Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud
Omhoog

Hoe kunnen wij u helpen?

BEHANDELING

A - Z AZ lijst gebruiken om een pagina te vinden
Home > Behandelingen > Prostaatoperatie (via TUR-P) - instructies en leefregels

Prostaatoperatie (via TUR-P) - instructies en leefregels

Deze operatie wordt ook wel Transurethrale Resectie van de Prostaat (TUR-P) genoemd. De uroloog heeft de (vergrote) prostaat verwijderd via de plasbuis. Door de operatie is er meer ruimte vrijgekomen bij de uitgang van de blaas, zodat het plassen zal verbeteren. Voor een goed herstel is het van belang dat u bepaalde instructies opvolgt. 
 

Leefregels

  • Het is belangrijk dat u ruim drinkt (minstens 2 liter per dag). Dit is goed voor het doorspoelen van de blaas en prostaat, en om te voorkomen dat er zich bloedstolseltjes in de blaas kunnen vormen. U kunt beter geen alcohol drinken omdat dit een bloedverdunnende werking heeft.
  • In de urine kan af en toe nog wat bloed in zitten. Schrik daar niet van, dit hoort er bij. Dit komt omdat de inwendige wond nog niet geheel is genezen; het kan tot 6 weken na de operatie voorkomen.
  • Blijft het bloedverlies meerdere dagen onverminderd aanhouden, of zijn er regelmatig stolsels en is elke plas donkerrood? Neem dan contact op met de uroloog.
  • Na de operatie kunnen tijdelijk problemen ontstaan zoals sterke aandrang en moeilijk urine kunnen ophouden. Dit gaat over wanneer de operatiewond in de plasbuis is genezen. Meestal is het plassen na 6 - 8 weken weer normaal.
  • U mag niet persen bij ontlasting; dit geeft een verhoogde druk op de prostaatwond met als mogelijk gevolg toename van bloed bij de urine. Veel drinken en vezelrijk eten voorkomen dat u moet persen.
  • Na de operatie kunt u pijn ervaren in het operatiegebied of sneller vermoeid zijn dan voor de operatie. Dit zal afnemen in enkele weken.
  • Tot de controle afspraak geldt: niet fietsen, geen sport beoefenen, geen zware lichamelijke arbeid verrichten en geen seksuele gemeenschap hebben om de prostaat rust te geven. Het werk kan worden hervat na 2 weken, tenzij u zwaar lichamelijke arbeid verricht. Hebt u vragen hierover? Overleg dan met uw uroloog.

Risico’s/complicaties
Doordat er via de plasbuis is gewerkt, hebt u een verhoogde kans op blaasontsteking. Dit kan zich uiten in klachten zoals pijn, branderig gevoel bij plassen, vaak aandrang of koorts. Bij een of meer van deze klachten is het verstandig een arts te raadplegen. Ruim drinken kan helpen om een blaasontsteking te voorkomen.

Wanneer contact opnemen?
Als u weer thuis bent, kunnen zich onverhoopt klachten voordoen. Als u een van de volgende klachten hebt, neem dan contact op met polikliniek Urologie, tel.: (0570) 53 51 50. Bij dringende problemen buiten kantooruren belt u met de Spoedeisende Hulp, tel.:(0570) 53 53 00.

  • Koorts hoger dan 38,5 graden Celsius.
  • Veel pijn of bloed bij het plassen.
  • Als u de situatie niet vertrouwt.

Controle
De controle-afspraak is over 6 weken op de poli Urologie. U krijgt hiervoor een afspraak mee.

Vragen?
Hebt u na het lezen van deze folder nog vragen, dan kunt u ze stellen aan de verpleegkundige op de afdeling of tijdens uw eerstvolgende polikliniekbezoek.

Context menu