Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud
Omhoog

Hoe kunnen wij u helpen?

BEHANDELING

A - Z AZ lijst gebruiken om een pagina te vinden
Home > Behandelingen > Poliklinisch verwijderen van een zwelling

Poliklinisch verwijderen van een zwelling

Binnenkort komt u naar het Deventer Ziekenhuis voor het poliklinisch verwijderen van een zwelling. Dit gebeurt in overleg met uw behandelend arts. Voor deze kleine operatie hoeft u niet te worden opgenomen. Na de ingreep mag u direct naar huis. Hier leest u meer over de operatie.

Wat is een zwelling?
Een zwelling is een verdikking van weefsel onder de huid. Zwellingen kunnen op verschillende plaatsen van het lichaam voorkomen. Redenen om de zwelling te verwijderen kunnen zijn: irritatie, groter worden en verandering van vorm of kleur van de zwelling.

Voorbereiding op de operatieve behandeling 

 • Regel vervoer voor de thuisreis. Houd er rekening mee dat u zich niet prettig kunt voelen na de operatie. Iedereen reageert anders op de behandeling.
 • Meld het gebruik van bloedverdunnende medicijnen en eventuele overgevoeligheid voor jodium of pleisters aan de arts of verpleegkundige.
 • U hoeft niet nuchter te zijn voor de behandeling.
 • Alle sieraden en piercings moet u af en uitdoen. Dit in verband met het dichtschroeien van bloedvaatjes ter plaatse.
 • Wordt u aan uw gezicht geholpen? Dan verzoeken wij u geen make-up of gezichtsverzorgende producten op te doen.

Meenemen

 • Neem uw patiëntenpas mee.
 • Actueel overzicht van uw medicijnen. Verkrijgbaar bij uw apotheek.

Laat waardevolle spullen thuis.
 
Waar moet u zijn?
U kunt zich melden op de afgesproken dag en tijd bij de balie van de Dagbehandeling (route 150) of de polikliniek Plastische chirurgie (route 75). Voor deze kleine operatie hoeft u niet te worden opgenomen. Na deze ingreep mag u direct naar huis.

Operatie
In de operatiekamer gaat u op de operatietafel liggen. De verpleegkundige scheert eventueel de plaats van de zwelling. De huid wordt gedesinfecteerd met alcohol. Hierna komt er een steriele doek over. De arts verdooft u plaatselijk met een injectie. De verdoving werkt vrijwel direct. De arts verwijdert de zwelling en sluit de wond met een hechting, daarna worden er nog enkele hechtpleisters ter versteviging opgeplakt. De verpleegkundige verbindt de wond. Het weggenomen weefsel wordt soms opgestuurd voor nader onderzoek. Uw arts brengt u van de uitslag later op de hoogte.

Duur
De operatie duurt in de regel 15 tot 30 minuten.

Na de operatie

 • Als de verdoving is uitgewerkt, kan het geopereerde gebied pijnlijk zijn. U mag dan een pijnstiller nemen; Paracetamol 4 keer per dag 2 tabletten.
 • De wond heeft rust nodig om te genezen. U mag 2 weken niet sporten.
 • Vermijd daarom bewegingen of kledingstukken die druk op de wond veroorzaken.
 • Hebt u een verband gekregen, dan legt de arts of verpleegkundige u uit wanneer dat mag worden verwijderd en wanneer u mag douchen. Na het douchen/wassen dient u de wond goed droog deppen.
 • Meestal plakt de verpleegkundige steunpleisters op de wond. Deze moet u laten zitten totdat u terug komt op de polikliniek voor het verwijderen van de hechting. Als de pleisters na een paar dagen loslaten, kunt u ze vervangen. De verpleegkundige geeft u meestal reservestrips mee.
 • Lekt de wond na, plak dan een extra pleister op de wond en druk deze af door met uw vingers op de pleister te drukken. Blijft de wond lekken of ontstaat er een grote zwelling, neem dan contact op met het secretariaat Plastische chirurgie. Het telefoonnummer staat hieronder. Na kantoortijd kunt u contact opnemen met de Spoed Eisende Hulp.

Mogelijke complicaties
Geen enkele operatie is zonder risico. Bij het verwijderen van een zwelling is er geringe kans op een nabloeding, bloeduitstorting of infectie van de wond. Ook kan er een klein zenuwtakje van de huid worden beschadigd waardoor het gevoel in de omgeving van de wond (meestal tijdelijk) vermindert. Bepaalde zwellingen kunnen terugkeren.

Controle na operatie
Na 7 tot 14 dagen, afhankelijk van de ingreep, komt u nog 1 keer voor controle op de polikliniek voor het verwijderen van de hechtingen. Hiervoor krijgt u een afspraak mee.

De uitslag
Wordt er weefsel opgestuurd voor onderzoek dan krijgt u, indien mogelijk, de uitslag als u op de polikliniek komt voor het verwijderen van de hechtingen.

Verhinderd/vragen?
Bent u verhinderd, bel dan tijdig naar het secretariaat van de plastische chirurgie om dit door te geven. Iemand anders kan dan in uw plaats worden opgeroepen.
Hebt u nog vragen, stel deze dan tijdens het volgende polikliniekbezoek of bel naar de Plastische chirurgie. De polikliniek is maandag t/m vrijdag telefonisch bereikbaar van 08.00 tot 17.00 uur, tel.: (0570) 53 51 25.

Meer informatie?
Kijk voor meer informatie op www.dz.nl/plastische-chirurgie.

Context menu