Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud
Omhoog

Hoe kunnen wij u helpen?

BEHANDELING

A - Z AZ lijst gebruiken om een pagina te vinden
Home > Behandelingen > Radiosynoviorthese

Radiosynoviorthese

Radiosynoviorthese is een behandeling van een ontstoken gewricht waarbij een kleine hoeveelheid radioactieve stof in de gewrichtsholte wordt gespoten. De radioactieve deeltjes hechten zich vervolgens aan het slijmvlies en worden verder opgenomen in het ontstoken weefsel. Eenmaal opgenomen in het ontstoken slijmvlies, zorgt locale bestraling voor een geleidelijke verdwijning van de ontsteking. Reeds ontstane schade, die op de röntgenfoto zichtbaar is, verbetert echter niet. Bij ernstige gewrichtsbeschadiging heeft het geven van deze bestraling weinig tot geen zin omdat het effect vaak gering is.

Risico’s?
Het gewricht ondervindt geen nadelen van deze bestraling en andere delen buiten het ontstoken slijmvlies worden niet bestraald. De stralenbelasting kan men vergelijken met de straling die ontstaat bij het maken van een röntgenfoto van nieren of darmen. Er is geen stralingsgevaar voor personen in uw omgeving als u bent behandeld met radiosynoviorthese. De radioactieve deeltjes hebben een korte levensduur, zodat na 1 week geen radioactiviteit meer in het gewricht aanwezig is. De deeltjes zelf worden na het afgeven van de radioactieve straling afgebroken en via de urine uit het lichaam verwijderd. Bij 1 tot 2% van de patiënten kan een tijdelijke opleving van de gewrichtsontsteking ontstaan. Dit duurt slechts 1 tot 2 dagen en is goed te behandelen met extra pijnstillers en door ijspakkingen op het gewricht te leggen.

Zwanger?
Tijdens een zwangerschap en het geven van borstvoeding mag geen bestraling worden gegeven. Verder wordt zwangerschap ontraden gedurende een half jaar na deze therapie. Bij mannelijke patiënten geldt het advies om gedurende een half jaar geen kinderen te verwekken.

Onderzoek
Als u een radiosynoviorthese moet ondergaan, is daarvoor een ziekenhuisopname van 3 dagen nodig, minimaal tot zaterdagochtend 12.00 uur. Dit is nodig om het behandelde gewricht volledig rust te geven. De bestralingsbehandeling, het geven van de injectie met de radioactieve stof, zal plaatsvinden op de afdeling Nucleaire Geneeskunde.

Melden
U meldt zich op de afgesproken dag en tijd. Neem uw patiëntenpas mee.

Voorbereiding

  • De dag voor de opname wordt u gebeld i.v.m. het juiste tijdstip en de plaats waar u wordt verwacht.
  • Voor de behandeling kunt u via de thuiszorg een paar krukken huren, deze kunt u zonder machtiging ophalen en meenemen naar het ziekenhuis.
  • Voor deze behandeling hoeft u niet nuchter te zijn. U mag gewoon eten en drinken. 
  • Medicijnen, die u thuis gebruikt, kunt u gewoon door gebruiken.
  • Van tevoren wordt op de gipskamer een spalk aangemeten.

De behandeling
De reumatoloog geeft de injectie. Er wordt zoveel mogelijk overtollig gewrichtsvloeistof uit het gewricht verwijderd, waarna de radioactieve stof in het gewricht wordt gespoten. Vervolgens wordt na verwijdering van de naald het gewricht enkele malen bewogen om de radioactieve deeltjes over het gehele gewricht te verspreiden. Daarna krijgt u een achterspalk om het behandelde been. In het algemeen merkt u, behalve de prik, niets van deze injectie, ook van het inbrengen van de radioactiviteit voelt u niets. Het kan zijn dat het gewricht onder röntgencontrole moet worden aangeprikt om er zeker van te zijn dat de injectienaald zich ook daadwerkelijk in het gewricht bevindt. Over het algemeen is dit bij injectie van de knie niet nodig.

De eerste 72 uur na de behandeling
Direct na de inspuiting krijgt u een achterspalk om uw behandelde been. Deze moet 72 uur blijven zitten om te voorkomen dat de ingespoten vloeistof door het bewegen of belasten van de knie buiten het gewricht terecht komt. Dat wil zeggen: niet op het behandelde been staan of lopen. In overleg met de verpleegkundige kunt u de eerste 3 dagen in een rolstoel rondrijden, zonder daarbij uw knie te belasten. Laat uw been daarom rusten op de beensteun van de rolstoel.

Op de afdeling krijgt u 3 tot 6 x per dag een ijspakking op uw knie om zwelling en pijn te voorkomen. Deze pakking blijft gedurende 20 tot 30 minuten direct op uw knie liggen. Hiervoor wordt de achterspalk tijdelijk losgemaakt, zodat uw hele knie met ijs bedekt kan worden.

Wanneer treedt het effect van de behandeling op?
Na 3 dagen rust mag u het behandelde gewricht weer gaan gebruiken. Het gewricht kan in het begin nog wat stram zijn, maar al snel kunt u het goed gebruiken en bewegen. Gedurende 1 week na de bestraling moet u het rustig aan doen en overmatige belasting vermijden. Wanneer u weer aan het werk kunt hangt af van de zwaarte van uw beroep en van uw herstel na de inspuiting. Geleidelijk nemen de ontstekingsverschijnselen af en verdwijnt de gewrichtsontsteking, meestal binnen 3 maanden na de bestraling. Een enkele patiënt moet 6 maanden wachten tot het eindresultaat wordt bereikt .

Bij 50 tot 70% van de patiënten is het effect van de behandeling goed tot uitstekend. Het effect van de bestraling is ook afhankelijk van de mate waarin het gewricht beschadigd is en of het eerder is geopereerd. Mocht het eindresultaat tegenvallen of de gewrichtsontsteking weer terugkomen, dan is het zeker zinvol om nogmaals een radiosynoviorthese uit te voeren. In het algemeen is een tweede bestraling pas zinvol 6 maanden na de eerste injectie.

Verhinderd?
De radioactieve stof wordt speciaal voor u op bestelling gemaakt voor toediening op de afgesproken datum en tijd. Bij verhindering moet u zo snel mogelijk contact op nemen, zodat de gedane bestelling tijdig kan worden geannuleerd. Gedurende de laatste 14 dagen voor de geplande behandeldatum is het niet meer mogelijk om de behandeling te verzetten of af te zeggen.

Vragen?
Mocht u na het lezen van deze informatie nog vragen hebben, dan kunt u contact opnemen met de polikliniek reumatologie telefoon (0570) 53 51 40.

Context menu