Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud
Omhoog

Hoe kunnen wij u helpen?

BEHANDELING

A - Z AZ lijst gebruiken om een pagina te vinden
Home > Behandelingen > Scheelzienoperatie

Scheelzienoperatie

Binnenkort wordt u of uw kind opgenomen voor een scheelzienoperatie (strabismusoperatie). Hier leest u meer over deze ingreep.

Voorbereiding op de operatie

Wachtlijst
In verband met de wachtlijst kan meestal niet gelijk een operatiedatum meegegeven worden. De assistent van de polikliniek belt u of een bepaalde operatie datum uitkomt. Als dit akkoord is krijgt u een brief thuisgestuurd met verschillende afspraken.

Controle orthoptist en oogarts
Eén of twee weken vóór de operatie komt u voor controle bij de orthoptist en de oogarts. Zij zullen dan een aantal onderzoeken doen en  bespreken met u  aan welke oogspieren geopereerd wordt.

Preoperatieve screening
Na het onderzoek bij de orthoptist en de oogarts gaat u naar de preoperatieve screening, route 91. Daar vult u een vragenlijst in die doorgenomen wordt met een anesthesieverpleegkundige en wordt een klein onderzoek uitgevoerd door de anesthesist.

Dagbehandeling
De operatie vindt plaats op de dagbehandeling. U krijgt een folder over de dagbehandeling  mee bij de preoperatieve screening. U leest hierin hoe zo’n dag verloopt, waar u vooraf aan moet denken, wat u niet moet vergeten mee te nemen en over het naar huis gaan.

Uw kind voorbereiden op de narcose
Een ziekenhuisopname kan een erg ingrijpende gebeurtenis zijn. Het is daarom belangrijk om uw kind goed voor te bereiden op de operatie. Door een goede voorbereiding kan uw kind het makkelijker doorstaan en verwerken. Mogelijkheden om uw kind voor te bereiden:

  • Bekijk samen met uw kind de voorlichtingspresentatie op: www.dz.nl/narcosebijkinderen    
  • Als u daarnaast nog extra begeleiding of advies nodig heeft. Neem dan contact op met de medisch pedagogisch zorgverlener op werkdagen tussen 09.00 en 16.00 uur, tel.: 0570 53 5161.

De operatie
Bij een scheelzienoperatie worden de oogspieren die aan de buitenkant van de oogbol vastzitten, verplaatst of ingekort om een zo goed mogelijk resultaat te krijgen. Anders dan sommige mensen denken wordt de oogbol nooit uit de oogkas gehaald.  De operatie kan aan 1 of 2 ogen zijn. De hechtingen die gebruikt worden lossen vanzelf op. Na de operatie wordt zalf in het oog gedaan. De operatie duurt een half uur tot een uur.

Na de operatie
Na de operatie kan u of uw kind misselijk zijn en braken. Dit komt door de narcose. De ogen zien er wat rood en gezwollen uit. Soms is er last van prikkende ogen die moeilijk open te houden zijn. Ook zijn de ogen gevoeliger voor licht. Dit is normaal en gaat vanzelf over. Meestal komt de oogarts na de operatie nog even langs om te vertellen hoe de operatie is gegaan.

Naar huis
Meestal mag u of uw kind in de loop van de middag weer naar huis. Het is verstandig om bij zonnig weer een zonnebril of een zonneklep mee te brengen. Volwassenen wordt geadviseerd niet zelf te rijden in verband met de nawerking van de narcose. Voor kinderen geldt dat u beter niet alleen met uw kind naar huis kunt rijden, maar dat u nog een volwassene meeneemt om op uw kind te letten.

Verzorging thuis
Het is belangrijk dat u de ogen 3x per dag uitwast met een wattenschijfje en schoon water. U of uw kind mag gewoon douchen of in bad. Om infecties te voorkomen is het beter de eerste twee weken stoffige en rokerige ruimtes, de zandbak en het zwembad te vermijden. Ook mag u/uw kind 2 weken niet sporten. Zo nodig krijgt u een recept voor oogdruppels mee om thuis te druppelen.

Pijnstilling
Neem de eerste twee dagen paracetamol tegen de pijn, volgens leeftijd, toegestane hoeveelheden en op advies van de verpleegkundige.

Oogoefeningen
Om de oogspieren soepel te houden en verklevingen te voorkomen is het belangrijk  5x per dag oefeningen te doen: 5x naar rechts en 5x naar links, 5x naar boven en 5x naar beneden kijken. Doe deze oefeningen per oog. Dek met één hand het niet geopereerde oog af. Bent u of is uw kind aan beide ogen geopereerd, dek dan eerst het ene oog af en doet u deze oefeningen. Herhaal dit daarna voor het andere oog.
Wijkt het oog naar buiten af? Volg dan ook uw vinger naar de neus. Deze oefeningen kunnen pijnlijk zijn.

Werk/school
U kunt weer werken of uw kind kan weer naar school als u/het zich beter voelt. Meestal is dit na een week.

Controle
Ongeveer een week na de operatie komt u bj de orthoptist voor controle. De stand van de ogen wordt bekeken en er worden afspraken gemaakt over afplakken, oefeningen en/of oogdruppels.

Resultaat van de operatie
Vaak is 1 operatie voldoende om beide ogen in de juiste stand te zetten. Soms geeft de operatie niet direct het gewenste resultaat, het oog kan nog wat wegdraaien. Dubbelzien komt af en toe voor, maar verdwijnt meestal spontaan. Het uiteindelijke resultaat van de operatie kan pas na een paar maanden beoordeeld worden.

Vragen?
Heeft u nog vragen, stel deze dan gerust. De orthoptist en/of oogarts kunt u bereiken via de polikliniek Oogheelkunde, tel.: 0570 - 53 51 15 van 8:00 – 16:30 uur.
Buiten kantooruren, tel.: 0570 - 53 5 300.

Context menu