met deze bloedverdunners.
  • Meld eventuele overgevoeligheden vóór de behandeling. Meld ook een (mogelijke) zwangerschap.
  • Het is belangrijk dat u wanneer u voor een proefbehandeling komt, pijn hebt, zodat u het effect van de handeling kunt beoordelen. Hiervoor kan het noodzakelijk zijn om de pijnmedicatie die u gebruikt vóór de behandeling enige tijd te stoppen. Dit wordt door uw arts met u besproken.

Meenemen
Neem uw patiëntenpas mee. Hebt u die nog niet of moet de pas gewijzigd worden, meldt u zich dan eerst bij de receptie hoofdingang. Voor het maken van een patiëntenpas hebt u een geldig legitimatiebewijs en verzekeringsbewijs nodig. Laat waardevolle spullen die u niet nodig hebt, thuis.
 
Melden
U meldt zich op de dag van de behandeling op het afgesproken tijdstip bij de balie van het Pijncentrum Oost Nederland, route 250. De gastvrouw brengt u naar de verpleegkundige die u verder helpt. U mag zich laten begeleiden door één persoon die met u mee mag naar de patiëntenkamer en u na de behandeling naar huis brengt.
 
Hoe verloopt de behandeling?

Proefblokkade
Een proefblokkade is nodig om te testen of deze behandeling bij u effect zal hebben. Er wordt een verdovend middel ingespoten dat een aantal uren gaat werken. Het effect is dus tijdelijk.
 
Behandeling
De behandeling vindt plaats in de behandelkamer van het Pijncentrum. U gaat op uw rug op tafel liggen met uw hoofd in een speciaal kussentje. Met behulp van röntgenstralen bepaalt de arts de juiste plaats. U krijgt een prikje in de hals. Daar wordt de huid plaatselijk verdoofd. Dit geeft soms een licht branderig gevoel dat na korte tijd verdwijnt. Daarna plaatst de arts een naaldje. Met röntgendoorlichting en contrastvloeistof bepaalt de arts de exacte positie van de naaldpunt. Heeft de arts de goede plaats gevonden, dan spuit hij een verdovingsvloeistof in. Het effect hiervan kan een tijdelijke pijnvermindering en/of het warmer worden van uw pijngebied zijn.
 
Resultaat
Op de dag van de proefblokkade wordt u ’s middags gebeld door de pijnconsulent. Belangrijk is dat u dan aangeeft of de pijn is weggebleven en hoelang. Wanneer de proefblokkade het gewenste resultaat oplevert, zal de arts u een definitieve blokkade voorstellen. U krijgt daarvoor een nieuwe afspraak.
 
Definitieve blokkade
Een definitieve blokkade heeft als doel de doorbloeding in het aangedane lichaamsdeel te verbeteren, waardoor de pijn kan verminderen en eventuele wondjes sneller kunnen genezen.
 
Behandeling
Deze behandeling vindt ook plaats in de behandelkamer van het Pijncentrum. De behandeling is bijna hetzelfde als bij de proefblokkade. Als het naaldje op de goede plaats is gekomen, zal de anesthesioloog de zenuw nu door verwarming van de naaldpunt gaan behandelen. Dit zorgt voor een langdurig effect.
 
Resultaat
Het warmer worden van uw pijngebied is vrijwel direct merkbaar. De pijn neemt in de komende weken af. Ongeveer 6 weken na de behandeling wordt het resultaat telefonisch met u besproken. U krijgt daarvoor een belafspraak mee.

Tijdsduur
De behandelingen duren ongeveer 20 minuten.
 
Na de behandeling
Na de behandeling wordt u weer naar de patiëntenkamer teruggebracht en daar blijft u een half uur liggen. Daarna mag u naar huis. U wordt afgeraden zelfstandig deel te nemen aan het verkeer. Regel daarom van tevoren vervoer naar huis.
 
Naar huis: waar moet u op letten?

  • Na de behandeling kan tijdelijk, aan de kant waar u bent geprikt, een “hangend” ooglid ontstaan. Dit gaat na enkele uren weer over.
  • Na de behandeling kunt u last krijgen van een schorre stem. Dit is na enkele uren of dagen weer verdwenen.

Leefregels
U mag thuis uw gewone bezigheden hervatten. Er gelden geen speciale leefregels of beperkingen.
 
Controle
Het eerste effect van de behandeling merkt u vrijwel direct. Vanaf dat moment zal de verbetering zich verder doorzetten. Ongeveer 5-6 weken na de behandeling wordt het resultaat telefonisch met u besproken. Hiervoor krijgt u een belafspraak mee.
 
Bij wie kunt u terecht?
Mocht u na de behandeling thuis klachten krijgen die niet als bijwerkingen zijn vermeld en besproken, dan kunt u contact opnemen met het Pijncentrum, tel.: (0570) 53 51 20, bij voorkeur tussen 8.00 en 10.00 uur. Buiten kantoortijden kunt u contact opnemen met de Spoedeisende Hulp, tel.: (0570) 53 53 00.
 
Verhinderd / vragen?
Bent u verhinderd, geef dit dan tijdig door. Hebt u nog vragen, stel deze dan voor de behandeling. U kunt ook telefonisch contact opnemen met de pijnconsulent. Vaak  kunnen uw vragen telefonisch worden beantwoord. Er is iedere werkdag telefonisch spreekuur van 8.00 tot 10.00 uur. U kunt dan terecht voor het maken van afspraken, herhalingsrecepten, advies en overleg. Voor dringende vragen die niet kunnen wachten tot het volgende telefonisch spreekuur is de polikliniek tot 17.00 uur bereikbaar, tel.: (0570) 53 51 20.

Context menu