Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud
Omhoog

Hoe kunnen wij u helpen?

BEHANDELING

A - Z AZ lijst gebruiken om een pagina te vinden
Home > Behandelingen > Pijnbehandeling - bierse blokkade

Pijnbehandeling - bierse blokkade

Binnenkort komt u naar het Deventer Ziekenhuis voor een intraveneus regionaal blok of bierse blokkade. Hier leest u meer over de gang van zaken rond deze behandeling.

Wat is een bierse blokkade?
Een bierse blokkade is een pijnbehandeling om pijn in de armen/handen en voeten  te behandelen.

Risico’s
Eventuele risico’s zijn met u besproken.

Voorbereiding

 • U mag van te voren gewoon eten en drinken, tenzij de arts iets anders met u  heeft  afgesproken.
 • Meld het gebruik van bloedverdunnende middelen. Sommige bloedverdunners moeten vóór de behandeling tijdelijk worden gestaakt. Na de behandeling kunt u in overleg met de trombosedienst weer starten met deze bloedverdunners.
 • Meld eventuele overgevoeligheden vóór de behandeling.
 • Meld een (mogelijke) zwangerschap.

Meenemen

 • U neemt uw patiëntenpas. Hebt u dit nog niet of moet die gewijzigd worden, meldt u zich dan eerst bij de receptie hoofdingang. Voor het maken van een patiëntenpas heeft u een geldig legitimatie bewijs nodig.
 • Actueel overzicht van medicijnen die u gebruikt. Verkrijgbaar bij uw apotheek.

Laat waardevolle spullen die u niet nodig heeft, thuis.

Melden
U meldt zich op de dag van de behandeling op het afgesproken tijdstip bij de balie van de Dagbehandeling, route 150.

Voor de behandeling
De verpleegkundige ontvangt u op de Dagbehandeling en begeleidt u tijdens de behandeling. De behandeling vindt plaats in de behandelkamer van het Pijncentrum. U wordt op een bed naar de uitslaapkamer gebracht en u krijgt een operatie jasje aan.

Behandeling

 1. Bij de bierse blokkade krijgt u een prik in de handrug van de arm waarin u pijn heeft èn een prik in de gezonde hand voor eventuele noodmedicatie.
 2. Om de bovenarm van de aangedane arm wordt een bloeddruk band  aangebracht.
 3. De arm wordt gezwachteld met een rubberen zwachtel  vanaf de vingers tot aan de bovenarm waardoor de arm “bloedleeg” wordt.
 4. Vervolgens wordt de bloeddrukband band opgeblazen. De rubberen zwachtel wordt verwijderd.
 5. Via de naald die in de hand is ingebracht wordt het verdovingsmiddel vermengd met het ontstekingsremmend middel ingespoten. Dit heeft een inwerktijd van 30 minuten.
 6. Daarna wordt de bloeddrukband  leeg gemaakt en is de behandeling klaar. Het bloed zal de arm weer instromen en de resterende verdovingsmiddelen worden“uitgewassen” en door de lever en nieren  opgeruimd.

Duur
De behandeling duurt ongeveer 45 minuten.

Na de behandeling
Na de behandeling wordt u naar de patiëntenkamer gebracht op de Dagbehandeling en mag u na een half uur naar huis.  Het dove gevoel is in  het algemeen binnen 30 minuten verdwenen. Zorg ervoor dat de persoon die met u mee is, u naar huis brengt.

Leefregels
U mag thuis uw gewone bezigheden hervatten. Er gelden geen speciale leefregels of beperkingen.

Complicaties

 • Er kan zich mogelijk een aderontsteking voordoen.
 • De bloeddruk band kan losschieten tijdens de behandeling. Dit is niet heel erg, maar u kunt even last van een warm gloed/opvlieger gevoel hebben.
 • Mocht u misselijk/onwel worden kan via de infuus naald in de andere arm medicatie worden gegeven om dit tegen te gaan.

Controle
U wordt 2 weken na de behandeling thuis gebeld om het effect te evalueren.
Afhankelijk van het effect op de pijnklachten kan er een vervolgbehandeling worden afgesproken

Verhinderd/vragen?
Bent u verhinderd? Geef dit dan tijdig door.  Hebt u na het lezen nog vragen stel deze dan voor de behandeling. U kunt ook bellen naar de pijnconsulent Er is iedere werkdag telefonisch spreekuur van 08.00-10.00 uur, voor het maken van afspraken, herhalingsrecepten, advies en overleg. Voor dringende vragen die niet kunnen wachten is de polikliniek tot 17.00 uur bereikbaar op, tel.: 0570  53 51 20. 

Context menu