Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud
Omhoog

Hoe kunnen wij u helpen?

BEHANDELING

A - Z AZ lijst gebruiken om een pagina te vinden
Home > Behandelingen > Pijnbehandeling - plexus coeliakus blokkade

Pijnbehandeling - plexus coeliakus blokkade

Binnenkort komt u naar het Deventer Ziekenhuis voor een plexus coeliakus blokkade. Hieronder leest u meer over de gang van zaken rond deze behandeling.
 
Wat is een plexus coeliakus blokkade?
Bij een plexus coeliakus blokkade blokkeert de specialist een groep zenuwen in de bovenbuik. Hierdoor worden er geen pijnsignalen meer doorgeven aan de hersenen. De blokkade vermindert de pijn in uw bovenbuik. Een plexus coeliakus blokkade helpt bij pijn bij kanker en pijnklachten in de bovenbuik. De behandeling kan al in een vroeg stadium worden toegepast, maar ook op het moment dat de medicijnen tegen de pijn onvoldoende helpen. Voor deze behandeling wordt u 24 uur opgenomen.
 
Risico’s
Eventuele risico's zijn met u besproken.
 
Hoe kunt u zich voorbereiden?

 • U moet op de dag van de behandeling nuchter komen. U mag vanaf 24.00 uur de avond voor de behandeling niets meer eten of drinken. Uw medicijnen mag u wel gewoon innemen.
 • Meld het gebruik van bloedverdunnende middelen. Sommige bloedverdunners moeten vóór de behandeling tijdelijk worden gestopt. Na de behandeling kunt u in overleg met de trombosedienst weer starten met deze bloedverdunners.
 • Meld eventuele overgevoeligheden vóór de behandeling.

Meenemen

 • Uw patiëntenpas. Hebt u die nog niet of moet uw pas gewijzigd worden, meldt u zich dan eerst bij de receptie hoofdingang. Voor het maken van een patiëntenpas hebt u een geldig legitimatiebewijs en verzekeringsbewijs nodig.
 • Medicijnen die u thuis gebruikt.
 • Toiletartikelen.
 • Nachtkleding.

Laat waardevolle spullen die u niet nodig hebt, thuis.
 
Melden
U wordt op de afgesproken datum om 9.00 uur verwacht op verpleegafdeling G2. U kunt zich melden bij de balie, route 250 (2e verdieping).
 
Hoe verloopt de behandeling?
De behandeling vindt plaats op de behandelkamer. U krijgt voor de behandeling een operatiejasje aan en een infuus in uw arm, zodat, als dat nodig is, medicijnen toegediend kunnen worden. Tijdens de behandeling ligt u op uw buik. Als dit vanwege de pijnklachten niet mogelijk is, krijgt u vlak van tevoren een verdoving middels een ruggenprik. U blijft dan wel wakker, maar uw buik en benen zijn verdoofd. Onder röntgendoorlichting worden 2 holle naalden via uw rug ingebracht in de zenuwen in de bovenbuik (plexus coeliakus). Met behulp van contrastvloeistof controleert de specialist of de naalden op de goede plaats zitten. Vervolgens wordt er een behandelvloeistof via deze naalden geïnjecteerd. Deze behandelvloeistof is een neurolytische vloeistof die de geleiding in de zenuwbanen blokkeert, zodat de pijn niet meer (helemaal) doorgegeven kan worden aan de hersenen.
 
Tijdsduur
De behandeling duurt ongeveer 30 minuten.
 
Na de behandeling
Na de behandeling is het belangrijk dat u 3 tot 4 uur in bed blijft rusten. Wanneer u medicijnen gebruikt tegen de pijn zal de dosering worden aangepast als de pijn na de behandeling is afgenomen. Dit wordt met u besproken door de pijnconsulent of de specialist.
 
Complicaties
De behandeling wordt zorgvuldig uitgevoerd, toch bestaat er een geringe kans op complicaties:

 • tijdelijke diarree / misselijkheid. Dit is binnen 48 uur weer over;
 • tijdelijk een lage bloeddruk. U kunt dan bij plotseling rechtop komen even duizelig zijn;
 • bloeduitstorting op de plaats waar geprikt is;
 • pijn in de lies;
 • problemen met de potentie;
 • problemen of pijn bij het ademhalen. Dit kan ontstaan als bij de behandeling het longvlies is geraakt. Een controlefoto van de longen is dan nodig;
 • uitvalsverschijnselen waarbij u geen kracht meer in uw benen hebt.
 • napijn.

Complicaties treden meestal op binnen de eerste 24 uur na de behandeling. Dan bent u in het ziekenhuis opgenomen. Mocht er zich thuis toch een probleem voordoen, dan kunt u tussen 8.00 uur en 17.00 uur contact opnemen met het pijncentrum, tel.: (0570) 53 51 20 en buiten deze uren met de Spoedeisende Hulp, tel.: (0570) 53 53 00.
 
Resultaat
Het resultaat is binnen 24 uur merkbaar. Het effect van de behandeling houdt gemiddeld enkele maanden aan en kan zo nodig worden herhaald. Soms is een aanvullende behandeling nodig.
 
Naar huis
U wordt 24 uur opgenomen voor deze pijnbehandeling. Wanneer er na de behandeling geen complicaties optreden, mag u de in de loop van de volgende ochtend naar huis.
 
Leefregels
Er zijn na de behandeling geen beperkingen ten aanzien van uw dagelijkse bezigheden.
 
Controle
U krijgt als u naar huis mag een controleafspraak mee om het resultaat van de behandeling te bespreken.
 
Vragen/verhinderd?
Bent u verhinderd, geef dit dan tijdig door. Hebt u nog vragen, stel deze dan voor de behandeling. U kunt ook telefonisch contact opnemen met de pijnconsulent. Vaak  kunnen uw vragen telefonisch worden opgelost. Er is iedere werkdag telefonisch spreekuur van 8.00 tot 10.00 uur. U kunt dan terecht voor het maken van afspraken, herhalingsrecepten, advies en overleg. Voor dringende vragen die niet kunnen wachten tot het volgende telefonisch spreekuur is de polikliniek tot 17.00 uur bereikbaar, tel.: (0570) 53 51 20.

Context menu