Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud
Omhoog

Hoe kunnen wij u helpen?

BEHANDELING

A - Z AZ lijst gebruiken om een pagina te vinden
Home > Behandelingen > Pijnbehandeling volgens Racz

Pijnbehandeling volgens Racz

Een behandeling volgens Racz is een manier om de pijn in uw rug en/of benen te behandelen. Dr. Gabor Racz beschreef deze techniek voor het eerst, vandaar de naamgeving.
 
Een vernauwing in het ruggenwervelkanaal kan aanleiding geven tot pijnklachten. Soms ontstaat er een vernauwing door littekenweefsel na een rugoperatie. Soms ontstaat er een vernauwing door slijtage. Bij een behandeling volgens Racz wordt met een holle naald, een dun slangetje in het ruggenwervelkanaal gebracht, via het stuitbeen. Door dit slangetje wordt contrastvloeistof gespoten om te controleren of de medicijnen op de goede plaats terechtkomen. Via het slangetje kunnen ook de medicijnen worden gegeven.
 
Risico's
Eventuele risico's zijn met u besproken.
 
Hoe kunt u zich voorbereiden?
U mag van tevoren gewoon eten en drinken, tenzij de arts anders met u heeft afgesproken.

Meld het gebruik van bloedverdunnende middelen. Sommige bloedverdunners moeten vóór de behandeling tijdelijk worden gestopt. Na de behandeling kunt u in overleg met de Trombosedienst weer starten met deze bloedverdunners. Meld eventuele overgevoeligheden vóór de behandeling. Meld ook een (mogelijke) zwangerschap.
 
Meenemen
Neemt u uw patiëntenpas mee. Hebt u die nog niet of moet de pas gewijzigd worden, meldt u zich dan eerst bij de Receptie hoofdingang. Voor het maken van een patiëntenpas hebt u een geldig legitimatiebewijs en verzekeringsbewijs nodig. Laat waardevolle spullen die u niet nodig hebt, thuis.
 
Melden
U meldt zich op de dag van de behandeling op het afgesproken tijdstip bij de balie van het Pijncentrum Oost Nederland, route 250. De gastvrouw brengt u naar de verpleegkundige die u verder helpt. U mag zich laten begeleiden door 1 persoon die met u mee mag naar de patiëntenkamer en u na de behandeling weer naar huis brengt.
 
Hoe verloopt de behandeling?
De behandeling vindt plaats in de behandelkamer van het Pijncentrum. Voor de behandeling ligt u op uw buik op een röntgendoorlaatbare tafel. De arts bepaalt met röntgenstralen de juiste plaats (ongeveer ter hoogte van het stuitbeen). Daar wordt de huid plaatselijk verdoofd. Dit geeft soms een licht branderig gevoel, dat na korte tijd verdwijnt. Daarna plaatst de arts de naald. Via deze naald voert hij het slangetje op in het ruggenmergkanaal. Dankzij contrastvloeistof kan de arts zien of zich daar littekenweefsel bevindt. Via ditzelfde slangetje worden medicijnen gegeven. Dit medicijnmengsel bestaat uit een verdovingsmiddel, een ontstekingsremmer en een middel dat de doorgankelijkheid van het littekenweefsel kan beïnvloeden. De behandeling wordt meestal na 6 tot 8 weken herhaald.
 
Tijdsduur
De duur van de behandeling is ongeveer 20 minuten.
 
Na de behandeling
Na de behandeling wordt u weer naar de patiëntenkamer teruggebracht en daar blijft u een half uur liggen. Daarna mag u naar huis. U wordt afgeraden zelfstandig deel te nemen aan het verkeer. Regel daarom van tevoren vervoer naar huis.
 
Naar huis: waar moet u op letten?

  • Door de verdovingsvloeistof kunt u tijdelijk last hebben van een verminderd gevoel of krachtsverlies in het been. Dit duurt maximaal enkele uren.
  • Bij vrouwen kan door het gebruik van de ontstekingsremmer de menstruatie korte tijd (1 cyclus) wat ontregeld zijn, waardoor u onregelmatig of heviger vloeit.
  • Door gebruik van de ontstekingsremmer kunt u tijdelijk (enkele weken) last krijgen van opvliegers: een warm gevoel, transpireren (voornamelijk ’s nachts) en soms een rood gezicht.
  • Patiënten met diabetes merken soms dat de ontstekingsremmer de bloedsuikerspiegel tijdelijk (een paar dagen) verhoogt. Dit kan door het aanpassen van de insulinedosering/diabetesmedicatie worden opgevangen. Overleg dit met uw huisarts of diabetesconsulent. Veel diabetici kunnen ook goed zelf de medicatie aanpassen.

Leefregels
U mag thuis uw gewone bezigheden hervatten. Er gelden geen speciale leefregels of beperkingen.
 
Controle
Het eerste effect van de behandeling merkt u pas na ongeveer 1 week. Vanaf dat moment zal de verbetering zich verder doorzetten. Ongeveer 5 tot 6 weken na de behandeling wordt het resultaat telefonisch met u besproken. Hiervoor krijgt u een belafspraak mee.
 
Bij wie kunt u terecht?
Mocht u thuis na de behandeling klachten krijgen die niet als bijwerkingen zijn vermeld en besproken, dan kunt u contact opnemen met het Pijncentrum, tel.: (0570) 53 51 20, bij voorkeur tussen 8.00 en 10.00 uur ’s ochtends. Buiten kantoortijden kunt u contact opnemen met de Spoedeisende Hulp, tel.: (0570) 53 53 00.

Verhinderd/vragen?
Bent u verhinderd, geef dit dan tijdig door. Hebt u na het lezen van deze folder nog vragen, stel deze dan voor de behandeling. U kunt ook telefonisch contact opnemen met de pijnconsulent. In de meeste gevallen kunnen uw vragen telefonisch worden opgelost. Er is iedere werkdag telefonisch spreekuur van 8.00 tot 10.00 uur. U kunt dan terecht voor het maken van afspraken, herhalingsrecepten, advies en overleg. Voor dringende vragen, die niet kunnen wachten tot het volgende telefonisch spreekuur, is de polikliniek tot 17.00 uur bereikbaar, tel: (0570) 53 51 20.
 
Meer informatie
www.dz.nl/pijncentrum

Context menu