Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud
Omhoog

Hoe kunnen wij u helpen?

BEHANDELING

A - Z AZ lijst gebruiken om een pagina te vinden
Home > Behandelingen > Plaatsen van een centraal veneuze catheter - PICC

Plaatsen van een centraal veneuze catheter - PICC

In overleg met uw behandelend arts wordt bij u een PICC (Perifeer Ingebrachte Centraal Veneuze Catheter) geplaatst. De PICC voorkomt eventuele schade aan uw bloedvaten. Onder plaatselijke verdoving wordt een dun, flexibel infuusslangetje in het bloedvat van de bovenarm ingebracht. De meeste patiënten ervaren het inbrengen niet als belastend of pijnlijk.

De PICC kan langere tijd blijven zitten en voorkomt dat u elke behandeling een nieuw infuus moet krijgen. Het uiteinde van de PICC ligt tot vlakbij het hart. Er wordt medicatie, bloed en bloedproducten door gegeven, er kan ook bloed worden afgenomen.

Voorbereiding
Voor dit onderzoek is geen voorbereiding nodig.

Medicijngebruik
Alle medicijnen mogen volgens schema ingenomen worden.

Melden
U meldt zich 10 minuten vóór de afspraaktijd met een geldige patiëntenpas aan de balie van de afdeling Radiologie. Dit om de doorstroom te bevorderen, zodat we iedereen zoveel mogelijk op tijd kunnen helpen. Vanaf de hoofdingang volgt u route 45 op de begane grond.
 
Bent u zwanger of denkt u dat te zijn? Meld dit altijd. In overleg met uw behandelend arts wordt het onderzoek dan eventueel uitgesteld.

Hoe gaat het plaatsen?
De radioloog kijkt met een echoapparaat of in de rechterbovenarm een bloedvat geschikt is. De rechterbovenarm heeft de voorkeur, omdat dit de kortste weg is naar het hart. Onder plaatselijke verdoving wordt een dun, flexibele infuusslang (PICC) in het bloedvat van de bovenarm ingebracht. Na het inbrengen controleert de radioloog of de PICC op de juiste plek zit. De PICC wordt met een speciale pleister gefixeerd. Het geheel wordt afgedekt met een transparant folie. Aan het uiteinde, daar waar het infuus aangekoppeld kan worden, wordt een dopje geplaatst.

Na het inbrengen
Direct na het plaatsen van de PICC kunt u in principe naar huis, tenzij u nog ergens in het ziekenhuis een afspraak heeft.

De duur
Het onderzoek duurt ongeveer 45 minuten.

Risico’s en mogelijke complicaties
Soms is het niet mogelijk het bedoelde bloedvat aan te prikken of er een PICC in op te voeren. In overleg met de arts wordt dan besloten om de procedure opnieuw in te plannen of er wordt naar een alternatief gekeken. In de meeste gevallen verloopt de procedure probleemloos.

Adviezen voor thuis/leefregels

  • U kan met de PICC douchen. Dek het gehele verband en de PICC af met een tweede waterdicht verband. Plak alle randen af met verbandtape. Is de insteekplaats onder de folie vochtig geworden, dan moet deze opnieuw verzorgd worden. Baden, zwemmen en saunabezoek worden afgeraden in verband met het risico op infectie.
  • Til niet meer dan 10 kg.
  • Laat geen bloeddruk meten aan de arm, waarin de PICC zit, deze kan hierdoor verstopt of beschadigd raken.

Wanneer contact opnemen?
Neem contact op met de afdeling waar u behandeld wordt, bij de volgende punten:

  • Bij tekenen van roodheid, zwelling, warmte, pijn, koorts en/of koude rillingen. Dit zijn tekenen van een infectie ter hoogte van de insteekplaats of van de bovenarm.
  • Wanneer er lekkage is van vocht of bloed naast de PICC, bijvoorbeeld omdat het dopje los is geraakt.
  • Als uw arm/schouder opgezwollen of pijnlijk is na het inspuiten. De positie van de PICC is mogelijk veranderd. Laat ook geen bloed afnemen in deze arm ter hoogte van de PICC waar men deze zou kunnen aanprikken.

Verzorging
De PICC dient na elke behandeling te worden doorgespoeld (geflushed). Daarnaast dient de connector en de Tegaderm wekelijks vervangen te worden. De statlock wordt 1x per 3 weken vervangen of eerder als deze los raakt. Deze handelingen worden gedaan door een deskundige verpleegkundige.

Vragen/verhinderd?
Bel de afdeling Radiologie en Nucleaire Geneeskunde, tel.: (0570) 535 135. Bent u verhinderd, laat dit dan op tijd weten. Een andere patiënt kan in uw plaats geholpen worden.

Context menu