Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud
Omhoog

Hoe kunnen wij u helpen?

BEHANDELING

A - Z AZ lijst gebruiken om een pagina te vinden
Home > Behandelingen > Pijnbehandeling - facetdenervatie

Pijnbehandeling - facetdenervatie

Binnenkort komt u naar het pijncentrum in het Deventer Ziekenhuis voor een facet denervatie. In deze folder leest u meer over de gang van zaken rond deze behandeling.
 
Wat is een facet?
De rug- en halswervels bestaan onder andere uit de zogenaamde facetgewrichtjes. Dit zijn kleine steungewrichtjes die over de hele lengte aan beide kanten van de wervelkolom lopen. Langs deze steungewrichtjes lopen zenuwbanen die bekneld kunnen raken en pijn kunnen veroorzaken.
 
Voorgestelde behandeling
Een facet denervatie kan deze pijnklachten verminderen. Dit is een behandeling waarbij de arts met behulp van warmte / stroom de pijngeleiding door deze zenuwbanen blokkeert. Afhankelijk van de plaats van de klachten gebeurt dit in de rug of in de nek.
 
Risico’s
Eventuele risico's zijn met u besproken.
 
Hoe kunt u zich voorbereiden?

  • U mag van tevoren gewoon eten en drinken, tenzij de arts anders met u heeft afgesproken.
  • Meld het gebruik van bloedverdunnende middelen. Sommige bloedverdunners moeten vóór de behandeling tijdelijk worden gestopt. Na de behandeling kunt u in overleg met de trombosedienst weer starten met deze bloedverdunners.
  • Meld eventuele overgevoeligheden vóór de behandeling. Meld ook een (mogelijke) zwangerschap.

Meenemen
Neemt u uw patiëntenpas mee. Hebt u die nog niet of moet uw pas gewijzigd worden, meldt u zich dan eerst bij de receptie hoofdingang. Voor het maken van een patiëntenpas hebt u een geldig legitimatiebewijs en verzekeringsbewijs nodig. Laat waardevolle spullen die u niet nodig hebt, thuis.
 
Melden
U meldt zich op de dag van de behandeling op het afgesproken tijdstip bij de balie van het Pijncentrum Oost Nederland, route 250. U wordt naar de verpleegkundige gebracht die u verder helpt. U mag zich laten begeleiden door één persoon die met u mee gaat naar de patiëntenkamer en u na de behandeling weer naar huis brengt.
 
Hoe verloopt de behandeling?
De behandeling vindt plaats in de behandelkamer van het Pijncentrum. Hebt u rugklachten, dan gaat u op uw buik liggen op de behandeltafel. Hebt u nekklachten, dan kunt u op uw rug gaan liggen. Met behulp van doorlichting met röntgenstralen bepaalt de arts de juiste plaats voor de behandeling. Daar wordt de huid plaatselijk verdoofd. Dit geeft soms een licht branderig gevoel dat na korte tijd verdwijnt. Daarna plaatst de arts een naaldje. Met behulp van röntgendoorlichting en kleine prikkelstroompjes bepaalt hij de plaats van de naaldpunt. De positie van de naaldpunt wordt nauwkeurig gecontroleerd. Heeft de arts de zenuw gevonden, dan verdooft hij deze. Vervolgens onderbreekt hij de pijngeleiding door verwarming van de naaldpunt met behulp van stroom. Hierbij kunt u een licht tintelend of drukkend gevoel ervaren. Er worden altijd drie naalden geplaatst. Soms is het nodig meer naalden te plaatsen, afhankelijk van het gebied waar u klachten heeft. Tijdens de behandeling wordt u door een verpleegkundige begeleid.
 
Tijdsduur
De duur van de behandeling is 30 minuten.
 
Na de behandeling
Na de behandeling wordt u naar de patiëntenkamer teruggebracht en daar blijft u een half uur liggen. Daarna mag u naar huis. U wordt afgeraden zelfstandig deel te nemen aan het verkeer. Regel daarom van tevoren vervoer naar huis.
 
Naar huis: waar moet u op letten?
Na de behandeling kan er wat napijn optreden waartegen u paracetamol mag nemen.
 
Leefregels
U mag thuis uw gewone bezigheden hervatten. Er gelden geen speciale leefregels of beperkingen.
 
Controle
Het resultaat is na enkele dagen tot weken te beoordelen. 5 weken na de behandeling wordt het resultaat telefonisch met u besproken. U krijgt hiervoor een belafspraak mee.
 
Bij wie kunt u terecht?
Mocht u thuis na de behandeling klachten krijgen die niet als bijwerkingen zijn vermeld en besproken, dan kunt u contact opnemen met het Pijncentrum, tel.: (0570) 53 51 20, bij voorkeur tussen 8.00 en 10.00 u ’s ochtends. Buiten kantoortijden kunt u contact opnemen met de Spoedeisende Hulp, tel.: (0570) 53 53 00.

Verhinderd/vragen?
Bent u verhinderd, geef dit dan tijdig door. Hebt u na het lezen van deze folder nog vragen, stel deze dan voor de behandeling. U kunt ook telefonisch contact opnemen met de pijnconsulent. In de meeste gevallen kunnen uw vragen telefonisch worden beantwoord. Er is iedere werkdag telefonisch spreekuur van 8.00 tot 10.00 uur. U kunt dan terecht voor het maken van afspraken, herhalingsrecepten, advies en overleg. Voor dringende vragen, die niet kunnen wachten tot het volgende telefonisch spreekuur, is de polikliniek tot 17.00 uur bereikbaar, tel.: (0570) 53 51 20.
 
Meer informatie?
www.dz.nl/pijncentrum

Context menu