Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud
Omhoog

Hoe kunnen wij u helpen?

BEHANDELING

A - Z AZ lijst gebruiken om een pagina te vinden
Home > Behandelingen > Pijnbehandeling - epidurale injectie

Pijnbehandeling - epidurale injectie

Binnenkort komt u naar het pijncentrum in het Deventer Ziekenhuis voor een Epidurale injectie. In deze folder leest u meer over de gang van zaken rond deze behandeling.
 
Voorgestelde behandeling
De Epidurale ruimte bevindt zich in de rug en wordt begrensd door de wervels en het harde hersenvlies. In de Epidurale ruimte bevinden zich onder andere de uit het ruggenmerg uittredende zenuwen. Bij bepaalde rugklachten kan het nodig zijn in die ruimte medicijnen te spuiten, met als doel de pijnklachten te verminderen.
 
Risico's
Eventuele risico's zijn met u besproken.
 
Hoe kunt u zich voorbereiden?

  • U mag van tevoren gewoon eten en drinken, tenzij de arts anders met u heeft afgesproken.
  • Meld het gebruik van bloedverdunnende middelen. Sommige bloedverdunners moeten vóór de behandeling tijdelijk worden gestopt. Na de behandeling kunt u in overleg met de trombose dienst weer starten met deze bloedverdunners.
  • Meld eventuele overgevoeligheden vóór de behandeling. Meld ook een (mogelijke) zwangerschap.

Meenemen
Neemt u uw patiëntenpas mee. Hebt u deze nog niet of moet uw pas gewijzigd worden, meldt u zich dan eerst bij de receptie hoofdingang. Voor het maken van een patiëntenpas hebt u een geldig legitimatiebewijs en verzekeringsbewijs nodig. Laat waardevolle spullen die u niet nodig hebt, thuis.
 
Melden
U meldt zich op de dag van de behandeling op het afgesproken tijdstip bij de balie van het Pijncentrum Oost Nederland, route 250. U wordt naar de verpleegkundige gebracht die u verder helpt. U mag zich laten begeleiden door één persoon die met u mee mag naar de patiëntenkamer en u na de behandeling weer naar huis brengt.
 
Hoe verloopt de behandeling?
De behandeling vindt plaats in de behandelkamer van het Pijncentrum. Soms kunt u tijdens de behandeling op uw eigen bed blijven zitten. Meestal wordt u verzocht op een behandeltafel op uw buik te gaan liggen.De behandeling wordt uitgevoerd onder röntgendoorlichting. Afhankelijk van de klachten krijgt u de injectie laag in de rug of hoog in de rug of in de nek. Daar wordt de huid plaatselijk verdoofd. Dit geeft soms een licht branderig gevoel dat na korte tijd verdwijnt. De arts brengt vervolgens een naald in. Hierbij kunt u een licht drukkend gevoel ervaren. Als de naald punt op de goede plaats staat worden de medicijnen ingespoten. De medicijnen die worden geïnjecteerd, bestaan uit een ontstekingsremmer en een verdoofmiddel. Soms is het nodig om er een middel aan toe te voegen dat de doorgankelijkheid van littekenweefsel beïnvloedt, bijvoorbeeld wanneer er een rugoperatie in het verleden is ondergaan en het littekenweefsel dat hierna is ontstaan mede van invloed is op de klachten.
 
Tijdsduur
De duur van de behandeling is ongeveer 15 minuten.
 
Na de behandeling
Na de behandeling wordt u naar de patiëntenkamer teruggebracht en daar blijft u een half uur liggen. Daarna mag u naar huis. U wordt afgeraden zelfstandig deel te nemen aan het verkeer. Regel daarom van tevoren vervoer naar huis.
 
Naar huis: waar moet u op letten?

  • Door de verdovingsvloeistof kunt u tijdelijk last hebben van een verminderd gevoel of krachtsverlies in het been. Dit duurt maximaal enkele uren.
  • Bij vrouwen kan door het gebruik van de ontstekingsremmer de menstruatie korte tijd (gedurende één cyclus) wat ontregeld zijn, waardoor u onregelmatig of heviger vloeit.
  • Door gebruik van de ontstekingsremmer kunt u tijdelijk (enkele weken) last krijgen van opvliegers: een warm gevoel, transpireren (voornamelijk ’s nachts) en soms een rood gezicht.
  • Patiënten met diabetes merken soms door het gebruik van de ontstekingsremmer dat de bloedsuikerspiegel tijdelijk (een paar dagen) wat verhoogd raakt na de behandeling. Dit kan door aanpassen van de insulinedosering / diabetesmedicatie worden opgevangen. Dit gebeurt in overleg met uw huisarts / diabetesconsulent. Veel diabetespatiënten kunnen ook goed zelf de medicatie aanpassen.

Leefregels
U mag thuis uw gewone bezigheden hervatten. Er gelden geen speciale leefregels of beperkingen.

Controle
Het eerste effect van de behandeling merkt u pas na ongeveer één week. Vanaf dat moment zal de verbetering zich verder doorzetten. Ongeveer 5 tot 6 weken na de behandeling wordt het resultaat telefonisch met u besproken. Hiervoor krijgt u een belafspraak mee.

Bij wie kunt u terecht?
Mocht u thuis na de behandeling klachten krijgen die niet als bijwerkingen zijn vermeld en besproken, dan kunt u contact opnemen met het pijncentrum, tel.: (0570) 53 51 20, bij voorkeur tussen 8.00 en 10.00 u ‘s ochtends. Buiten kantoortijden kunt u contact opnemen met de Spoedeisende Hulp, tel.: (0570) 53 53 00.
 
Verhinderd/vragen?
Bent u verhinderd, geef dit dan tijdig door. Hebt u na het lezen van deze folder nog vragen, stel deze dan voor de behandeling. U kunt ook telefonisch contact opnemen met de pijnconsulent. In de meeste gevallen kunnen uw vragen telefonisch worden beantwoord. Er is iedere werkdag telefonisch spreekuur van 8.00 tot 10.00 uur. U kunt dan terecht voor het maken van afspraken, herhalingsrecepten, advies en overleg. Voor dringende vragen, die niet kunnen wachten tot het volgende telefonisch spreekuur, is de polikliniek tot 17.00 uur bereikbaar, tel.: (0570) 53 51 20.

Meer informatie?
www.dz.nl/pijncentrum

Context menu