Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud
Omhoog

Hoe kunnen wij u helpen?

BEHANDELING

A - Z AZ lijst gebruiken om een pagina te vinden
Home > Behandelingen > Spataderen - wegspuiten (sclerocompressietherapie)

Spataderen - wegspuiten (sclerocompressietherapie)

Als u binnenkort voor het wegspuiten van spataderen naar ons ziekenhuis komt, leest u hier meer over deze behandeling.

Voorbereiding thuis

 • Neem uw afsprakenkaart en patiëntenpas mee.
 • Draag zo mogelijk ruimzittende kleding en schoenen in verband met de zwachtel. U kunt beter geen laarsjes dragen.
 • Smeer uw benen niet in met bodylotion of een crème op de dag dat u de polikliniek bezoekt.
 • Neem iemand als begeleider mee. Dit is niet verplicht. U kunt in principe na de behandeling weer gewoon lopen, maar zelf naar huis rijden wordt afgeraden. De zwachtel om uw been kan het rijden bemoeilijken.

Melden
U kunt zich op de afgesproken tijd melden:

□     aan de balie van Dermatologie (route 85). 
□     aan de balie van Heelkunde (route 77). 

Het spuiten
De behandelend specialist spuit op diverse plaatsen een vloeistof in de spaderen. Die zorgt ervoor dat de vaatwanden verkleven en de spataderen verdwijnen. De andere aderen in uw been nemen de functie van de ingespoten aderen over. Om de vloeistof zijn werk te laten doen, is druk op de behandelde plaatsen belangrijk. U krijgt daarom een elastisch verband om uw been. De behandeling is gevoelig, maar niet pijnlijk.

Na het wegspuiten
Direct na het wegspuiten is het van belang te lopen. Als u last krijgt van hevige jeuk over het gehele lichaam, meld dit dan direct bij de medewerker van de polikliniek. Deze bijwerking komt zelden voor. U mag zelf autorijden, maar het is beter dat iemand anders dat voor u doet. Als de reisafstand langer is dan 30 minuten, stop dan ieder half uur en loop een rondje.

Complicaties/complicaties
 • Wanneer tijdens het inspuiten vloeistof buiten de ader terechtkomt, kan er een pijnlijke plek ontstaan. Die verdwijnt na enige tijd. Er kan ook een bruine verkleuring ontstaan in de huid, die kan blijvend zijn.
 • Door de injecties kunt u een prikkelend of jeukend gevoel krijgen. 
 • Injecties rondom de knie kunnen roodheid veroorzaken boven het verband. 
 • Ook kunt u 's avonds last krijgen van hoofdpijn, koorts of rillerigheid. Neem gerust een pijnstiller, bijvoorbeeld paracetamol; Maximaal 4 x 2 tabletten van 500 mg per dag.
 • Allergische reacties, uitslag en trombose zijn zeldzaam.

Neem contact op met het ziekenhuis bij:

 • toenemende pijnklachten;
 • een te strakke zwachtel;
 • verkleuringen van been of voet.
Resultaat
De verschrompelde ader verandert in een litteken. Dat voelt aan als een verharde streng onder de huid. Het littekenweefsel verdwijnt na ongeveer 8 weken. Voor de zogenaamde berketak aderen, fijn vertakte adertjes, kan dit ongeveer na 12 weken zijn.
 
Instructies voor thuis
 • Draag de zwachtels volgens voorschrift van de behandelend specialist (meestal 5 dagen) dag en nacht. Hierna de zwachtels verwijderen.
 • U mag uw werk weer hervatten, tenzij dit wordt belemmerd door de zwachtels.
 • Vermijd warmtebronnen. Gebruik geen kruik of elektrische deken. Ga ook niet te dicht voor een verwarmingselement of kachel zitten (werkt averechts op de behandeling). Ook saunagebruik wordt afgeraden in deze periode.
 • Voorkom dat uw zwachtel nat wordt.
 • Beweeg regelmatig. Zolang u de zwachtel draagt, kunt u beter niet sporten. Normaal fietsen en wandelen is wel goed.
 • Door de zwachtel kan uw voet zwellen. Dat verdwijnt als u in beweging komt. Verdwijnt de zwelling niet, neem dan contact op met uw behandelend arts.
 • Als u langere tijd moet staan, dan regelmatig even de voeten bewegen.
Controle
De behandelend specialist bespreekt met u wanneer u voor controle terug komt op de Spataderpoli. Afhankelijk van de behandeling is dat meestal na 6 tot 8 weken.

Vergoeding
Ziektekostenverzekeraars vergoeden het polikliniekbezoek (consult) en daarbij behorende onderzoek. Wel hebt u te maken met het eigen risico van uw verzekering. Of een behandeling wordt vergoed, hangt af van de ernst van de spataderen. De overheid heeft behandelingen voor spataderen uit de categorie C1 en C2 uit het basispakket gehaald. Spataderen die vallen in de categorie C3 t/m C6 vallen nog wel onder het basispakket van de zorgverzekering. Informeert u naar de vergoedingen bij uw verzekeraar.

Vragen
Hebt u vragen naar aanleiding van uw bezoek aan de polikliniek, stel deze dan gerust aan uw behandelend specialist of aan de assistente op de Spataderpoli. U kunt bellen tussen 8.00 uur - 17.00 uur naar tel.: (0570) 53 50 65. Buiten kantooruren is de afdeling Spoedeisende Hulp te bereiken, telefoon (0570) 53 53 00. U kunt natuurlijk altijd met uw huisarts overleggen.