Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud
Omhoog

Hoe kunnen wij u helpen?

BEHANDELING

A - Z AZ lijst gebruiken om een pagina te vinden
Home > Behandelingen > Rug-brace bij wervelfractuur

Rug-brace bij wervelfractuur

De rug-brace wordt voorgeschreven bij inzakkingsbreuken en bij breuken aan de voorzijde van de wervels. Aan de buikzijde van het wervellichaam zijn één of meerdere scheurtjes ontstaan. Deze brace kan uw pijn verminderen en het genezingsproces bevorderen. Ook zal deze rug-brace u herinneren om recht op te staan en zitten om de pijn te verminderen.

Aanleggen van de rug-brace
De gipsverbandmeester legt de brace bij u aan. Afhankelijk van uw ruggenwervelprobleem gebeurt dit liggend, zittend of staand. De brace wordt precies op uw maat afgesteld. Dit duurt ongeveer 30 minuten.

Hoe gebruikt u de rug-brace
De rug-brace voorkomt dat u een bolle rug maakt. U zult merken dat tijdens het bollen van de rug er meer druk op de borst komt. Ook zal de pijn in de rug oncomfortabel worden. Het is daarom belangrijk om deze beweging niet te maken. Draag uw rug-brace tijdens het mobiliseren. Draag zodra u uit bed komt meteen de brace. Zodra u weer naar bed gaat mag de brace af, tenzij uw behandelend arts anders voorschrijft!

1. Rug-brace omdoen
Draag uw rug-brace altijd over een schoon, droog T-shirt met een hoge ronde hals. Doe uw rug-brace liggend om volgens onderstaande stappen:

 1. Rol zonder te buigen of te draaien met uw rug op het rugpaneel.
 2. Sla de brace terug alsof u een boek sluit. Let hierbij op dat de borststeun op de borst zit en de bekkenband op het bekken!
 3. Controleer of de sluiting aan de linkerzijde geopend is, zo niet open deze.
 4. Pak de lus aan het uiteinde van de rugband en plaats het sleutelgat vormige  gat over de knop.
 5. Gebruik uw handpalm om de kliksluiting links te sluiten. Breng hiermee  de rugband op spanning, dit kost wat kracht. Druk altijd met uw handpalm na op de sluiting ter controle. U hoort een ‘klik’, pas dan zit de brace vast en is het veilig om u te mobiliseren.

Wanneer de brace de neiging heeft om omhoog te kruipen, dan zit de rugband te los. De rugband moet meer gespannen worden. De brace beschermt uw rug alleen als u de rugband zeer stevig aangespannen heeft. Soms blijft de brace omhoog kruipen, ondanks de goede afstemming. De enige mogelijkheid om de brace weer op de juiste positie te brengen is: Haal de spanning van de band, trek de brace in de juiste positie en span daarna de rugband weer aan. Soms is dit meerdere keren per dag nodig.

2. Rugbrace afdoen
U moet de rugbrace altijd dragen zoals uw arts u heeft voorgeschreven. Zodra de rug-brace los of af is, wees dan zeer voorzichtig met draaien en beweeg uw rug niet!!
Om de brace af te doen kunt u het beste gaan liggen en onderstaande stappen volgen:

 1. Rol als een boomstam op uw rechter zijde.
 2. Druk met uw vinger op het ‘palletje’ aan de binnenzijde van de sluiting links.
 3. Laat geleidelijk de spanning van de rugband vieren.
 4. Rol terug op uw rug.
 5. Pak de lus op de sluiting rechts en trek deze recht naar voren. Zodra deze sluiting los is, kunt u de rug-brace als een boek openslaan. Laat iemand anders de brace onder u vandaan halen.

3. Douchen
De persoonlijke verzorging is verschillend en is afhankelijk of u wel of geen toestemming van uw behandelend arts heeft om staand zonder rug-brace te douchen.

Let op: u mag niet douchen terwijl u de brace draagt!

 • Als uw behandelend arts toestemming heeft gegeven om staand zonder rug-brace te douchen mag u de rug-brace staand in de douche afdoen. Zodra de brace los is, mag u beslist niet meer bukken of draaien met uw rug. Zorg ervoor dat alle douchemiddelen binnen handbereik staan voordat u de rug-brace afdoet.
 • Wanneer uw behandelend arts u geen toestemming heeft gegeven om staand zonder rug-brace te douchen zult u in bed gewassen moeten worden door iemand uit uw naaste omgeving of de thuiszorg.

Belangrijk om te weten

 • De rug-brace is ontwikkeld als een alternatief voor een gipskorset, maar ook deze brace kan soms onplezierig zijn.
 • U bent zelf verantwoordelijk voor het correct gebruiken van de brace. Wanneer u te vroeg stopt met het dragen van de rug- brace, kunnen de wervelbreuken niet goed genezen.
 • Deze brace is gemaakt om u in een aantal bewegingen te beperken. U kunt niet op alle type stoelen zitten. Een stoel met leuningen waarvan de rugleuning eventueel iets achterover kan is meestal plezierig (tuinstoel).

Wanneer moet u contact opnemen met het ziekenhuis?
Als u 1 van de volgende klachten hebt in de periode tot uw eerste controle, neem dan contact op met poli Traumatologie, tel.: (0570) 53 50 60. Bel bij dringende problemen buiten kantooruren de Spoedeisende Hulp, tel.: (0570) 53 53 00.

 • bij toenemende, niet verklaarbare pijnklachten;
 • bij een te ruim zittende brace;
 • bij een te strak zittende brace;
 • bij vermindering van kracht en/of gevoel in de benen;
 • bij een defecte brace;
 • bij een drukplek ontstaan door de brace.

Vragen?
Heeft u nog vragen, stel deze bij uw controle bezoek aan de behandelend arts of gipsverbandmeester. Zij zijn graag bereid u te helpen of te adviseren. De gipsverbandmeesters zijn bereikbaar op werkdagen van 8.00 tot 16.30 uur. U kunt dan bellen naar de poli traumatologie, tel.: (0570) 53 50 60.

Context menu