Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud
Omhoog

Hoe kunnen wij u helpen?

ONDERZOEK

A - Z AZ lijst gebruiken om een pagina te vinden
Home > Behandelingen > Sedatie bij onderzoek en behandeling

Sedatie bij onderzoek en behandeling

Binnenkort komt u voor een onderzoek of behandeling naar het Deventer Ziekenhuis. Uw behandelend specialist heeft voorgesteld om dit plaats te laten vinden onder sedatie. Hier leest u meer over de sedatie, hoe dit toegepast wordt en welke voorbereidingen daarvoor nodig zijn. Over het onderzoek zelf of de behandeling heeft u een aparte folder ontvangen.

Wat is sedatie?
Bij sedatie krijgt u medicijnen die het bewustzijn verlagen en eventuele pijn bestrijden. Hierdoor kunt u een onplezierig onderzoek of behandeling veilig en comfortabel ondergaan.

Complicaties en bijwerkingen.
Complicaties tijdens sedatie zijn zeldzaam.

Van wie krijgt u de sedatie?
U krijgt de sedatie van een sedationist. De sedationist is een anesthesiemedewerker die speciaal opgeleid is voor het geven van sedaties bij verschillende onderzoeken en behandelingen.

Voorbereiding

Ziekenhuis
Vóór het onderzoek/behandeling bezoekt u de sedationist op de preoperatieve screening. Hier vult u een vragenlijst in over uw gezondheid en wordt de sedatie met u besproken en zo nodig wordt aanvullend onderzoek aangevraagd. 
Gebruikt u medicijnen? Bespreek dan met uw behandelend arts welke medicijnen u mag blijven gebruiken en met welke u moet stoppen.

Wordt u vóór 12.00 uur geholpen, dan gelden de volgende regels:

  • U mag op de dag vóór de operatie tot 24.00 uur ’s nachts normaal eten en drinken. Daarna mag u niets meer eten.
  • Tot uiterlijk 2 uur vóór de operatie mag u nog 1 klein glas (150 ml) water drinken.

Wordt u na 12.00 uur geholpen, dan gelden de volgende regels:

  • U mag op de dag vóór de operatie tot 24.00 uur ’s nachts normaal eten en drinken. Daarna mag u nog zeer beperkt wat eten.
  • U mag op de dag van de operatie vóór 8.00 uur ’s ochtends, 1 beschuit met jam en een kop thee of een andere heldere drank drinken zoals water, thee, zwarte koffie. (geen alcohol). U mag absoluut géén melkproducten gebruiken, zoals (koffie)melk, boter en kaas.
  • Tot uiterlijk 2 uur vóór de operatie mag u nog 1 klein glas (150 ml) water drinken.

BELANGRIJK: Het is belangrijk dat u nuchter bent. De sedatie kan niet plaatsvinden als u zich niet strikt aan deze afspraak houdt.

Is er tussen de preoperatieve screening en het moment van het onderzoek/ behandeling iets veranderd in uw gezondheidstoestand, meldt dit (telefonisch) aan de polikliniek preoperatieve screening, tel.: (0570) 53 51 31. 
 
Medicijngebruik
Vrijwel al uw medicijnen mag u innemen zoals u het altijd inneemt. Bepaalde medicijnen mag u de ochtend van de operatie, of een aantal dagen voor de operatie, niet innemen. Tijdens het gesprek met de seditionist wordt u hierover geïnformeerd.
 
Roken
Wij adviseren u om in de uren voor de operatie niet te roken. De ademhalingswegen van rokers zijn vaak geïrriteerd en daardoor gevoeliger voor ontstekingen. 
 
Nagellak
Kunstnagels moeten het liefst ook verwijderd worden, ten minste van elke hand 1 vinger. Dit heeft te maken met de meter die u op uw vinger krijgt om het zuurstofgehalte te meten. Nagellak en/of kunstnagels kunnen deze meting verstoren.

Meenemen/melden
Neem uw patiëntenpas mee en een overzicht van uw medicijnen, verkrijgbaar bij uw apotheek. Op de dag van het onderzoek of de behandeling meldt u zich op het afgesproken tijdstip op afdeling die u is doorgegeven.
 
Voor en tijdens de sedatie
U komt op een bed te liggen en u krijgt in sommige gevallen speciale kleding om aan te trekken. U wordt aangesloten aan de bewakingsapparatuur en er wordt een infuusnaald ingebracht in een ader van uw hand of arm.
Via dit infuus spuit de sedationist de medicijnen in. U wordt langzaam slaperig en valt in slaap. De sedationist blijft continu bij u, bewaakt u en controleert steeds de diepte van uw slaap. Wanneer het onderzoek of de behandeling klaar is laat de sedationist u weer wakker worden
 
Na het onderzoek of de behandeling
U wordt door gespecialiseerde verpleegkundigen in de gaten gehouden. Als alle controles goed zijn (hartslag, bloeddruk, ademhaling) wordt de bewakingsapparatuur en het infuusnaald  verwijderd . Na de sedatie moet u minimaal 1 uur in het ziekenhuis blijven.
 
Naar huis
Regel iemand die u op kan komen halen, ook adviseren wij dat u de eerste dag niet alleen thuis bent. De medicijnen kunnen uw reactievermogen beïnvloeden. U mag de eerste 24 uur niet zelf deelnemen aan het verkeer (fietsen, autorijden, etc.), machines bedienen of belangrijke beslissingen nemen (zoals bankzaken).  De gebruikte medicijnen voor de sedatie breekt uw lichaam zelf weer af. Dit kan enige tijd duren. Het kan even duren voordat uw lichamelijke conditie weer is als voor het onderzoek of behandeling. U bent misschien wat sneller moe. Doe het rustig aan.
 
Wanneer contact opnemen/vragen?
Hebt u vragen of houdt u klachten die hier volgens u mee te maken hebben. Neem dan contact op met de polikliniek preoperatieve screening, tel.: (0570) 53 51 31.

Context menu