Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud
Omhoog

Hoe kunnen wij u helpen?

BEHANDELING

A - Z AZ lijst gebruiken om een pagina te vinden
Home > Behandelingen > Schaamlipcorrectie

Schaamlipcorrectie

Binnenkort komt u naar het Deventer Ziekenhuis voor een schaamlipcorrectie. Deze operatie vindt doorgaans in dagbehandeling plaats. Hier leest u meer over de gang van zaken rond de operatie.

Wat is een schaamlipcorrectie?
Een schaamlipcorrectie of schaamlipverkleining is een chirurgische ingreep waarbij overtollig weefsel en/of slijmvlies van de kleine schaamlippen wordt verwijderd. Schaamlippen kunnen door hun grootte cosmetisch storend zijn. Heel zelden kunnen ze mechanische klachten geven. Denk hierbij aan sporten, fietsen, geslachtsgemeenschap en het dragen van strakke kleding.

Voorbereiding

 • De plastische chirurg bespreekt met u de operatie tijdens uw polikliniekbezoek en legt de gang van zaken rond de verdoving uit. De operatie vindt meestal plaats onder regionale verdoving (ruggenprik), maar kan ook onder algehele narcose of plaatselijke verdoving.
 • De plastisch chirurg vraagt soms een machtiging aan uw zorgverzekeraar voor het vergoeden van de operatie. Een enkele keer wordt de operatie vergoed.
 • Meld het gebruik van bloedverdunnende medicijnen, ook als het aspirine betreft. Minimaal 1 week voor de operatie moet u hiermee stoppen. Overleg dit met uw plastisch chirurg, ook wanneer u weer mag starten na de operatie.
 • Meld eventuele overgevoeligheden zoals voor jodium en /of pleisters.
 • U wordt op de dag van de operatie opgenomen. U moet dan nuchter zijn. Dit betekent dat u na 24.00 uur (s ’nachts ) niets meer mag eten, drinken en roken.

Meenemen
Neem uw patiëntenpas mee. Bent u nog niet in het bezit bent van een patiëntenpas of zijn uw gegevens niet meer juist, dan dient u een nieuwe te laten maken bij de receptie hoofdingang. Ook moet u zich kunnen identificeren. Neem daarvoor uw verzekeringspapieren en identiteitsbewijs mee. 

Waar moet u zijn?
Op de dag van de behandeling komt u op de afgesproken dag en tijd naar de afdeling die u telefonisch hebt doorgekregen. De operatie vindt meestal plaats in dagbehandeling.

Operatie
Bij de operatie wordt het overtollige deel van de schaamlip weggenomen. De plastische chirurg zal er op letten dat het litteken zoveel mogelijk buiten de vagina komt te liggen en zo min mogelijk zal 'trekken'.

Na de operatie

 • Als de verdoving is uitgewerkt, kan het geopereerde gebied pijnlijk zijn. U kunt dan bijvoorbeeld Paracetamol 500mg. gebruiken, maximaal 3 keer per dag 2 tabletten.
 • De kans op infectie is in dat gebied iets verhoogd .U mag dan ook de volgende dag al weer douchen en de wond goed afspoelen.
 • Omdat het gebied goed doorbloed is, bloedt de wond meestal enige tijd na. Gebruik daarom de eerste dagen erna maandverband.
 • Voor de zwelling is het prettig om het gebied dat geopereerd is te koelen. U kunt dit doen door het maandverband van te voren in de diepvries te leggen.
 • Als er verband op zit, dit iedere dag verschonen, of er een maandverbandje tegen aanleggen.
 • Neem de eerste 2 dagen even iets meer rust op geleide van de pijn.
 • Na 2 weken komt u voor controle op de polikliniek, hiervoor krijgt u een afspraak mee.
 • De hechtingen zijn meestal oplosbaar.
 • Het eventuele gevoelsverlies en zwelling bij de schaamlippen verdwijnt na enkele dagen, tot weken.

Vragen?
Hebt u na het lezen van deze folder nog vragen, stel deze dan tijdens het volgende polikliniekbezoek of bel naar de polikliniek Plastische chirurgie. De polikliniek is maandag tot en met vrijdag telefonisch bereikbaar van 09.00 - 16.30uur, tel.: (0570) 646 722.

Meer informatie?
Kijk voor meer informatie op www.dz.nl/plastische-chirurgie.

Context menu