Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud
Omhoog

Hoe kunnen wij u helpen?

BEHANDELING

A - Z AZ lijst gebruiken om een pagina te vinden
Home > Behandelingen > PTNS behandeling

PTNS behandeling

PTNS (Percutaneous Tibial Nerve Stimulation) is een vorm van neurostimulatie. Voor deze behandeling wordt u door uw uroloog doorverwezen. PTNS is zowel voor mannen als vrouwen geschikt en wordt door uw zorgverzekeraar vergoed. Hier leest u meer informatie over PTNS.

Wat is PTNS?
PTNS is een vorm van neurostimulatie waarbij de onderbeenzenuw gestimuleerd wordt met kleine elektrische prikkelingen. Deze zenuw loopt vanuit het onderbeen naar de zenuwen in het heiligbeen waar de functie van de blaas en darmen wordt aangestuurd. Het prikkelen van de onderbeenzenuw zorgt ervoor dat de blaas zich niet meer ongewenst samentrekt, rustiger wordt en de normale functie kan herstellen. Behandelingen waarbij zenuwen via elektriciteit worden beïnvloed, noemen we ook wel neuromodulatie, neurostimulatie of zenuwstimulatie.
 
Wanneer komt u in aanmerking voor PTNS?
Wanneer u één van de volgende klachten heeft:

 • Ongewenst verlies van urine.
 • Aanhoudend sterk gevoel te moeten plassen.
 • Vaker dan normaal moeten plassen, in de regel meer dan tien keer per dag.
 • Moeite met goed leeg plassen (voor mannen: zonder dat prostaatvergroting daarbij een rol speelt).
 • Voortdurend hinderlijke en onbehandelbare pijn in de bekkenbodem, blaas of geslachtsorgaan (bekkenbodempijn).
 • Ongewenst verlies van ontlasting.

Wanneer komt u niet in aanmerking voor PTNS?

 • U bent zwanger of hebt op het moment een zwangerschapswens.
 • U hebt een pacemaker. Dan overleggen wij eerst met uw behandelend cardioloog.
 • Bij een verhoogde bloedingsneiging.

Voorbereiding thuis

 • Houd 2 dagen voor de behandeling een plaslijst bij. Neem deze mee bij de eerste behandeling.
 • Het is handig, nadat u zich thuis heeft gewassen, alvast een makkelijke broek aan te trekken. Draagt u steunkousen? Draag deze ook op de dag van de behandeling.
 • Smeer op de dag van de behandeling geen crème of bodylotion op uw onderbenen.

Waar moet u zijn?
De afspraken met datum en tijd en waar u wordt verwacht vindt u in uw afspraakbevestiging. De behandeling vind plaats op polikliniek Urologie, route 3.

Meenemen
Neem uw patiëntenpas mee en een actuele medicatielijst (verkrijgbaar bij uw apotheek).
 
Voor de behandeling
Voor aanvang van de behandeling  vragen wij u de blaas leeg te plassen, u kunt tijdens de behandeling niet naar het toilet.

De behandeling

​De behandeling wordt uitgevoerd door een verpleegkundige van de polikliniek Urologie. Er wordt u gevraagd bij 1 voet de schoen en sok uit te doen. U mag daarna plaatsnemen op de behandeltafel. Onder uw voet wordt een elektrode (zie afbeelding 1) geplakt.  Vervolgens wordt een dunne naaldelektrode in uw onderbeen gebracht, net boven de enkel. Het inbrengen van het naaldje is niet pijnlijk. De beide elektroden worden verbonden aan een stimulatieapparaat. Met het stimulatieap-paraat wordt gecontroleerd of de naald op de juiste plek zit. Dit kunt u voelen door getintel onder uw hak, voet of tenen. De zenuw wordt gedurende 30 minuten gestimuleerd. 
Tijdens de stimulatie kunt u een tintelend of prikkelend gevoel ervaren in uw voet of onderbeen. De hoogte van de stand op het apparaatje zegt niets over het resultaat van de behandeling. Als de zenuw maar geprikkeld wordt, doet het goed zijn werk. Soms kunt u een scherpe pijn, kramp of pijn rondom het naaldje voelen. De verpleegkundige vermindert dan de stimulatie, waardoor de pijn direct verdwijnt, of schuift het naaldje iets op of brengt hem opnieuw in. 
 
Na de behandeling
Na het stoppen van de stimulatie verdwijnt het prikkelende gevoel ook direct. De naald wordt verwijderd. U kunt nog even een ongemakkelijk gevoel in uw been hebben als u opstaat. Houdt u hiermee rekening. Als u zich goed voelt, kunt u weer naar huis. 
 
Bijwerkingen
Mogelijke bijwerkingen zijn een huidinfectie of milde pijnklachten bij de insteekplaats.
 
Vervolgbehandelingen
De eerste fase bestaat uit 12 behandelingen, van 30 minuten, die u elke week ondergaat. Het is belangrijk dat u geen behandeling overslaat. Na 6/8 weken is er een tussentijdse evaluatie. We vragen u  opnieuw daarom gedurende 1 dag een plaslijst bij te houden. Pas na 12 behandelingen (stimulaties) merkt u vermindering van uw klachten, soms ook al rond de 7e of 8e behandeling. Als u merkt dat uw klachten duidelijk minder zijn geworden en beter onder controle zijn, dan kunt u doorgaan met de behandelingen. U zult dan in overleg met de verpleegkundige en behandelend arts een passend afbouwschema bespreken. 
 
Resultaat
In principe is de behandeling niet genezend. Het leidt wel tot vermindering van klachten. Uit onderzoek blijkt dat 70 tot 80% van de mensen veel baat heeft bij deze behandeling. Het blijft nodig om de behandeling te herhalen op het voor u afgestemde aantal weken. De behandelend arts bespreekt met u het resultaat van de PTNS-behandeling. U krijgt hiervoor een afspraak, 2 dagen voor deze afspraak vragen we u opnieuw een plaslijst bij te houden.
 
Vragen/verhinderd?
Hebt u na het lezen nog vragen, neemt u dan gerust contact op met de polikliniek Urologie tel.: 0570 53 51 50. Bent u verhinderd? Neem dan zo snel mogelijk contact met ons op om een nieuwe afspraak te maken.

Context menu